Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, cere demisia sau revocarea conducerilor companiilor de stat din energie pentru îndeplinirea jalonului 121 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, jalon ce stabileşte guvernanţa corporativă în toate întreprinderile cu capital de stat.
În cadrul celei de-a noua conferinţe anuale a Asociaţiei Furnizorilor de Energiei electrică şi gaze naturale din România (AFEER), ministrul Energiei, Sebastian Burduja a declarat: "Jalonul 121 ne-a cauzat multe nopţi nedormite, iar problema survine dintr-o necorelare între textul Ordonanţei 109/2011 şi a cadrului legislativ din România cu interpretarea de către Comisia Europeană a textului privind jalonul respectiv din PNRR. În jalonul din PNRR se enunţă mai degrabă nişte principii: transparenţă, competitivitate, lipsa conflictelor de interese. Şi de aceea s-au purtat negocieri mai bine de 6 luni cu Comisia Europeană. Sigur, ne putem menţine punctele de vedere pe foarte multe speţe, dar la finalul zilei decizia Comisiei impune reţinerea unor sume de sute milioane euro - e vorba despre 290 milioane euro în evaluarea iniţială, dar sperăm că pe viitoarea evaluare ce vine odată cu publicarea deciziei suma va fi mai mică. Dar în baza unei ordonanţe, unui articol adoptat în Guvern, am purces deja la anumite revocări şi numiri de administratori sau membri ai Consiliului de Supraveghere interimari, cum ar fi la Complexul Energetic Oltenia şi la Electrocentrale Craiova. Urmează câteva companii care sunt listate la bursă şi de aceea nu voi face alte aprecieri pentru că nu vrem să bulversăm piaţa. Nu avem nimic cu nimeni, ci pur şi simplu trebuie să bne facem datoria de a atrage toţi banii europeni, să nu pierdem niciun ban din PNRR. Fără supărare din partea nimănui. Eu sper că toţi cei care au făcut parte din aceste consilii vor înţelege lucrul acesta, vor da dovadă de bună-credinţă faţă de România şi vor demisiona sau îşi vor depune mandatul ori vor fi revocaţi fiind îndreptăţiţi la şase salarii compensatorii conform ordonanţei adoptată recent. După care vor fi organizate noi proceduri de selecţie".
Ministrul Energiei a precizat că acum se ştie sigur ce doreşte Comisia Europeană şi că el va face totul pentru a nu se pierde niciun ban din jalonul 121 din PNRR.
Amintim că în octombrie 2024 Comisia Europeană a trimis guvernului Ciolacu o scrisoare în care anunţă că suspendă plata a 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR, din cauza conflictelor de interese şi influenţe politice prin care au fost numiţi şefii companiilor de stat din Energie. Comisia a analizat 17 companii de stat, dintre care 14 companii principale, plus alte două transferate la AAAS şi una care fuzionează cu altă companie de stat.
"Dovezile furnizate de România cu privire la selecţia şi numirea membrilor consiliilor de administraţie şi/sau de supraveghere ale celor 17 întreprinderi de stat nu demonstrează că selecţia şi numirea noilor membri au fost efectuate pe baza unor proceduri transparente şi competitive", arată Comisia Europeană în documentul citat.
Oficialii de la Bruxelles au constată că în speţă este vorba despre conflicte de interese existente şi potenţiale, dar şi despre influenţe politice şi ierarhice nejustificate în procedurile de selecţie a membrilor consiliului de administraţie pentru 8 din cele 17 societăţi de stat, respectiv Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Oil Terminal, CONPET, Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Craiova şi Midia Green Energy.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 07:01)
Ăia n-au ajuns în funcții decât cu ajutorul interesat al unor politicieni! Aceștia ar trebui amenintati pur și simplu să îi retragă! Presa ar fi bine să-i arate care sunt,increngaturile de rudenie,amantlacuri etc
Presiune,presiune,demisia fără compensatorii!!
De aia s-a născut din " spuma" mării Georgescu! Ne mirăm degeaba!
Ciolacula,Bode,Turca n,Rareș Bogdan auziți?
1.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 20.03.2025, 07:45)
...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 08:57)
Ma asteptam la o abordare mai sanatoasa din partea lui Burduja.
Inteleg ca doreste aceste miscari pentru a obtine niste bani si nu pentru ca asa este bine pentru Romania (cum dealtfel si este). Inca incercam sa facem ceea ce este bine pentru Romania numai atunci cand ne preseaza Europa si nu pentru ca asa este corect si just din partea clasei politice.
Trebuie facut ceva cu mizeria asta care continua in politica noastra (dar nu aducand la putere niste mizerabili mai mari si mai infecti decat astia).
1.3. Burdujo...! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 11:13)
Burdujo...! Apa din lacurile de acumulare ale HIdro cam cata mai e hotzilor... ???
De ce nu le spui oamenilor ca vrei sa confisti 90% din profiturile Hidroelectrica la buget ??
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 13:19)
Pentru ca actionarul majoritar e statul si daca asa se decide in CA - poate sa duca profitul la stat - nu judec daca e bine sau nu, doar ca e foarte legal si nu se numeste confiscare. Apoi, apa, indiferent cata e in lacuri nu tine cont de ministru, asa ca ... cu cine si de ce te certi? Esti suparat pe guvern ca n-a plouat?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 13:21)
1.Nu am stiut ca apa din lacurile de acumulare a fost furata de guvernanti. Este o noutate absoluta. Ar trebui sa mearga DNA la Burduja ca sa vada cata apa ascunde in beciurile locuintei. Poate a furat-o chiar el. Sau poate ca ar trebui ca domnia ta sa mearga la psihiatru la un control.
2.Nu poate sa confiste nimic. 90% din profit este pentru toti actionarii, nu numai pentru statul roman. Daca ai actiuni la Hidro (daca nu, le poti cumpara oricand doresti de pe bursa) vei primi si tu cota parte corespunzatoare detinerii tale din cei 90% din profit.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 15:03)
lol. "confiscare"
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 18:31)
pai , nu va mira ca avem Ministrul Muncii pe cea care o avem?
Nu va mira ca la casele de pensii Nationale si judetene avem acveste maciusi?
Nu va mira ca in Olt este un politruc membru in 7 CA uri?
De ce nu se face publ;ica lista membrilor CA in toate firmele de stat?
NU E SECRET.Presda de ce nu face publica aceasta lista???
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 20.03.2025, 09:25)
Uite de exemplu la HAI, unde doi membri ai conducerii sînt propuși pt. demisie în idea optimizării cheltuielilor.
La companiile ăstea de stat nu poate o AGOA să-i dea afară pe politruci ? sau ne trezim precum la TEL unde politrucii au fost dați afară nelegal, politrucii s-au dus la Viena, băgat proces, și fiecare politruc a ieșit cîștigător cu 1mil. RON despăgubire !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 09:35)
Ciolacul ar trebui anchetat si bagat la pu.sc.a.rie pentru influentarea alegerilor si anularea alegerilor. Singur a recunoscut ca a manipulat alegatorii sa voteze pe Simion ca sa intre in turul doi cu el. L-au votat pana Ciolacu nu a mai intrat in turul doi. Ciuca si PNL au manipulat alegerile votand in turul I pe Georgescu ca sa nu intre Simion in turul doi. La pus.ca.ri.e cu ei. Surpriza a intrat Georgescu in turul doi. De la ANAF s-a auzit ca PNL a platit postarile pentru Georgescu.Sa fie anchetati si bagati la pus.ca.rie. Autoritatile "democratice" nu ii cerceteaza, nu ii are.ste.aza se prefac ca nu aud si nu vad nimic. Toata lumea stie acest lucru doar organele de cercetare nu. Asa arata de ce abuziv au anulat tutul doi. Asa arata Romania "democratica" care ne manipuleaza tot timpul cu presa si tv-ul. A ajuns presa si tv-ul sa mani.puleze si sa min.ta pe fata. CNA-ul doarme si aplauda aceasta ma.
4. Energie
(mesaj trimis de Alion în data de 20.03.2025, 09:54)
Cum este posibil ca, în condiții de cvasimonopol întreprinderi de stat din energie să se zbata în dificultăți financiare și pe deasupra să ignore reglementări UE? Într-un domeniu în care eficiența ar trebui să fie maximă aceste întreprinderi dau din colț în colț. Cum este posibil ca de atâția ani, cheltuind sume imense SNG să nu finalizeze termocentrala de la Iernut? Cum se explică situația incertă de la COTE să u Oil?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 09:57)
ce guvernanta corporatista nea Sebi ?
despre ce vorbim?
am lucrat in Bancar si in Energie si stiu dinauntru cum arata situatia!
TOT ce inseamna middle si top management in Energie e uns politic cu toate alifiile speciale!
si mai sunt cativa fraieri "speciali" presarati in executie - rudele sau prietenii celor din middle si top management .... DACA NU AI SPATE POLITIC NU AI ACCES NICAIERI, SA FIE CLAR ASTA!
Uitati-va de exemplu la Energonuclear (baietii care vor construi si exploata reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda) ...directorul de acolo prin 2019-2020 trimitea prin mail intrebarile cu raspunsuri unei copile tampite din Teleorman cu cc la seful de departament coordonare proiect constructie (tampita de angajat fiind cumnata a unui secretar de stat din Energie, de la Guvern) care nici nu stia sa lege o fraza in engleza si nici nu stia sa foloseasca un pc mai mult decat jocurile cu carti ! A fost condamnat la 2 ani cu suspendare. Cine e director acum ? Acelasi Havris. Cine e director la acel departament de coordonare proiecte? Aceeasi persoana. Cine e director HR ? Acelasi domn Ionut. Deci despre ce plm vorbim???
Sau altceva? SAPE. Aia cu proiectul Tarnita.
Dau baietii aia la intervale succesive milioane de euro pe proiecte de consultanta. Au miscat ceva IN SENS TEHNIC PENTRU REALIZAREA SI PUNEREA IN FUNCTIUNE LA TARNITA A PROIECTULUI CU ACUMULARE PRIN POMPAJ ? Nu. Aceiasi tampiti cu spate politic care NU AU FACUT, NU FAC SI NU VOR FACE NICIODATA NIMIC si daca sunt controlati chiar si de la distanta in mod corect DAU AFARA ANGAJATII CARE ISI PERMIT ASA OBRAZNICIE!
Despre ce vorbim nea Burduja ?
Sa iti mai zic inca un caz? Ia intrebati de una mica si tampita director de audit intern la Electrica Furnizare - Piscu se numeste.
Nici o certificare de audit, studii pe domeniu ...nema! nimic! inainte sa FIE PUSA DE DORINA POPA DIN BOARD-UL ELECTRICA FURNIZARE (la acel moment) ca director audit intern la electrica furnizare se fataise degeaba pe la RAR aparent facand cateva chestii pe audit intern. De ce a pus-o ? A pus-o drept catel prost cu dintii piliti ca sa nu faca auditul probleme board-ului electrica furnizare!!! Dar cand avea ocazia se lauda maxim cu tac'su din PSD Gorj sau cu tatal sotului ei sef tot din PSD tot prin Oltenia! Despre rahatii astia de oameni vorbim!
Mai vreti exemple? am cu zecile manca-v-as gurita voastra de specialisti marca "o sa facem, o sa dregem" !
oamenii seriosi cu pregatire si exeprienta masiva pe domeniu SUNT INDEPARTATI. Eventual sunt indepartati rapid si furios (fiind dati afara de monstrii astia cu spate politic) !
panaramele cu spate politic sunt tinute aproape!
Ban.Cher.Vali
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 10:00)
eu cand zic ca stiu multe si pot sa fac si mai multe eu chiar stiu ce zic. .. nu mananc rahat.
nea Burduja, e o retea infecta de tampiti cu spate politic in Energie care la randul lor promoveaza niste incompetenti si mai tampiti in aria de executie!
cum mama naibii sa construiesti reactoarele 3 si 4 cu o tampita care nu lega o fraza in engleza in departamentul de administrare proiect ??? Cum ? Cand Energonuclear tine legatura cu partenerii canadieni, francezi si italieni pe documentatie detaliata in engleza? Cum ??????
si mai am o mie de exemple!
Ban.Cher.Vali
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 10:04)
sa va povestesc si de omuletii din board-ul CEO Oltenia? he he .... :))
am si de acolo chestii faine stiute
numai unul si unul alesi! :))))
Ban.Cher.Vali
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 20.03.2025, 10:27)
valoroasă relatare
A+
dar deja prostia este pe față: Gavrilă, Șoșoacă.
Bolojan no habla engles, el asistă ca un bolovan la ori-și-care întrunire externă.
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 10:37)
multumesc Vijeu pentru apreciere.
e amar pentru mine, eu am fost acolo si am trait ce a descris asa... foarte de la suprafata.
au fost experiente coclite efectiv.
nu glumesc cand zic ca tot sistemul (nu doar cel energetic) are nevoie de o revolutie masiva - doar ca nu din aia violenta si cu incendieri ca la asa-zisii suveranisti (de fapt rusofili imputiti) ci una CALMA, plina de bun-simt, plina DE GUVERNANTA CORPORATIVA REALA, cu angajari sincere si pe bune si fara influenta politica.
ca doar golanii vor violente gen Potra & Georgescu Kremlin.
oamenii cu capul pe umeri vor pace si crestere.
uite ca am ajuns si eu un om cu capul pe umeri :)) ....
Ban.Cher.Vali
6. Hai mă chiar ați crezut
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2025, 23:44)
Următorul ultimatum? După dividende? Sau după alegeri?
N-are DNA-ul atâția procurori cât sa ancheteze furaciunile de la companiile de stat din energie.