Statele Unite au cerut controlul asupra unei conducte cruciale din Ucraina, folosită pentru a trimite gaz rusesc în Europa, potrivit unor rapoarte, într-o mişcare descrisă ca fiind un şantaj colonial, informează news.ro
Oficiali americani şi ucraineni s-au întâlnit vineri pentru a discuta propunerile Casei Albe pentru un acord privind mineralele. Donald Trump doreşte ca Kievul să predea resursele sale naturale drept "răsplată" în schimbul armelor livrate de administraţia Biden.
Discuţiile au devenit din ce în ce mai dificile, potrivit Reuters. Ultimul proiect american este mai "maximalist" decât versiunea iniţială din februarie, care propunea oferirea către Washington a unor metale rare în valoare de 500 de miliarde de dolari, precum şi petrol şi gaze.
Citând o sursă apropiată discuţiilor, agenţia de ştiri a precizat că cel mai recent document include o cerere ca International Development Finance Corporation a guvernului SUA să preia controlul asupra conductei de gaze naturale.
Aceasta porneşte din oraşul Sudzha din vestul Rusiei şi ajunge în oraşul ucrainean Uzhhorod, la aproximativ 1 200 km distanţă, la graniţa cu UE şi Slovacia. Construită în perioada sovietică, conducta este un element-cheie al infrastructurii naţionale şi o rută energetică majoră.
La 1 ianuarie, Ucraina a întrerupt furnizarea de gaze naturale, odată cu expirarea contractului pe cinci ani cu compania energetică rusă de stat Gazprom. Ambele ţări au câştigat anterior sute de milioane de euro din taxele de tranzit, inclusiv în timpul primilor trei ani de război la scară largă.
Volodimir Landa, economist principal la Centrul pentru Strategie Economică, un thinktank de la Kiev, a declarat că americanii vor "tot ce pot obţine". El a afirmat că cererile lor agresive de tip "colonial" au puţine şanse de a fi acceptate de Kiev..
În toamna anului trecut, Volodimir Zelenski a propus ca SUA să aibă acces la sectorul mineral subdezvoltat al Ucrainei. El a avut în vedere un acord prin care viitoarea administraţie Trump să furnizeze arme Ucrainei, în schimbul unor viitoare profituri din investiţii comune.
În schimb, Trump a refuzat să ofere angajamente de securitate sau sprijin militar, dar vrea mineralele oricum. Săptămâna trecută, el s-a plâns că Zelenski încearcă să "se retragă dintr-un acord" şi a declarat că preşedintele Ucrainei ar avea "mari probleme" dacă nu ar semna.
Zelenski a declarat, joi, că este gata să încheie un acord pentru modernizarea ţării sale, dar că Ucraina ar putea fi de acord numai dacă ar exista "paritate" între cele două părţi, cu venituri împărţite "50-50".
"Eu doar apăr ceea ce aparţine Ucrainei. Ar trebui să fie benefic atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Ucraina. Acesta este lucrul corect de făcut", a declarat Zelenski. Trezoreria SUA a confirmat că sunt în curs discuţii "tehnice".
Între timp, trimisul special al SUA în Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că remarcile sale cu privire la o posibilă împărţire a Ucrainei au fost interpretate greşit. Într-un interviu acordat Times, Kellogg a declarat că ţara ar putea fi împărţită "aproape ca Berlinul după al doilea război mondial", ca parte a unui acord de pace.
Kellogg a declarat, pe X, că se referea la "o forţă de rezilienţă după încetarea focului în sprijinul suveranităţii Ucrainei". Conform acestui plan, trupele ruse ar rămâne pe teritoriul deja confiscat de Moscova, iar forţele britanice şi franceze ar staţiona la Kiev şi în alte părţi ale ţării.
Vineri, trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, a purtat discuţii cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg. Soluţia raportată de Witkoff pentru conflict a fost de a oferi Rusiei cele patru provincii ucrainene pe care le solicită - inclusiv teritoriul pe care Ucraina îl controlează şi în care locuiesc 1 milion de oameni.
Între timp, vineri, la o reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, aliaţii Kievului au anunţat un ajutor militar suplimentar record de 21 de miliarde de euro. Aceştia l-au acuzat pe Putin că trage de timp cu privire la un acord de încetare a focului de 30 de zile pe care Ucraina l-a acceptat.
La începutul zilei de sâmbătă, Rusia a efectuat noi atacuri aeriene împotriva unor obiective civile ucrainene. Trei depozite au fost distruse în Kiev, iar două persoane au fost rănite. Kremlinul a lansat 70 de rachete şi 2 200 de drone asupra Ucrainei de la propunerea americană de încetare a focului din 11 martie, au declarat oficialii ucraineni.
Zelenski a adus un omagiu sâmbătă unui pilot în vârstă de 26 de ani, căpitanul Pavlo Ivanov, care a fost ucis în timpul unei misiuni de luptă F-16. Mica forţă aeriană a Ucrainei apără "eroic" ţara de rachetele şi dronele ruseşti şi sprijină operaţiunile terestre, a spus el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 10:58)
Se vede ca e serif NOU la americani,
Nord Stream 1+2 atacat distrus de bidinel,
acum Conducta Prieteniei de gaz rusesc aparat,
ce panica o fi la Bruxelles,
epoca energiei exclusiv din vant si soare in UE,in pericol mare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 11:46)
nu-i nicio panică, strategia lui trumpuț e străvezie, orban pierde alegerile, fico zboară, cine cumpără gaz de la ruși va fi sancționat.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 13:01)
Mare problemă mare, e cam innorat de la o vreme, vantul e cam slab, ce facem cu cele 800 de miliarde, o gramada de zerouri pe hartie,
ca se poate produce doar cam slăbuţ slábuţ
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 19:37)
Si in urma sperantelor tale marete,
romanii mai ales pensionarii nu au bani de mancare si medicamente,
dar ce patriot mare esti,
bandetistii din Ucraina ptr,tine sunt mai importanti decat ramanii tai.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 11:28)
Toate sunt ale Europei .Trump viseaza .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 13:04)
Pai cum sa fie conducta aia de gaze rusească a Europei, că ea e...rusească, sa vezi ca o nationalizeaza Dorinela :):):):)
3. Pretentii imperialiste
(mesaj trimis de Anonim în data de 13.04.2025, 12:21)
Fara a simpatiza cu cauza Ucrainei, ceea ce cere Thwrump e imperialism pur de cea mai jegwasa spetza.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 13:06)
Exista si alt fel de imperialism?
Nu sunt un mare suporter Trump, dar Ucraina vrea prea multe si dea cat mai putin. Nu merge asa. Trump te ajuta, dar trebuie sa dai si tu ceva la schimb. Cu anchetarea lui Hunter cand te-a rugat Trump nu ai vrut, macar acum sa sari cu ceva la cap.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 13:09)
Trump nu poate sa toarne in ucraina mii de miliarde pe de pomana cum vrea circarul,
asa cum a facut senilul Bidon care a dus SUA in jos ca nimeni altul,
Trump vrea, cum e si normal, ceva in schimb pentru aceste sume enorme din care Zelenski fura cel putin jumate
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 12:58)
Zelea doreste enorm sa faca pace, dar:
- nu anuleaza decretul de interzicere a negocierilor cu Putin
- nu cedeaza nimic
- nu da metale rare si nici reactoare, toate sant ale popo(r)ului, sa fie clar
- sa i se mai dea 1.000 de miliarde pe luna
- sa se continue ajutorul militar si informational la infinit pe gratis
- sa i se dea imediat 50 de F35, 6 miliarde de obuze, 10.000 de rachete cu raza lunga
- ucraina sa intre lunea viitoare in NATO
5. Terminalul de gaze de la Sudza a fost deja distrus
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 15:39)
Problema este ca e posibil ca exact cererea asta sa fi fost la originea distrugerii terminalului din Sudja la plecare ,si dupa ce Trump a cerut incetarea loviturilor pe ...instalatiile energetice !
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 16:17)
Vin trupe lgbt franco britanice...o sa se tavaleasca de ras ucranii si rusii cum se vor arunca unii in bratele altora la primele drone care ii viziteaza...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 17:30)
Ha ha ha, tare de tot asta !
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 05:59)
Care mai e diferența dintre SUA si rusia ?E incredibil ce a ajuns sa facă noua administratie americană!Sa ceri anexarea de teritorii străine ca Groenlanda,sau chiar state întregi cum e Canada ,sa șantajezi o țară aflata in razboi ca sa le iei resursele sa impui asa din senin tarife tuturor tarilor dupa care sa le anulezi tot asa ...E in credibil ca americanii nu protestează la toata etalarea asta de dispret si lacomie...
8. fără titlu
(mesaj trimis de Prostul scolii în data de 14.04.2025, 08:41)
Pentru cei ce cred că Occidentul și mai ales SUA,vor democrație și alte povesti,va spun. Eu,celor care visează cai verzi pe pereți că doar cașcavalul îi interesează și totul chipurile sub umbrela democrației!
Unde nu pot obține resursele la schimb cu vechituri militare sau tehnologice,pornesc un război în numele democrației și drepturilor,schimba regimul și obțin ce își doreau!