Romgaz a lansat un contract de achiziţie publică în valoare de 5,5 milioane lei pentru servicii de consultanţă destinate evaluării, asistenţei în negociere şi eventualei cumpărări a activelor productive ale combinatului de îngrăşăminte Azomureş, deţinut de grupul elveţian Ameropa, relatează economedia.ro, de la care transmitem cele ce urmează. Contractul, cu o durată de 12 luni, marchează demararea oficială a procesului de analiză premergător unei potenţiale tranzacţii.
Azomureş, situat în Târgu Mureş, este singurul combinat de îngrăşăminte încă funcţional din România, deşi producţia este sistată de mai multe luni din cauza preţurilor ridicate la gaze naturale. Cu o capacitate anuală de consum de 1,2 miliarde de metri cubi de gaz, Azomureş este cel mai mare consumator individual de gaze din ţară. Platforma industrială, cu o suprafaţă de 100 de hectare, are o capacitate de producţie de 1,8 milioane de tone de îngrăşăminte, livrând aproximativ 75% din producţie pe piaţa internă.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat anterior că a mandatat conducerea Romgaz să iniţieze procesul de achiziţie, evocând şi un mandat legat de securitatea naţională, fără a oferi detalii. Închiderea singurului combinat operaţional de îngrăşăminte este considerată un risc pentru securitatea alimentară a ţării, în condiţiile în care agricultura extensivă depinde de fertilizatori.
Achiziţia ar putea aduce sinergii importante pentru Romgaz, în contextul în care gazul reprezintă aproximativ 70% din costul de producţie al îngrăşămintelor. Odată cu exploatarea resurselor din Marea Neagră, programată pentru 2027, compania ar putea controla întreg lanţul de producţie, potrivit sursei citate.
În afară de Azomureş, în România mai există şase fabrici de îngrăşăminte nefuncţionale, anterior deţinute de grupul InterAgro. Trei dintre acestea au fost cumpărate de omul de afaceri Eusebiu Guţu, dar nu au fost încă repornite. Celelalte trei sunt în proces de vânzare prin lichidator judiciar.
Acţionarii Azomureş au luat în calcul vânzarea combinatului, iar omul de afaceri Ştefan Vuza s-a arătat interesat de preluare, însă a renunţat, lăsând loc Romgaz să devină potenţial cumpărător.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 14.04.2025, 20:19)
rumeni nu sînt în stare de o asemeni bravură !
un olandez da, un rumen ba !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 22:26)
Elvetieni?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 09:54)
banuiesc ca esti bulgar dupa cum scrii
de ce nu te muti pe forumul unui ziar din bg