Proiectul Contrapărţii Centrale, care va permite lansarea instrumentelor financiare derivate în piaţa noastră de capital, se află într-o fază foarte înaintată în ceea ce priveşte autorizarea şi implementarea, a spus miercuri Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi preşedintele CCP.RO, cu ocazia unei conferinţe.
Conform directorului BVB, piaţa noastră de capital are cel mai ridicat potenţial de dezvoltare din regiune, iar odată cu listarea Hidroelectrica am devenit a treia cea mai mare bursă din regiune. Însă, suferim la lichiditate, aspect ce poate fi îmbunătăţit prin existenţa produselor derivate, noul termen înainatat de preşedintele CCP.RO pentru lansarea unor asfel de instrumente financiare fiind prima parte a anului viitor.
Adrian Tănase a afirmat: "Listarea Hidroelectrica a reprezentat, din punctul meu de vedere, un semnal puternic din partea autorităţilor de susţinere a dezvoltării noastre ca societate şi de susţinere a dezvoltării pieţei de capital. Un semnal care, pentru o bursă de dimensiunea noastră, este crucial. La acest nivel de mărime avem nevoie de concursul autorităţilor, prin astfel de decizii. Iar decizia de listare a Hidroelectrica, pentru că într-un final a fost decizia Ministerului Enegiei, cu toate că Fondul Proprietatea a vândut, era cea mai importantă decizie care s-ar fi putut lua în momentul de faţă. De asemenea, a fost foarte bine sincronizată cu trendul pe care ne aflăm ca piaţă".
Preşedintele CCP.RO a adăugat: "Bucureştiul este acum pe radarul multor investitori internaţionali şi a instituţiilor internaţionale care ţin de pieţe de capital. Suntem priviţi ca piaţa cu cel mai bun potenţial de dezvoltare din regiune. Şi pe bună dreptate".
Conform directorului BVB, antreprenorii au descoperit piaţa de capital, fapt confirmat inclusiv de brokeri, care acum sunt nevoiţi să filtreze antreprenorii care se uită către bursă.
"În 2021 am avut o piaţă primară foarte activă, cu peste 20 de listări de acţiuni, ceea ce este un record absolut pentru standardele Bursei de Valori Bucureşti. Am avut confirmarea faptului că antreprenorii au descoperit piaţa de capital. Avem această certitudine şi din discuţiile cu brokerii, care spun că dacă acum zece ani se duceau ei să caute antreprenori, acum se întâmplă un fenomen invers, în sensul că sunt nevoiţi să filtreze antreprenorii care se uită spre piaţa de capital, pentru a-i alege pe cei care chiar sunt potriviţi să vină în piaţă", a spus Adrian Tănase.
Directorul BVB a completat: "În ceea ce priveşte piaţa secundară, vrem să avem o bursă lichidă. Scopul final este să avem lichiditate - o bursă fără lichiditate nu îşi îndeplineşte funcţia. Or, noi nu avem o bursă lichidă. Avem a treia cea mai mare bursă din regiune însă nu este şi cea de-a treia cea mai lichidă bursă din regiune. Lichiditatea suferă şi trebuie să muncim foarte mult la acest lucru".
Conform directorului BVB, potenţialul de multiplicare a lichidiatăţii bursei noastre este enorm chiar la nivelul de capitalizare prezent, dar numai prin existenţa instrumentelor derivate.
"Avem proiectul Contrapărţii Centrale care, din punctul meu de vedere, este cel mai important proiect (n.r. al BVB). Suntem într-o fază foarte înaintată a autorizării şi implementării Contrapărţii Centrale, şi sperăm să avem produsele care să facă piaţa noastră bursieră mult mai atractivă în special pentru investitorii mai sofisticaţi, care au nevoie şi de un alt tip de instrumente pentru a-şi implementa strategiile. Pe lângă investitorii de tip «buy and hold», care investesc pe termen lung, vrem să avem şi investitori specializaţi, care au strategii pe termen scurt. Aceştia sunt cei care creează lichidiatatea pe care ne-o dorim. Potenţialul de multiplicare a lichidiatăţii este enorm chiar la nivelul de capitalizare prezent, dar numai prin existenţa unor astfel de instrumente", a spus Adrian Tănase. "Sperăm ca pieţele de derivate să fie funcţionale în prima parte a anului viitor. Vom avea contracte futures pe acţiuni, pe indici, vom avea produse futures pe energie. De asemenea, sperăm să avem şi operaţiunile de «lending and borrowing» funcţionale".
Recent, Consiliul BVB i-a prelungit mandatul de director general lui Adrian Tănase până la finele anului viitor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 00:12)
in 2023 in ce priveste piata astia-s la nivel de speranta.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 09:20)
Incredibil, nu?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 06:58)
eu speram sa nu….
derivatele sunt bombe atomice pentru sistemul financiar!
depraveaza societatea si baga in “sperieti” (voit sau nu) guverne si societati!
derivatele sunt bombe atomice de distrugere in masa in contexte financiare!
s c c r e t
2.1. Subscriu! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 10:28)
la noi nici fundamentul nu este inteles pe deplin
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 10:37)
sunt bune, nu va fie frica de ce nu intelegeti. contractele put si call, pot fi folosite ca si asigurari la portofoliu, acesta e scopul lor primar, ca sa nu tot iesi ca o oaie bleaga din piata la fiecare sperietura, si sa platesti comisionul enorm de 1,2% la un trade complet. pt ca acum nu ai alternativa dc crezi ca vine scaderea. de ex eu acum sunt 90% cash, dar preferam sa vand niste calls pe actiunile detinute, si sa nu dau 1,2% la broker(la un castig de cca 10% pe care l-am avut asta inseamna peste 10% din castig dau la broker, mai mult decat impozitul pe dividend, deci as prefera sa evit aceste iesiri). asa ca le astept derivativele. si contractele futures sunt ok pt cei ce vor leverage, ceea ce in romania nu ai posibilitatea momentan.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de X în data de 06.10.2023, 12:01)
Idea e ca sunt bombe atomice pt. SSIFuri. Unii din ei au dat ortu popii cu actiuni normale, d-apai cu derivate.
2.4. corect. (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 13:44)
derivatele sunt precum pacanelele si jocurile de noroc.
si cei mai experimentati brokeri pierd banii cu astfel de instrumente.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 16:42)
doar ca nici astea nu vin gratis: premium + comisioane
sunt convins ca baietii "dastepti" vor avea insight si vor castiga mereu
manipularile vor fi top ca ASF oricum nu face nimic
oare tu din ce tabara esti? ;)
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 16:50)
Din tabara celor ce au si cont in us (din 2008 chiar) si am vazut ca aceste contracte sunt utile.
Nu te obliga nimeni sa le folosesti dc consideri ca ce stiu eu manipuilare bla bla.
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 17:36)
hai sa iesim totusi din pestera. derivatele sunt excelente pentru operatiuni de hedging. ca sunt multi care vor sa se imbogateasca in leverage, prin speculatii... mai trebuie sa si piarda cineva, nu?
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 17:39)
:) nu ma refeream la tine cand vorbeam de manipulare
asta cu nu te obliga nimeni sa le folosesti, nu insemna ca nu o sa fiu impactat
am fost partas la povestea GME ;)
da, ar fi ideal sa dispunem de mecanisme de hedging, dar nu cred ca bvb e suficient de matura (sau mai bine zis, corecta!)
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 19:12)
eu vb de derivate mai complexe!
si tot acolo bat si speculatori pentru deregularizare sistem financiar!
isarescu stie bine la ce ma refer!
s c c r e t
2.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 19:19)
de fel pierde poporul!
guvernele si societatile spala mixeria de dupa explozia unui fond speculativ cu levier de 1000 pana la 10000%
s c c r e t
2.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 21:29)
Corect!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 07:20)
Nu il intereseaza decat sa mai fie 1 an director. Tot o lungeste cu ccp din 2018 si o sa iasa la pensie cu acest proiect fara sa il termine. Ei nu cred nimic din ceea ce spune, baliverne. Rusinica !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 09:25)
Ce pereche frumoasa face cu Gabita Gradinescu. Tusea si junghiul. Diferenta e ca Tanase mai intelege cate ceva. Gradinescu nu e in stare nici acum sa lege doua idei. Nu sa le spuna, macar sa le priceapa. Incurca termenii, se refera la una si spune alta. E varza in capul lui. Varga scumpa de 15000 de euro pe luna, deh.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 09:40)
cu CCP e ca la aia cu ceasul stricat, de 2 ori pe zi tot arata ora corect
dupa atatea prelungiri la prelungiri o sa se plictiseasca si CCP si o sa se faca ea singura daca astia nu-s in stare si-o chinuie atat
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 09:42)
Gradinescu e cel mai competent dintre toți care s-au perindat in CNVM/ASF în domeniul pieței de capital. Singurul care a performat și in mediul privat in funcția de director de sucursala bancara.Merita in mod clar un nou mandat.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 11:47)
Amice, tu apari de fiecare data sa ne scornesti imnuri de slava pentru dobitoci. Oare tu cum vei fi fiind?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 09:19)
Esti vai de capul tau, Tanase. Zero barat. Cu tine si cu Gradinescu ne ducem [...[ de suflet.
5. nu mai aburiti pe nimeni.
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 13:41)
asta se pregateste de prin 2018 de lansarea ccp e precum se pregatea Borcea de liga campionilor cu dinamo.
mai bine lasa-ne si dute invartindu-te.