Un credit ipotecar este un împrumut destinat cumpărării, construcţiei sau modernizării unei locuinţe, garantat cu locuinţa respectivă, pentru a se asigura obligaţia plăţii creditului, rezultată în urma împrumutului. Ipoteca nu este un termen care ar trebui să îi sperie pe clienţii unui IFN, ci trebuie să îi facă atenţi asupra a tot ceea ce înseamnă un astfel de împrumut, să fie interesaţi de tot ceea ce le este util să ştie, fără a avea surprize neplăcute.
Ce este ipoteca şi cât îşi permit clienţii să plătească lunar?
Ipoteca este împrumutul făcut pentru a cumpăra ori a recondiţiona o proprietate sau, de ce nu, un teren, pe o durată foarte lungă, dar termenul poate fi şi mai scurt. Împrumutul este garantat de casă, până la achitarea sa. Practic, atunci când îşi cumpără o casă, clienţii vor plăti o sumă în avans, cu o valoare de 3.5- 20% din preţul de achiziţie, restul sumei reprezentând un împrumut, adică o ipotecă.
Există şi posibilitatea de a face un credit ipotecar fără avans, însă înainte de a face un astfel de pas, clienţii trebuie să vadă dacă îşi pot plăti datoriile lunare şi ratele. În cazul în care vor avea probleme în rambursarea banilor, clienţii trebuie să se gândească de două ori înainte de a face un astfel de pas, gândindu-se la costurile de funcţionare ale unei case, facturile gospodăreşti, impozit, asigurare şi întreţinere.
Diferenţa dintre un credit imobiliar şi un credit ipotecar
Creditul imobiliar este destinat achiziţionării unei locuinţe sau modernizării acesteia. Pentru obţinerea creditului imobiliar, clienţii trebuie să îndeplinească unele condiţii de bază:
• înregistrarea veniturilor nete şi certe cu caracter permanent;
• angajarea să fie pe perioadă nedeterminată;
• locul de muncă cu o vechime de minim 3 luni;
• vârsta minimă de 18 ani;
• avans minim ce poate fi plătit pentru achiziţia locuinţei.
Creditul ipotecar este destinat tot achiziţionării unei locuinţe sau renovării locuinţei existente. Acest tip de credit oferă celor care îl contractează următoarele beneficii:
• flexibilitate: se acceptă o gamă largă de venituri;
• nu sunt necesare documentele justificative;
• protecţia asigurată la costuri convenabile.
Imposibilitatea plăţii creditului ipotecar
În cazul în care creditul ipotecar nu mai poate fi plătit, se va încerca pe cale amiabilă încheierea unei înţelegeri, astfel încât să se poată recupera datoriile înregistrate. Clauzele obligatorii ale contractelor ipotecare sunt:
• prezentarea unei oferte scrise clientului, care cuprinde toate condiţiile contractului;
• plata cheltuielilor aferente întocmirii documentaţiei de credit şi constituirii ipotecii de către client;
• imposibilitatea de a se condiţiona acordarea creditului cu alte servicii bancare;
• prezentarea detaliilor execuţiei în caz de neplată.
Aşadar, atât creditul imobiliar, cât şi cel ipotecar, pot fi obţinute pentru cumpărarea, construcţia sau renovarea unei locuinţe, diferenţa fiind imobilul adus în garanţie. Creditul ipotecar poate fi calculat lunar în simulatoarele de credite online, pentru a se vedea dacă clienţii se încadrează pentru împrumutarea sumei dorite.