Primarul general Adriean Videanu a declarat, ieri, că va cere Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) suspendarea ordinului de majorare cu 10% a tarifului la energia termică pe care Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) o livrează către Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET).
"Nu suntem de acord cu ordinul dat de ANRE şi o să-i cerem Autorităţii o mediere între noi şi ELCEN pentru găsirea unei soluţii corecte pentru bucureşteni. Din punctul nostru de vedere, se încearcă încărcarea facturii agentului termic în detrimentul celei la energie electrică, în condiţiile în care beneficiarii acesteia, aş putea spune, sunt alţii - băieţii deştepţi - lucru care ne deranjează teribil. O să solicităm domnului preşedinte al ANRE, dacă este posibil, să suspende aplicarea ordinului până ne vom pune la masă şi o să discutăm împreună pentru găsirea soluţiilor optime", a afirmat Videanu, după întâlnirea avută cu şefii Direcţiei de Utilităţi Publice din Primăria Capitalei.
Edilul-şef a arătat că negocierile cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor şi cu conducerea ELCEN au eşuat, pentru că ELCEN nu pune la dispoziţia municipalităţii toate informaţiile necesare. El s-a arătat indignat că bucureştenii sunt obligaţi să plătească pentru centralele de la Constanţa şi Iernut.
"Vrem o discuţie serioasă pe această temă. ELCEN are un preţ mediu, pentru că are în vedere şi centralele de la Constanţa şi Iernut. Pe mine nu mă interesează, este treaba ELCEN. Eu am interes să apăr bucureştenii de aceste majorări", a spus Videanu.
Primarul general a precizat că ELCEN prezintă un preţ mediu fără să ia în calcul ceea ce înseamnă producţia din CET-urile din jurul Bucureştiului şi separat Constanţa sau Iernutul, menţionând că dacă ANRE nu va accepta cererea municipalităţii, este decis să atace în instanţă ordinul.
El a arătat că preluarea CET de către Primăria Capitalei va determina o micşorare substanţială a facturilor la energia termică şi electrică pentru Bucureşti, precizând că intermediarii (agenţi privaţi, vechile centrale industriale denumite altfel) folosiţi în prezent fac ca preţurile să fie mai mari cu 40% comparativ cu preţul de producţie.
"Bursa energiei electrice funcţionează tare ciudat. Proprietarul, Ministerul Economiei şi Finanţelor, aruncă în piaţă şase producători, care sunt ai ministerului, ca să intre în competiţie pe ce? Pe o politică pe care o face tot Ministerul Economiei. Mi se pare absolut incorect acest lucru", a afirmat Videanu, citat de Rompres.
În vederea preluării CET de către Primăria Capitalei, Adriean Videanu a adăugat că va solicita o discuţie cu premierul, pentru a dezbate acest subiect.
ANRE a aprobat majorarea tarifului la energia termică pe care ELCEN o livrează RADET cu circa 10%, de la 109,7 la 121 de lei gigacaloria, începând de luni, 9 aprilie.
Ultima majorare a preţului la energia termică a fost operată în urmă cu 15 luni, pe 16 ianuarie 2006. ELCEN a depus către ANRE o solicitare pentru a majora tarifele atât la energia electrică, dar şi la cea termică pe 16 noiembrie 2006, însă a primit aprobare doar pentru cea electrică, de la 1 ianuarie 2007.
Directorul comercial al ELCEN, Irina Duică, a declarat că acesta nu va fi preţul ce va ajunge la consumatorul final, ci doar preţul cu care cumpără RADET.
"Preţul către consumator va fi stabilit după ce Primăria Municipiului Bucureşti va decide dacă acceptă ca majorarea să fie suportată de populaţie sau va oferi o subvenţie de până la 45%. Oricum, la cei 121 de lei pe gigacalorie, RADET va adăuga costurile de transport şi de distribuţie", a explicat Irina Duică.