Electricitatea Europei, aproape 50% verde

Marius Mataragis
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 martie

Electricitatea Europei, aproape 50% verde

Energia verde ia încet, dar sigur, locul dependenţei europene de resursele de gaze naturale ale Rusiei. Cu cât Europa devine mai verde, cu atât gazul şi petrolul rusesc nu-şi mai găsesc o piaţă de desfacere la fel de profitabilă cum aveau în urmă cu 15 sau 20 de ani. În acelaşi timp, gazele lichefiate americane aduse pe ocean vor concura cu cele ruseşti din conducte, iar preţurile vor fi mai uşor de controlat de europeni.

Raportul Eurostat publicat ieri spune că anul trecut aproape jumătate din energia electrică produsă în ţările din Uniunea Europeană era generată din surse regenerabile. În 2024, 47,4% din energia electrică netă generată în UE a provenit din surse regenerabile de energie, în creştere cu 2,6 puncte procentuale (pp) faţă de 2023, potrivit Comisiei Europene. Dintre ţările UE, Danemarca a avut cea mai mare pondere a surselor regenerabile în generarea netă de energie electrică, cu 88,8%, provenind în mare parte din energia eoliană, urmată de Portugalia (87,4%, în principal eolian şi hidro) şi Croaţia (73,8%, în principal hidro). Cele mai scăzute ponderi de surse regenerabile au fost înregistrate în Malta (15,1%), Cehia (17,5%) şi Cipru (24,1%).

Energia eoliană şi cea produsă în hidrocentrale au reprezentat mai mult de două treimi din totalul energiei electrice generate din surse regenerabile (39,1% şi, respectiv, 29,9%). Restul de o treime din energie electrică a provenit din energie solară (22,4%), combustibili (8,1%) şi doar aproximativ 0,5% din energie geotermală.

România este a 15-a ţară în acest clasament al surselor verzi de electricitate, peste media europeană, având puţin peste 50% ca pondere a energiei regenerabile din totalul producţiei. Ieri la pranz produceam în energie fotovoltaică peste 1500 MW, mai mult decât în cele două reactoare nucleare de la Cernavodă. Ieri la ora 13.00 turbinele eoliene produceau peste 1300 MW, iar hidrocentalele depăşeau 1400 MW. Ceea ce înseamnă că, la un consum de sub 6.000 MW, România reuşea să exporte echivalentul întregii producţii fotovoltaice.

De teama scumpirilor din energie, românii se împrietenesc cu soarele

O companie care instalează panouri fotovoltaice spune că românii instalează, din fonduri proprii, panouri fotovoltaice de cel puţin 5-6 kW şi până la 15 kW, investind între 20.000 şi peste 50.000 lei în astfel de sisteme, pentru a putea reduce cu cel puţin 70% factura la energie. Scumpirile aşteptate de la 1 iulie, odată cu expirarea preţului plafonat de stat, vor duce la creşteri estimate de 25% în factura de electricitate.

"Cei cu facturi la energie între 500 lei şi peste 1.200 lei pe lună sunt cei mai interesaţi de centrale fotovoltaice, pentru că de la 1 iulie vor plăti 1.000 lei, respectiv peste 2.400 lei pe factura la curent, sume care le vor afecta bugetul personal", spune Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat, care instalează sisteme fotovoltaice.

Spre exemplu, un sistem de 5-6 kW fotovoltaic cu 5 kW capacitate de stocare, care costă aproximativ 20.000 lei (4.000 euro), poate oferi autonomie totală unei gospodării cu un consum mediu de 300-500 kW/lună. Investiţia poate fi recuperată, cel mai repede, în trei ani, spun reprezentanţii firmei Kilowat. În special proprietarii de case vor să-şi acopere consumul total de curent electric lunar din surse fotovoltaice, pentru a deveni autonomi energetic. Unii dintre ei îşi instalează mai multe celule fotovoltaice pentru a deveni şi prosumatori, adică devin mici producători de energie în sistemul de distribuţie, cu surplusul produs în propria curte.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Dependenţa de vânt, noul gaz rusesc,

    adio industrie europana mare consumatoare de energie,

    slava Ursula 

    1. Tot “elore” mujicilor, va umpleti acum de yuani si rupii:-)…

      Industria grea Europeana, se reloca in USA, unde energia

      costa cu 200-300 % mai ieftin si mai primesc si subventii 

      sub forma de scutiri de impozite,iar o alta parte 

      se reloca in Chima unde energia e si mai ieftina. 

      Ce face Rusia nu ma intereseza,

      dar ca Europa o ia la vale economic,e o catastrofa.  

      Probabil de la energia “ieftina” din america gigantii Cloud Amazon, Facebook, Google isi deschid centrele de data in Europa ( Irlanda, tarile Nordice):-)..:In plus, daca energia e asa ieftina in SUA, de ce firmele americane si-au relocat productia in Canada, Mexic, China, Asia de Sud Est?…deci propaganda cu energie “ieftina” e doar propaganda:-)…”succesuri?? ?:-)

      Facebook,Amazon,Google.. la tine e industrie grea,

      mare consumatoare de energie, 

      consumul exagerat de alcool,distruge ficatul

      si creierul (dar numai la cei care au).  

      Analfabetul asta mujic habar nu are ca un centru de data consuma mai multa energie da o otelarie:-)…In SUA, Amazon vrea sa-si faca propria centrala nucleara tocmai din acest motiv:-)…Pentru mujici, fabricile de tancuri reprezinta “industrie grea”:-)

      “ AWS just went nuclear – and more hyperscalers could follow” 

      Mai habarnistule cu energia,

      BASF din Germania in 2020 a consumat SINGURA, 

      energie electrica cat Elvetia intr-un an, 

      asa ca pune mana pe carte,in loc sa injuri,

      ca betivul de la Bodega satului. 

      Habarnist ca orice propagandist mujic…in Februarie, Elvetia a produs 6TW de energie in timp de Germania 42TW. Romania produce cam tot 7TW, deci tu vrei sa spui ca BASF singura consuma cat o tara, si practic 1/7 din consumul Germaniei:-)…voi mujicii nu aveti simtul proportiilor:-)…explicabil avand in vedere da voi faceti “scoala” pe front intre alergari dupa gaini si reconditionari de masini de spalat:-)

    Foarte bine.

    Între timp, pe partea întunecată a planetei, 

    Gazprom vinde palatele de protocol din Moscova.

    Semn de întărire economică. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb