Automobile, bunuri de consum şi echipamente industriale au fost întârziate în porturi, blocate pe căile ferate sau în depozite în ultimele luni, din cauza politicii tarifare impredictibile a Casei Albe, potrivit news.ro.
Acum, şi industria aerospaţială riscă să fie afectată, chiar dacă nu a fost direct vizată de noile tarife vamale.
Avioanele şi motoarele acestora sunt comandate cu ani înainte de clienţi americani, însă incertitudinea privind tarifele ar putea întârzia livrările, au declarat pentru Reuters mai multe surse din industrie. Costurile suplimentare şi schimbările frecvente pun presiune pe un lanţ de aprovizionare deja afectat de lipsuri de piese şi forţă de muncă.
La uzina Airbus de lângă Montreal, muncitorii au asamblat timp de mai multe luni un avion A220 cu un singur culoar, chiar dacă politica tarifară în continuă schimbare făcea neclar dacă aeronava destinată companiei Delta Air Lines va fi livrată cu sau fără o taxă de 25%.
Rapiditatea cu care se schimbă regulile face ca Delta să poată primi avionul de 130 de locuri fără taxe sau să fie obligată să plătească tarife pentru componente fabricate în afara SUA. Aeronava urmează să fie livrată în iunie, potrivit firmei de analiză Cirium.
Delta şi Airbus au refuzat să comenteze dacă avionul A220 va fi supus vreunui tarif vamal.
În mod tradiţional, tarifele nu au fost o problemă majoră pentru industria aerospaţială, cu excepţia unui conflict comercial de 18 luni (2020-2021) între SUA şi UE, legat de subvenţiile acordate Airbus şi Boeing. În rest, sectorul s-a bucurat de un tratat din 1979 care garantează comerţul fără taxe vamale între SUA şi Canada (nu şi cu Mexicul).
Totuşi, schimbările frecvente operate de administraţia Trump ilustrează riscurile tot mai mari pentru producători şi companiile aeriene.
În februarie, în timp ce echipa Airbus din Mirabel, Quebec, lucra la interiorul avionului, Trump ameninţa cu introducerea unei taxe de 25% pe importurile din Canada şi Mexic. Potrivit datelor Cirium, un astfel de tarif ar fi crescut semnificativ costurile pentru Delta, având în vedere că avionul are o valoare estimată la 40,5 milioane de dolari.
Politica tarifară în continuă schimbare
Cu puţin timp înainte ca această taxă să intre în vigoare, Trump a amânat-o cu 30 de zile şi a anunţat că bunurile conforme cu acordul USMCA (SUA-Mexic-Canada), negociat în mandatul său, vor fi scutite. Această decizie a determinat companiile aeronautice canadiene să se grăbească să obţină documentaţia necesară, de care anterior nu aveau nevoie.
Surse din industrie spun că avionul destinat Delta este conform cu acordul USMCA şi, prin urmare, scutit de taxe. Bombardier, care produce A220, a declarat că avioanele sale respectă acordul, iar livrările anterioare către SUA s-au realizat fără taxe, potrivit unei surse Reuters.
Totuşi, incertitudinile au fost atât de mari încât, la o întâlnire recentă de la fabrică, conducerea Airbus le-a spus angajaţilor că situaţia tarifară este complexă şi evoluează constant.
Tarifele pot genera şi dispute între producători şi companii aeriene privind cine suportă costul. Delta a declarat miercuri că va amâna recepţionarea unor aeronave, în loc să plătească taxe vamale, în contextul în care caută să reducă cheltuielile din cauza cererii scăzute pentru zboruri.
"Un lucru este clar: nu vom plăti tarife pentru nicio livrare de avion. Am transmis clar acest lucru celor de la Airbus şi vom vedea cum evoluează lucrurile," a spus CEO-ul Delta, Ed Bastian.
"Incertitudine fără precedent"
Până la finalul lui 2024, Delta estima că va primi 43 de aeronave de la Airbus, o parte dintre acestea urmând să fie produse în afara SUA.
CEO-ul Airbus, Guillaume Faury, avertiza în februarie că firma ar putea prioritiza livrările către clienţi din afara SUA dacă tarifele vor afecta importurile.
După ce Trump a anunţat miercuri o pauză de 90 de zile pentru multe tarife, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a sugerat că şi Canada ar putea fi vizată de o taxă de 10%, dar un oficial de la Casa Albă a revenit ulterior şi a clarificat că nu s-au făcut modificări.
Confuzia privind tarifele a perturbat întreaga industrie. Unele livrări de motoare produse de RTX în Canada pentru clienţi americani au fost întârziate temporar până la obţinerea documentaţiei USMCA, potrivit a doi executivi din industrie. RTX a refuzat să comenteze.
Politica tarifară a lui Trump a generat "o incertitudine fără precedent", care a afectat inclusiv cererea pentru călătorii, a spus Bastian, adăugând că economia riscă să piardă din avânt până când problema tarifelor va fi rezolvată.
"Sper că liderii noştri de la Washington sunt atenţi la ce se întâmplă," a încheiat el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 11:03)
Mare confuzie,din cauza tarifelor vamale,
asa este cand la conducere sunt politicieni nepriceputi,
politica sa de tarife vamale,Trump a prezentat in programul
sau electoral,de ani de zile (sigur, din gasca Ursulei nimeni nu a citit),
dar majoritatea sefimii din occident,au crezut ca va castiga gasca bidinel.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 11:47)
așa-i că n-ai avut mai mult de 200 euro în viața ta?
Habar n-ai de nimic. :
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 13:17)
Da, asa au crezut obtuji cum sant, noroc ca n a caştigat bidon ca acum era iarna nucleara iar el nu observa asta din buncar, ca e senil
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 15:02)
hahaha, deci n-ai avut niciodată o avere de 200 euro. :
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 17:33)
Da, asa au crezut obtuji cum sant, noroc ca n a caştigat bidon ca acum era iarna nucleara iar el nu observa asta din buncar, ca e senil
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 13:16)
In "confuzie" pot fi doar motofleţii năuci,
marfa a stat cateva zile prin porturi sa se vada care e treaba,
acum gata, totul e din nou clar, ce "confuzie" bai frate, ce vorbe goale de sorosişti si neomarxisti...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 15:03)
ce e clar, propagandist sovietic? Bufonul a dat comerțul global peste cap, va rugini flota sovietică fantomă.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2025, 17:43)
"...va rugini flota...",
p asta o auzim de 3 ani, uite si cateva adevaruri pentru lumea cinstita pe care o inneaca cu minciuni banderistul nazist de serviciu:
cursul actual al rublei, raportat la dolar, este aproximativ acelasi ca acum 20 de luni,. Inflatia in Rusia a fost anul trecut doar un pic mai mare decat in Romania. Dobanda de 21% se datoreaza faptului ca exista un excedent monetar enorm pe piata, care trebuie sterilizat. Oricum, in dolari, cresterea valorii economililor cu 20% pe an este enorma, mult peste cam orice alta investitie in vest
...hai cuţu, cuţu, cuţu,
incepe sa improsti, deschideti umbrelele