ADRIAN VASILESCU, BNR: "În lipsa analizei de legalitate, ne trezim cu legi care încalcă legi"

R.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2019

"În lipsa analizei de legalitate, ne trezim cu legi care încalcă legi"

"Cum, Dumnezeu, să apară în legi sintagma «prin derogare de la Codul Civil»?!"

Avem legi care încalcă legi şi pe care Curtea Constituţională a Româ-niei (CCR) le declară neconstituţionale, a afirmat, ieri, într-o conferinţă, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).

Domnia sa a făcut referire la cele trei legi - care privesc plafonarea dobânzii, retractul litigios şi darea în plată în contractele de leasing - promovate de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir "împotriva cămătăriei", care au fost declarate neconstituţionale, în data de 13 martie.

Domnul Vasilescu a mai precizat că fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat, la momentul la care s-a pensionat, că lasă în urmă "14.000 de legi confuze".

Adrian Vasileascu a declarat: "Sigur că dreptul lumii şi-a rezervat şi această scăpare de interpretare, astfel că interpretarea legilor este posibilă atunci când ele sunt confuze, interpretabile. Legea trebuie interpretată, în primul rând, literar, trebuie să vezi dacă din punct de vedere al literei legii lucrurile sunt clare. Dacă ele nu sunt clare, trebuie să intervină interpretarea logică şi atunci când nici interpretarea logică nu te ajută, trebuie să intevină interpretarea istorică, trebuie să vezi cum a mai fost, de-a lungul timpului, sau în alte părţi. Nu mai face nimeni asta".

Reprezentantul Băncii Naţionale a mai spus că, deşi ar trebui ca discuţiile din Parlament pe seama legilor să se poarte şi din perspectiva analizei de legalitate, nu se întâmplă astfel.

Oficialul BNR a adăugat: "În Comisia Juridică din Parlament se discută pe analiză de oportunitate a legii, dar nu şi pe analiză de legalitate şi astfel, ne trezim cu legi în care apare sintagma «prin derogare de la Codul Civil». Cum, Dumnezeu, să te exprimi în acest fel?! Legile aşa apar, fără analiză de legalitate şi dacă nu se face analiză de legalitate, sigur că ne trezim cu legi care încalcă legi, care ajung la Curtea Constituţională, care spune că sunt neconstituţionale. Şi avem exemplul recent al celor trei legi care au ajuns la Curtea Constituţională, iar aceasta le-a declarat neconstituţionale".

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, cu unanimitate de voturi, sesizările de neconstituţionalitate formulate de opoziţie asupra legilor care privesc plafonarea dobânzii, retractul litigios şi darea în plată în contractele de leasing.

Acest pachet de legi a fost votat de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, la finalul anului trecut, iar înainte ca textele de lege să meargă spre promulgare la preşedintele ţării, acestea au fost trimise către CCR.

Astfel, pe legea privind plafonarea dobânzilor, Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că aceasta este neconstituţională în ansamblul său, comunicatul instituţiei notând: "Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului".

În privinţa Legii pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 83 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal (PNL) şi Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi Româ-nia (USR), a fost şi ea admisă, tot cu unanimitate de voturi. Iniţiativa legis-lativă privind retractul litigios prevede că, în timpul desfăşurării unui proces în instanţă, debitorul va putea răscumpăra creanţa de la firma de recuperare la cel mult dublul preţului cu discount la care creditul a fost achiziţionat de recuperator, moment în care litigiul va fi stins.

Totodată, CCR a decis că este neconstituţională şi Legea privind completarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, precum şi pentru completarea art. 120 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Obiecţia a fost formulată de un număr de 84 de deputaţi din cadrul PNL şi USR. Iniţiativa are în vedere aplicarea legii dării în plată şi în cazul contractelor de leasing.

În ceea ce priveşte eliminarea caracterului de titlu executoriu a unui contract de leasing, senatorul Zamfir consideră că această măsură va forţa instituţiile de credit să apeleze la instanţă, care va verifica, astfel, dacă există clauze abuzive, înainte ca băncile să poată începe executarea silită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb