Piaţa bursieră din SUA a fost ca un roller coaster de când Donald Trump a preluat funcţia de preşedinte, fiind afectată de o volatilitate incredibilă din cauza tarifelor vamale anunţate pentru importurile americane, care ulterior au fost suspendate.
O analiză visualcapitalist.com prezintă cum a reacţionat piaţa americană la diversele anunţuri şi modificări tarifare ale lui Trump, respectiv evoluţia indicelui S&P 500 din octombrie 2024 până în 9 aprilie 2025, în baza datelor TradingView.
• Corecţie pentru acţiunile americane
În timp ce piaţa acţiunilor şi lumea afacerilor au avut o dinamică pozitivă după victoria electorală a lui Trump, anticipând un regim favorabil mediului de business, la mai puţin de trei luni de la învestirea în funcţie a preşedintelui SUA acţiunile au intrat în teritoriul corecţiei (-10%).
Anunţurile privind tarifele, impunerea acestora, iar apoi suspendarea lor temporară au dus la o scădere a pieţei cu 21% faţă de vârful înregistrat în data de 19 februarie, atingând pentru scurt timp teritoriul bear în tranzacţiile intraday din 7 aprilie, conform sursei citate.
Analiza aminteşte că, în 5 noiembrie 2024, când Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA, S&P 500 atingea 5.783 de puncte, iar în 19 februarie 2025 a urcat la nivelul maxim istoric de 6.144 de puncte (analiza prezintă valorile de închidere ale sesiunilor bursiere). În 4 martie 2025, când au intrat în vigoare tarife vamale de 25% pentru Canada şi Mexic, indicele a ajuns la 5.778 de puncte, scăzând cu 6% faţă de nivelul maxim. În 2 aprilie 2025, Trump anunţă tarife reciproce, moment în care S&P 500 coboară cu 7,8% faţă de maxim, ajungând la 5.670 de puncte. Mai târziu, în 7 aprilie, piaţa atinge minimul intraday de 4.835 de puncte (-21% faţă de recordul istoric), dar încheie ziua cu 5.062 de puncte (-17,7% faţă de maxim). În 9 aprilie 2025, când Trump anunţă o pauză de 90 de zile pentru ţările care nu aplică tarife-represalii, indicele ajunge la 5.457 de puncte, scăzând cu 11,2% faţă de nivelul maxim.
Deşi pauza de 90 de zile a tarifelor reciproce impuse de Trump ţărilor care nu aplică represalii a dus la o creştere zilnică de 9,5% a indicelui S&P 500, volatilitatea şi incertitudinea persistă.
• Volatilitate, incertitudine şi temeri legate de piaţa obligaţiunilor
În perioada de scădere semnificativă a bursei, indicele privind volatilitatea S&P 500 a atins un maxim de 60 de puncte. Pentru comparaţie, indicele a variat între 12 şi 22 de puncte în cea mai mare parte a anilor 2024 şi 2025, iar nivelul ridicat din prezent indică o nelinişte extremă în rândul participanţilor la piaţă.
Ca şi cum acest lucru nu ar fi fost suficient, piaţa obligaţiunilor din SUA - de obicei un refugiu sigur în perioadele de incertitudine - a fost, de asemenea, zdruncinată de turbulenţele induse de tarifele vamale.
Randamentele titlurilor de trezorerie americane cu scadenţa la zece ani au crescut puternic (creşterea randamentelor indică o scădere a preţului obligaţiunii), de la un minim de 3,86% în 7 aprilie, la 4,5%, o mişcare neaşteptată, având în vedere modul în care obligaţiunile tind să aibă o dinamică opusă atunci când acţiunile scad.
Ţinând cont de faptul că administraţia Trump spune adesea că nu se uită la piaţa bursieră şi că, în schimb, încearcă să reducă randamentul obligaţiunilor pe zece ani, această mişcare ar putea fi unul dintre motivele care l-au determinat pe Trump să suspende tarifele reciproce două zile mai târziu după ce le-a anunţat.