O nouă modalitate de petrecere a timpului liber începe să fie din ce în ce mai populară la noi în ţară: jocul de strategie şi tehnică militară, airsoft. Practicat împreună cu prieteni, în locaţii interioare sau exterioare, airsoftul aduce pentru împătimiţii de aventură, dar şi pentru cei cărora le plac jocurile militare, varianta perfectă de a-şi consuma adrenalina în exces.
Jocul de airsoft presupune organizarea a două echipe care fac scenarii şi aplică tactici militare cu obiectivul de a se cuceri reciproc, scopul fiecărui jucător fiind acela de a elimina câţi mai mulţi adversari. Acesta se poate organiza doar într-un cadru stabilit şi pentru desfăşurarea acestuia este nevoie de o recuzită specială: replici ale unor arme militare neletale care folosesc bile de plastic, echipament de protecţie şi chiar elemente de vestimantaţie cu specific militar (bocanci, tricouri, veste, pantaloni de camuflaj).
Deşi airsoftul are o tradiţie de câţiva zeci de ani în lume, fiind inventat pentru prima dată în Japonia în anii 70, în România, acesta de abia începe să fie cunoscut.
Aşadar, astăzi am pregătit o listă cu cele mai frecvente întrebări şi cu răspunsurile aferente pentru a vedea dacă ţi-ar plăcea să practici şi tu acest hobby.
- Care este vârsta minimă la care poţi să practic airsoft?
Achiziţionarea unei replici airsoft se poate face doar începând cu vârsta legală de 18 ani. Deşi pentru a deţine un pistol airsoft nu ai nevoie de permisiunea Poliţiei, modul de funcţionare al acestuia cu bile din plastic, are un anumit grad de risc. Există şi replici destinate celor sub 18 ani, însă cumpărarea lor se poate face doar cu acordul părinţilor.
Vârsta minimă de intrare într-o echipă de airsoft nu există însă, rămânând la latitudinea fiecărei echipe intervalul de vârstă pe care îl acceptă pentru membrii săi.
- Unde pot juca airsoft?
În primul rând, pentru a putea practica airsoftul ai nevoie de o echipă în care să joci. În marile oraşe din România există centre speciale care organizează astfel de jocuri şi bineînţeles, echipe deja formate la care poţi să aderi. Sigur, poţi ca alături de prietenii tăi să vă faceţi şi propria echipă. Airsoftul se poate practica atât în spaţii închise (indoor), cât şi în spaţii deschise (outdoor), ambele fiind organizate, controlate şi private, inaccesibile pentru public. Echipele organizate pot juca în locaţii diverse, de la fabrici şi hale părăsite, până la baze special amenajate, păduri sau dealuri.
- Ce am nevoie ca să pot să joc airsoft?
Pentru a putea practica acest nou sport-joc, ai nevoie de o replică a unei arme şi neapărat echipament de protecţie. Aceste replici pot fi de mai multe tipuri, care pot fi folosite în funcţie de locaţia unde se desfăşoară jocul: pistoale airsoft manuale, cu gaz, electrice, snipere, shotgunuri, mitraliere, lansatoare sau grenade. De asemenea, nu poţi să joci dacă nu ai măcar ochelari de protecţie, pentru a evita pe cât posibil eventualele accidentări. Deşi bilele folosite de replicile airsoft sunt confecţionate doar din plastic, la o anumită viteză, pot provoca mici accidente, mai ales în zona ochilor.
- De unde pot să achiziţionez pistoale airsoft şi echipament?
Există site-uri specializate unde găseşti o varietate de arme neletale şi echipamente. NRG oferă cea mai mare selecţie de arme pentru airsoft, având la dispoziţie sute de modele din care să alegi şi la preţuri avantajoase. Pe site găseşti şi echipamente de protecţie dar şi obiecte vestimentare cu specific militar, astfel încât experienţa de joc să fie una completă: pantaloni, tricouri şi veste militare sau diverse alte accesorii, care cu siguranţă vei dori să le ai (sisteme de comunicaţii, centuri, rucsacuri, tocuri pentru replici).
- Ce prevede legea pentru cei care deţin o armă airsoft?
Deţinerea replicilor airsoft nu presupune autorizare de la Poliţie, fiind încadrate de lege ca dispozitive destinate divertismentului şi sportului, însă ele nu pot fi folosite sau expuse în public. Aceste fapte se pot plăti cu amenzi contravenţionale de la 2000 lei la 5000 lei. De asemenea, trebuie să depozitezi replica într-un loc sigur, descărcată şi poate fi transportată doar în huse sau cutii speciale de transport.