Deputatul Adrian Năstase s-a declarat "şocat", ieri, la ieşirea de la CNSAS, de informaţiile găsite în cele două dosare de securitate de urmărire operativă care au acoperit perioada septembrie - decembrie 1989 consultate la sediul Consiliului. Adrian Năstase a declarat că, în calitate de profesor de drept internaţional, de preşedinte al Secţiei de drept internaţional a ADIRI, în contactele pe care le avea cu specialişti din străinătate, dar şi cu diplomaţi străini din Bucureşti, în condiţiile în care era contactat de Ministerul de Externe francez pentru un program mai amplu în toamna lui 1989, s-a considerat de către Securitate că este necesar să fie pus sub urmărire.
Unul dintre dosare cuprinde propuneri şi teme de luat în lucru, iar cel de-al doilea, de aproape 100 de pagini, include programul de urmărire operativă propriu-zis, transcrieri ale urmăririi convorbirilor telefonice, percheziţii făcute acasă şi la birou, filaj permanent, urmărire în teritoriu a deplasărilor sale, stabilirea de contacte şi întâlnirile avute. În opinia lui Adrian Năstase dosarul său a fost secretizat, până în prezent, "din cauza faptului că unii dintre cei care au fost urmăriţi şi informaţiile respective erau legate de ambasadele unor ţări membre ale NATO la Bucureşti".
"Am fost urmărit nu doar eu, ci şi soţia mea", a afirmat Năstase, citat de Rompres. Deputatul PSD a precizat că numele său de dosar era "Adi". El a refuzat să dezvăluie nume conspirative întâlnite în dosarul său, menţionând doar că "se vorbeşte şi de nişte oameni mai apropiaţi" de familia sa. Social-democratul a subliniat că a încercat, timp de 16 ani, să nu caute în "zonele acestea de murdărie, de lipsă de loialitate şi de trădări", de care a avut însă parte după alegerile din 2004.
El a spus că îi este greu să înţeleagă asemenea chestiuni, dar acceptă că trebuie să se obişnuiască cu acestea, în condiţiile în care a avut parte de cereri de percheziţie sau de încercări de intimidări ale martorilor. "Într-un fel, chiar dacă au trecut 16 ani de la Revoluţie, înţeleg că unele obiceiuri au rămas la unele instituţii ale statului", a spus Năstase. În principiu, deputatul PSD nu are nimic împotrivă să facă public conţinutul dosarelor sale, dacă aceasta nu ar putea crea probleme relaţiilor cu ambasadele străine.
Adrian Năstase a reafirmat faptul că nu a colaborat cu fosta securitate şi nu a dat nicio declaraţie către această instituţie. "Ei au colaborat cu mine", a adăugat el în glumă.
Social-democratul a precizat că a fost verificat de Colegiul CNSAS de vreo şase-şapte ori până în prezent, în calitate de ministru, premier, parlamentar şi candidat la alegerile prezidenţiale. "Nu ştiu dacă verificarea dosarelor mele va face bine la sănătatea serviciilor de informaţii din România. Probabil că aceia au desecretizat aceste dosare au făcut evaluările respective", a conchis Năstase.