Într-adevăr: nu este cel mai uşor lucru din lume să te angajezi într-un domeniu la mare căutare când tot ce ştii despre el este din cărţi. Altfel toata lumea ar fi reuşit. Însă este posibil.
Foloseşte strategiile adecvate, învaţă să te vinzi, fii perseverent, şi vei deveni una din persoanele care reuşeşte acest lucru. Oportunităţile sunt acolo pentru tine, iar noi îţi suntem alături cu câteva sfaturi menite să-ţi uşureze căutările!
1. Stabileşte-ţi o rutină!
Decide un anumit interval orar zilnic în cadrul căruia vei căută şi, eventual aplica, la joburi din domeniul care te interesează. Păstrează o rutină ca la carte şi nu fugi de această responsabilitate. Este ca o slujbă, dar tu eşti şeful şi trebuie să fii sincer cu tine în legătură cu efortul pe care îl depui, dacă este suficient, şi dacă mai trebuie să faci ceva în acest sens. Niciunul dintre ceilalţi paşi pe care ţi-i vom prezenta ulterior în articol nu te vor ajuta să obţii un loc de muncă fără experienţă profesională dacă nu-ţi dedici măcar timpul.
2. Nu e de ajuns să declari că ai potenţial!
Evident, dacă încerci să te vinzi prin experienţă într-un domeniu în care nu ai aşa ceva, eşti într-un joc deja pierdut. Trucul este să scoţi în faţă potenţialul tău de a deveni foarte bun în domeniul respectiv. Asta se aplică la CV, la interviuri, peste tot.
Acest potenţial este dat de calităţi precum:
• Abilităţi naturale pentru domeniul respectiv;
• Motivaţie clară pentru domeniu;
• Abilitatea de a învăţa şi progresa rapid;
• Capacitatea de a comunica şi lucra bine într-o echipă;
• Loialitate, integritate, iniţiativă şi determinare.
Dacă demonstrezi că ai aceste calităţi, este posibil ca angajatorul să treacă peste lipsa ta de experienţă. Din păcate, foarte puţine persoane chiar demonstrează că au aceste calităţi. Doar declară că le au. Arta însă constă în a arăta că le deţii cu adevărat.
3. Reţeaua ta profesională e mai importantă ca oricând!
Mulţi dintre cei care obţin cele mai bune joburi fără a avea nici un pic de experienţă în domeniu sunt aceia pe care angajatorul îi cunoştea deja şi ştia că au potenţial. Astfel, când un job interesant a devenit disponibil, angajatorul s-a gândit deja la ei şi le-a propus să aibă o discuţie pe această temă. Este greu să demonstrezi potenţial real într-un CV. Iar dacă nu-l demonstrezi acolo e puţin probabil să ajungi la interviu. Contactul personal depăşeşte însă acest obstacol. Iar cheia acestui contact personal este dezvoltarea reţelei tale profesionale. Concret, asta înseamnă să mergi la evenimente de business, să cunoşti oameni din industria care te interesează, să dai şansa potenţialilor angajatori să te cunoască chiar înainte de a avea un job disponibil. Când acel job o să apară, te vor lua în calcul pentru el.
4. Nici un job într-un domeniu conex nu e o variantă rea!
Foarte multe companii recrutează pentru anumite joburi entry-level din interior. De exemplu recrutează pentru joburi de PR sau resurse umane oameni cu potenţial din departamentele de vânzări sau customer service. Şi similar se întâmplă şi în cazul IT-ului. Asta înseamnă că poţi să ai acces la joburile respective fără experienţă în domeniu, însă doar dacă lucrezi deja în companie, într-un alt departament.
Deci, are sens să te angajezi iniţial într-un alt domeniu decât cel la care visezi dar mult mai uşor accesibil. Însă e important să te asiguri înainte că în compania respectivă chiar se pot face schimbări laterale, de la un domeniu la altul. Iar odată angajat în companie, ai nevoie să te afirmi şi să ieşi în evidenţă, altfel rişti să rămâi blocat în jobul iniţial.
5. Un curs te ajută să te faci remarcat!
HTML este adesea primul limbaj de codificare pe care îl învaţă oamenii, deoarece este foarte comun şi relativ uşor de învăţat. Alte limbaje pe care ai dori poate să le asimilezi sunt: JavaScript, C ++, Python şi Ruby. Dacă vrei să obţii o calificare în JavaScript sau în QA, poţi urma cursurile gratuite în IT, puse la dispoziţie de eJobs prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
La aceste cursuri de IT se poate înscrie orice persoană care bifează următoarele puncte:
● Are domiciliul sau reşedinţa în orice judeţ din România (cu excepţia judeţului Ilfov şi Municipiului Bucureşti)
● Are o vârstă cuprinsă între 25 şi 65 de ani
● Este angajată, cu contract de muncă, PFA , Întreprindere Individuală
● A absolvit cel puţin 8 clase