ADVERTORIAL Carele cu boi, un apogeu al creaţiei grigoresciene, vândute la licitaţie

Media-Advertising / 9 iunie 2020

Carele cu boi, un apogeu al creaţiei grigoresciene, vândute la licitaţie

Săptămâna aceasta, joi, 11 iunie, pentru prima dată în istoria pieţei româneşti de artă, au ieşit la vânzare în acelaşi timp, într-aceeaşi licitaţie, două picturi reprezentative ale lui Nicolae Grigorescu, reprezentând tema sa predilectă, a peisajului spiritual românesc - "carele cu boi", venind dinspre târg sau de la munca câmpului şi pierzându-se în zarea plaiului.

Temă frecventată, cu mai puţină glorie, şi de contemporani ai lui Grigorescu, precum Aman, Stahi ori Luchian, aceasta a fost impusă de Maestrul de la Câmpina, către sfârşitul secolului al XIX, drept vizual al specificului naţional, păstrându-şi poezia, savoarea şi reprezentativitatea până astăzi - deopotrivă brand de ţară, nostalgie a ruralismului şi simbol al virilităţii şi autenticităţii naţiei.

Mai amplă între cele două este "Întoarcerea de la târg", (ulei pe lemn, 50 cm., preţ de pornire 70.000 de euro), înfăţişând un covor de care cu boi, dintre care primul transportă o întreagă familie, numărând nu mai puţin de 5 personaje, şi este executată de Nicolae Grigorescu după 1890, atunci când Câmpina şi împrejurimile devin principala sursă de inspiraţie pentru artist.

De mai mici dimensiuni şi pornind de la un preţ de pornire de doar 40.000 de euro, cealaltă pictură "Care cu boi, venind de la câmp", (tot ulei pe lemn, 45 cm.), provine din colecţia Adolf Grunberg-Ruleta, industriaş interbelic şi pasionat colecţionar de artă românească din Bucureştiul primei jumătăţi a secolului XX. . În colecţia Ruleta, către 1930 se regăseau numele cele mai importante ale picturii româneşti, de la Grigorescu, Luchian şi Andreescu la Pallady şi Petraşcu. Chiar dacă colecţia s-a destrămat în prejma anilor 1940, aceasta rămâne în istoria artei româneşti un remarcabil exemplu de colecţionism şi tezaurizare.

Licitaţia de Vară, cea mai mare vânzare de artă de patrimoniu din prima jumătate a anului, cuprinde aproximativ 200 de lucrări de referinţă, semnate de mari maeştri ai artei româneşti, şi va stabili, probabil, noi recorduri pentru piaţa de artă românească. Grigorescu, Luchian, Aman, Tonitza, Petraşcu sau Pallady sunt doar câteva dintre numele reprezentative care semnează capodoperele ce ies în piaţa de artă, în premieră prin licitaţia de joi, 11 iunie, care se va desfăşura exclusiv online, pe platforma Artmark Live.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb