Orice persoană care-şi doreşte un loc de muncă în IT poate găsi o poziţie care să se potrivească talentelor şi intereselor pe care le are. În plus, există mari şanse ca multe dintre abilităţile soft pe care deja le deţii să se muleze natural pe o carieră în IT.
Unul dintre cele mai bune aspecte legate de joburile în IT este faptul că sunt numeroase. Şi e de ajuns doar să identifici poziţia cu care eşti compatibil şi să-ţi faci un plan pentru a dobândi experienţa şi/sau formarea necesară pentru a deveni atractiv în ochii recrutorilor. Iată câţiva paşi specifici pe care îi poţi face pentru a schimba cu succes cariera din domeniul tău curent în IT.
1. Determină ce roluri sunt disponibile în prezent!
Domeniul IT este unul divers, cu multe specialităţi. Printre acestea se numără funcţii precum administrator de sisteme, inginer de reţea, dezvoltator de software, specialist DevOps şi multe altele. Cercetarea rolurilor şi poziţiilor disponibile te ajută să înţelegi care dintre acestea ar putea fi potrivite pentru abilităţile, interesele şi obiectivele tale.
2. Ţine cont şi de experienţa ta anterioară!
Când iei decizia de a începe o nouă carieră în IT, este important să te uiţi cu atenţie la experienţa ta anterioară. La o primă vedere s-ar putea părea că nu ai niciuna dintre abilităţile enumerate în ofertele de locuri de muncă, dar "abilităţile soft" pot fi surprinzător de importante pentru rolurile din IT. Şi acestea sunt transferabile.
De exemplu, dacă vrei să începi cu un rol entry-level, de asistent, abilităţi precum comunicarea, o bună capacitate de rezolvare a problemelor şi de relaţionare cu clienţii te pot ajuta să obţii un prim job. Gândeşte-te cu atenţie la rolurile tale din trecut prin prisma rolului pe care vrei să îl obţii, s-ar putea să reperezi nişte comori neştiute.
3. Trasează un plan de acţiune pentru viitorul apropiat!
Determină care-ţi sunt obiectivele în carieră, iar după ce le-ai determinat începe să dezvolţi un plan de acţiune constând în paşii specifici pentru a le atinge. În plus, planurile de acţiune în carieră conţin şi posibile obstacole, paşi pentru a le aborda şi resurse care pot fi utilizate atunci când ai nevoie de asistenţă. Acest plan va defini clar modul în care vei obţine certificările necesare, cum vei obţine un loc de muncă, dar şi cum vei continua să te dezvolţi profesional după ce începi o carieră în domeniul IT.
4. Nu pierde din vedere rezultatele obţinute!
E important să fii cu ochii pe modul în care te descurci şi ce trebuie să faci în continuare. Configurează-ţi remindere, astfel încât să nu uiţi lucruri importante. Dacă vrei să investeşti timp şi energie pentru a face o schimbare în carieră, investeşte timp şi energie pentru a-ţi urmări progresul. Un simplu document Excel va face minuni în acest sens. Dacă nu eşti Excel, utilizează alt instrument mai pe gustul tău, dar nu renunţa la acest pas!
5. Urmează un curs gratuit pentru certificare!
HTML este adesea primul limbaj de codificare pe care îl învaţă oamenii, deoarece este foarte comun şi relativ uşor de învăţat. Alte limbaje pe care ai dori poate să le asimilezi sunt: JavaScript, C ++, Python şi Ruby. Dacă vrei să obţii o calificare în JavaScript sau în QA, poţi urma cursurile gratuite în IT, puse la dispoziţie de eJobs prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
La aceste cursuri de IT se poate înscrie orice persoană care bifează următoarele puncte:
- Are domiciliul sau reşedinţa în orice judeţ din România (cu excepţia judeţului Ilfov şi Municipiului Bucureşti)
- Are o vârstă cuprinsă între 25 şi 65 de ani
- Este angajată, cu contract de muncă, PFA , Întreprindere Individuală
- A absolvit cel puţin 8 clase