Adrian Severin: Raportul de ţară nu va pune problema clauzei de salvgardare

Ziarul BURSA #Politică / 24 octombrie 2005

Aceasta a fost înţelegerea europenilor cu premierul Tăriceanu, care a fost nevoit să renunţe la demisie, spune deputatul PSD

Raportul de ţară ce va fi prezentat de Comisia Europeană, în această săptămînă, nu va pune problema activării clauzei de salvgardare, fiind un raport tehnic al situaţiei din ţara noastră, declară deputatul social-democrat Adrian Severin. Domnia sa consideră, însă, că pericolul activării clauzei, care presupune amînarea aderării la UE, nu a trecut definitiv, iar momentul critic va fi cel al Raportului de ţară din primăvara anului viitor.

Adrian Severin, lider al observatorilor PSD în Parlamentului European, a participat, zilele trecute, la o discuţie pe această temă în cadrul grupului socialist. "S-au remarcat şi unele progrese, dar vor fi şi elemente foarte critice", a afirmat domnia sa, într-o conferinţă de presă, adăugînd: "Este şi o parte a unei înţelegeri care, informal şi tacit, a intervenit între premierul Tăriceanu şi interlocutorii europeni, atunci cînd el a renunţat la demisie".

Adrian Severin susţine că "prietenii europeni" ai României au înţeles, la acel moment, că demisia premierului şi alegerile anticipate ar fi însemnat compromiterea şanselor noastre de integrare la 1 ianuarie 2007. "Şi, atunci s-a spus: o să dăm un raport care nu o să meargă cu sancţiunile pînă la capăt, iar dumneavoastră încercaţi să vă vedeţi de treburi. Este unul din motivele pentru care premierul şi-a retras atunci demisia sau a renunţat la demisie", a menţionat Adrian Severin. Deputatul social-democrat a spus că există între parlamentarii europeni puncte de vedere care evoluează de la un scepticism moderat pînă la o critică severă în legătură cu modul în care merg lucrurile în România. Potrivit declaraţiilor lui Severin, punctele sensibile continuă să fie reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, consolidarea instituţiilor democratice, securitatea frontierelor.

Pe de altă parte, Adrian Severin şi-a exprimat nemulţumirea faţă de implicarea unor oficiali europeni în "jocurile politice de la Bucureşti". Domnia sa a oferit ca exemplu atitudinea comisarului european pentru probleme de justiţie, Franco Fratini, care, potrivit spsuelor sale, a părut că se implică în lupta politică internă din România. "Este regretabil că un comisar însărcinat să ateste progrese sau regrese face comparaţii între guverne sau partide", a menţionat Severin, subliniind: "Aceasta înseamnă implicarea în jocul politic intern şi este un aspect dăunător, nefericit, inacceptabil".

În conferinţa de la finele săptămînii trecute, deputatul Adrian Severin a criticat faptul că, în timp ce social-democraţii "susţin interesul naţional" în dezbaterile din Parlamentul European, euroobservatorii liberali şi democraţi sînt preocupaţi de alte probleme, respectiv de acţiunile parlamentarilor PSD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb