CORESPONDENŢĂ DIN MELBOURNE (AUSTRALIA) România, un potenţial pol de investiţii în Europa Centrală

Dr. Dragoş Petrescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 martie

Ilustraţie concepută de MAKE

Ilustraţie concepută de MAKE

English Version

Dr. Dragoş Petrescu

Într-un peisaj economic european marcat de schimbări rapide şi de nevoia de adaptare la noile realităţi globale, România are toate atuurile pentru a deveni un hub major de investiţii în Europa Centrală şi de Est. Cu o poziţie strategică, acces la fonduri europene şi o economie în plină dezvoltare, ţara noastră este într-o pozitie bună de a atrage din ce în ce mai mult interesul investitorilor străini, în special în sectoare cheie precum infrastructura, transporturile, energia verde, digitalizarea şi industria manufacturieră.

Investiţiile în infrastructură şi transporturi apar ca priorităţi naţionale. Într-adevăr, construirea şi modernizarea drumurilor, căilor ferate şi porturilor reprezintă un element fundamental pentru a îmbunătăţi conectivitatea cu pieţele internaţionale şi pentru a creşte atractivitatea economică a României.

Proiectele de infrastructură deja în derulare, finanţate în mare parte din fonduri europene, sunt esenţiale pentru a facilita transportul mărfurilor şi pentru a îmbunătăţi mobilitatea forţei de muncă. Printre cele mai importante iniţiative se numără coridoarele de transport european care leagă România de reţeaua transeuropeană, precum şi modernizarea portului Constanţa, esenţial pentru comerţul internaţional. Aceste proiecte vor reduce timpii de tranzit, vor scădea costurile logistice şi vor face din România un punct strategic pentru companiile care doresc să investească în producţie, distribuţie şi export.

Consider că unul dintre cele mai dinamice domenii de dezvoltare trebuie să fie sectorul energetic. România beneficiază de un mix energetic divers, iar tranziţia către surse regenerabile devine tot mai accelerată. În contextul acestei tranziţii şi a preocupărilor legate de securitatea energetică şi al reducerii costului energiei, investitorii străini vor manifesta un interes crescut pentru finanţarea proiectelor de modernizare a infrastructurii energetice. Investiţiile în parcuri eoliene, ferme solare şi tehnologii de stocare eficientă a energiei vor contribui la creşterea independenţei energetice, prin reducerea importurilor de combustibili fosili, şi la reducerea emisiilor de carbon, aliniindu-se astfel la obiectivele de mediu stabilite la nivel european şi internaţional.

Proiectele de hidrogen verde şi biocombustibili sunt, de asemenea, în atenţia investitorilor străini, având potenţialul de a transforma România într-un furnizor important pe piaţa europeană a energiei curate. Implementarea reţelelor inteligente şi a soluţiilor pentru eficienţă energetică este o altă direcţie strategică ce atrage capital străin şi care va crea un motor de creştere pentru întreaga regiune.

România a devenit deja un jucător important în sectorul IT&C and high-tech, iar accelerarea digitalizării trebuie să fie un obiectiv esenţial pentru a menţine această tendinţă. Astfel, va fi nevoie să fie implementate programe guvernamentale de sprijin pentru inovaţie şi cercetare-dezvoltare menite să transforme ţara într-un centru de excelenţă tehnologică.

Ofertele de investiţii în inteligenţă artificială, automatizare, robotică şi securitate cibernetică sunt în creştere, iar companiile străine şi muiltinaţionalele care activează în aceste domenii privesc România ca o destinaţie atractivă pentru dezvoltare. Mai mult, integrarea acestor tehnologii emergente în industriile prelucrătoare şi manufacturiere poate stimula competitivitatea acestora la nivel global.

Trebuie folosit la maximum accesul la finanţare din partea Uniunii Europene, aceste fonduri trebuind să fie destinate modernizării infrastructurii şi tranziţiei energetice. Realizarea acestui obiectiv nu doar că va reduce costurile de finanţare ale proiectelor strategice, dar va permite şi transferul de expertiză şi va contribui la stabilizarea economiei, reducând presiunea asupra datoriei publice.

Colaborarea cu instituţii financiare internaţionale, precum Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, poate deschide noi oportunităţi pentru atragerea de capital privat. În plus, utilizarea eficientă şi transparentă a resurselor de capital poate contribui la îmbunătăţirea ratingului de credit al ţării, reducând astfel costurile de finanţare pentru proiectele viitoare.

Discuţiile recente pe care le-am avut cu un număr semnificativ de investitori internaţionali şi fonduri de investiţii au evidenţiat câteva măsuri esenţiale pentru atragerea unui flux constant de capital privat în România. Un element cheie este crearea unor zone economice speciale, cum ar fi parcurile industriale şi hub-urile de inovaţie, care să ofere facilităţi fiscale, regimuri administrative simplificate şi infrastructură modernă pentru companiile care doresc să îşi extindă operaţiunile în România.

În opinia mea, îmbunătăţirea legislaţiei pentru parteneriatele public-private (PPP) va permite realizarea unor proiecte de anvergură în infrastructură, energie şi industrie, atrăgând capital privat şi reducând presiunea asupra bugetului public. Finanţatorii strategici sunt interesaţi de pieţe stabile şi oportunităţi sigure, precum şi de modele de colaborare care le oferă predictibilitate şi rentabilitate pe termen lung.

Într-o perioadă în care investitorii globali caută proiecte bancabile şi sustenabile, ţara noastră oferă un mediu favorabil pentru astfel de iniţiative. Printr-o strategie integrată, axată pe infrastructură, energie, digitalizare şi parteneriate public-private, România îşi poate asigura un viitor economic prosper şi stabil.

Succesul acestei transformări va depinde de capacitatea autorităţilor de a implementa reforme structurale ambiţioase şi de a crea un mediu de afaceri competitiv care să atragă capital, tehnologii şi know-how de ultimă oră. Astfel, România nu doar că se va poziţiona ca un pilon regional de dezvoltare, dar va contribui şi la evoluţia economică globală, consolidându-şi rolul pe harta investiţiilor internaţionale.

(Dragoş Petrescu este doctor în Inginerie Aerospaţială la Deakin University din Australia şi deţine un Master în Administrarea Afacerilor - MBA - la Wharton School din Statele Unite ale Americii. De asemenea, are un Master în Inteligenţă Artificială la Mines Paris şi este absolvent al Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi, conform profilului său de LinkedIn. Are experienţă în funcţii de conducere executivă şi în calitate de investitor în companii din domeniile infrastructurii naţionale critice, apărării, energiei şi mineralelor, potrivit aceleiaşi surse).

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Stati liniștiți ca n-o sa fie nimic !De treizeci de ani ni se tot prezinta posibilități extraordinare si s-a facut zero!

    1. Se cam triplează rețeaua de autostrăzi într-un singur mandat. Mai schimbă-ți reperele, bagă alt refren.

      ...

      ...

    ...

    Nu vedeti ce nerabdatori sun mujicii sa “ investeasca” la noi:-)? Ar investi câteva milioane de …“mujici”:-)

    1. ...

      N au nicio sansa sa ia Romania, cum viseaza Putin in fiecare noapte, hi hi hi he he he,

      ca te apara Zelea Codreanu care nu da doi bani pe Romania si o dispretuieste, desi il ajuta  

      Eu zic sa ți faci pasaport...rozetarii vor primii băgați în dube!! DUBE!! NU DUBAI!:))))

    ...

    1. Se importă sute de mii de asiatici pentru că este nevoie de forță de muncă în țară. Românii nu mai vor să muncească pe orice salariu așa că cei din turism, construcții, etc sunt nevoiți să caute muncitori in alte părți ale lumii.

      amaratii astia fac toate muncile pe care nu vor sa le faca romanii

      Cum să avem sindicate și societate civilă când toți fomiștii votați dreapta și toți dezaxații lui Putler. :

      Pai cum sa existe societate civila cand propaganda banderista nazista improasca zilnic dezinformare

      adica tu? Ți-a adus ceva propaganda sovietică? :

      Cate grivne ti a timis azi zeul tau Zelea Codreanu?

      Sau nu mai are ca rebuie sa adune de pe jos bucatile de soldati tineri ai vostri pe care ii sacrifica el pe front 

    Totul e sa nu ajungem din nou la rusi, acesti distrugatori de civilizatie.

    1. Mai bine ajungi la Zelea Codreanu, sa te striveasca cu cizma de răcan ?

      nu da doi bani pe Romania si o dispretuieste, desi il ajuta 

      ești bine?

      ...tu precis nu...

    ...

    1. ...

      ...

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb