Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar, unul dintre principalii jucători din industria cărnii din România, a vorbit în cadrul unui interviu despre infrastructura educaţională, identificată drept una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă compania sa, alături de birocraţie.
"Aş pune infrastructura educaţională pe acelaşi loc cu birocraţia. Educaţia şi pregătirea generaţiilor viitoare în funcţie de direcţia în care se îndreaptă economia ţării sunt cruciale. Înainte de 1989, toată lumea urma facultăţi cu profil tehnic, iar după 1990, toată lumea s-a orientat către economie", a declarat Ciuburciu, precizând că eliminarea şcolilor profesionale din ţară reprezintă una dintre dificultăţile cu care se confruntă business-ul pe care îl conduce.
"Eliminarea şcolilor profesionale înseamnă că, în prezent, se găsesc foarte, foarte greu oameni specializaţi, fie că este vorba despre mecanici care să întreţină utilaje, electricieni sau instalatori. Foarte mulţi oameni buni şi pricepuţi au plecat în afară, puţini s-au întors. Noi, la Vascar, avem noroc de o stabilitate la acest capitol, dar dorim sa pregătim cât mai mulţi tineri pe aceste segmente", a precizat Directorul General.
Acesta a vorbit despre parteneriatele pe care Vascar le desfăşoară cu unităţile de învăţământ, în vederea formării profesionale a tinerilor. "Avem parteneriate cu licee în Vaslui, oferim burse către elevi, astfel încât, la finalizarea ciclului de studii, aceştia să vină să lucreze la Vascar, să facă practică şi să înveţe. Am demarat astfel de parteneriate cu două licee din Vaslui la începutul anului, doar că s-au închis şcolile (n.r. din cauza contextului sanitar global)", a explicat Ciuburciu (Vascar), care a precizat că rezultatele vor fi vizibile în decursul acestui an.
Prin intermediul programului "Burse de studiu private Vascar", compania producătoare de conserve şi preparate din carne cu sediul în Vaslui ajută elevii care îşi doresc completarea cunoştinţelor teoretice cu experienţe practice. Conform regulamentului de acordare a burselor, postat pe site-ul companiei, aceasta caută doi mecanici pentru întreţinerea utilajelor sau electromecanici, un electrician şi un operator în industria alimentară. "Cuantumul bursei acordate de către Vascar S.A. este în valoare de 500 de lei lunar, pe durata semestrelor de studiu: 8 luni calendaristice în primul an şi 10 luni începând cu anul 2 de studiu", se mai arată pe site-ul producătorului.
Cine este Vascar?
Vascar, unul dintre cei mai importanţi producători de conserve şi preparate din carne din România, a luat naştere în anul 1984, sub numele de Industria Carnii Vaslui. In 1991, şi-a schimbat numele în Vascar, iar ulterior au fost dezvoltate brandurile Moldova în Bucate (gama completă premium) şi Alege natural, fără E-uri (din ingrediente 100% naturale, gama ce conţine o varietate mare de produse).
Vascar a înregistrat, la finalul anului 2019, o cifra de afaceri de 20,5 milioane de euro, o creştere de 13% faţă de anul precedent. Compania deţine o fabrică la Vaslui, cu o capacitate extinsă de producţie, 21 de magazine proprii în regiunea Moldovei şi are aproximativ 400 de angajaţi. Produsele sale sunt distribuite atât direct (prin echipa de vânzări sau în magazinele proprii), cât şi indirect, la nivel naţional, prin intermediul partenerilor IKA (Auchan, Kaufland, Cora, Carrefour), online (pe platforma eMag) sau exporturi în Europa şi Asia.