Adrian Tănase, BVB: "REIT-urile oferă acces la investiţii în active precum clădiri de birouri sau comerciale"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 octombrie

Adrian Tănase, BVB: "REIT-urile oferă acces la investiţii în active precum clădiri de birouri sau comerciale"

English Version

"Sectorul real estate este foarte important pentru economia României, dar slab reprezentat la bursă"

"În portofolii trebuie să avem şi un activ de tip real estate, care aduce diversificare"

REIT-urile (Real Estate Investment Trusts) oferă persoanelor fizice acces la investiţii în active precum clădiri de birouri, comerciale sau logistică, a afirmat ieri Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul unei dezbateri a mediului de business despre REIT-uri, instrumente financiare care nu sunt reglementate în ţara noastră, dar pentru care există un demers legislativ în acest sens.

Adrian Tănase a spus: "La bursă discutăm de foarte mult timp despre posibilitatea de avea REIT-uri, care în nomenclatorul românesc se vor numi societăţi de investiţii imobiliare. Suntem susţinătorii acestei legi şi sperăm să fie adoptată cât mai curând. Ne dorim să avem cât mai mulţi români care să îşi economisească banii într-un mod corect şi ca Bursa de Valori Bucureşti să le ofere oportunităţi în acest sens. Explicăm investitorilor sau potenţialilor investitori că economiile trebuie investite pe termen lung, în acţiuni şi obligaţiuni. Dar, în portofolii trebuie să avem şi un activ de tip real estate, care aduce diversificare. Pe de altă parte, sectorul real estate este foarte important pentru economia României, pentru că generează PIB pe orizontală şi verticală, dar foarte slab la bursă".

Legea care va reglementa REIT-urile în ţara noastră, iniţiată de senatorul Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, a trecut de Senat şi are şanse să fie dezbătută în Camera Deputaţilor chiar în această sesiune, conform declaraţiilor de ieri a iniţiatorului său.

Adrian Tănase a explicat că, în esenţă, sunt două metode prin care un investitor poate să se expună pe sectorul real estate. "Una este prin achiziţionarea de acţiuni ale unui dezvoltator imobiliar, iar la BVB sunt listaţi doi astfel de dezvoltatori. Alta este prin cumpărarea de active care să fie închiriate. Pentru această meodă, cred că cel mai eficient instrument ar fi REIT-urile, care dau acces, prin bursă, la active care deja produc, într-un mod mai lichid şi mai transparent. De asemenea, pe lângă zona rezidenţială, dau acces la tipuri de active la care noi, ca persoane fizice, nu avem acces, de pildă clădiri de birouri, comerciale sau logistică", a spus Directorul BVB.

Adrian Tănase a adăugat: "Sectorul real estate trebuie să fie prezent pe bursă într-un mod care să simuleze investiţia directă, iar de aici apar restricţiile de reglementare. Sunt două elemente. Unul este legat de cadrul de fiscalizare a investiţiei directe. De pildă, în cazul achiziţiei unui apartament din care încasăm chirie, plătim un impozit pe venitul personal forfetar cam de 8%. Or, investiţia prin bursă trebuie să fie din punct de vedere fiscal similară cu investiţia directă în imobiliare. Apoi, prin investiţia directă este garantată încasarea chiriei, garanţie pe care trebuie să o avem şi în cazul investiţiei în REIT-uri la bursă. Din aceste două elemente, pe baza cărora investiţia prin bursă să fie asemănătoare cu investiţia directă, apare cadrul de reglementare pentru societăţile de investiţii imobiliare. Asta înseamnă ca singura taxă pentru investiţia într-un REIT să fie cea pe dividendul încasat şi faptul că REIT-ul trebuie să distribuie aproape toate veniturile încasate, ceea ce se traduce prin distribuţia a cel puţin 90% din profiturile obţinute".

Directorul BVB a subliniat că românii deja investesc în sectorul real estate, care este al doilea cel mai preferat activ după depozitele bancare. "Prin această lege putem să eficientizăm şi să transparentizăm astfel de investiţii. De asemenea, le permitem investitorilor instituţionali să ia expunere pe acest sector într-un mod foarte eficient, prin piaţa de capital. Sunt foarte mulţi bani în sistem, miliarde de euro disponibile pentru astfel de investiţii. Putem să introducem această verigă de transmisie a capitalului, care va fi foarte benefică pentru sectorul imobiliar. Asta deoarece, în momentul în care va exista posibilitatea de exit dintr-un proiect prin piaţa de capital şi activităţile de dezvoltare vor funcţiona într-un mod mai eficient şi transparent", a sous Adrian Tănase.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Tanase, este REIT la BVB, se numeste REIT

    cu CCP.RO a rezolvat, trece la REITuri

    1. corect.

    ...

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb