ADVERTORIAL Cum investeşti în vremuri de criză financiară

Media-Advertising / 9 august

Cum investeşti în vremuri de criză financiară

Chiar şi când economia o duce bine, este greu de estimat direcţia spre care se îndreaptă bursele. Tocmai de aceea, într-o perioadă economică dificilă, cum e cea de acum, volatilitatea pieţei creşte şi mai tare.

Aşa că, oricât de bine ne-am pregăti, nu putem controla piaţa de capital. Evenimente neprevăzute - cum ar fi o pandemie, inflaţie ridicată sau tensiuni geopolitice la nivel internaţional - pot schimba totul foarte repede.

Diversificarea portofoliului - cheia către minimizarea riscurilor

Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru succesul în investiţii, mai ales în timp, este să ai un portofoliu diversificat. Acest lucru ne ajută să echilibrăm riscurile şi să profităm de oportunităţi pe termen lung.

Cu alte cuvinte, dacă înregistrezi pierderi în cazul unui instrument financiar, poţi marca câştiguri din partea altui instrument din portofoliu.

Investitorii cu experienţă recomandă să ne construim un portofoliu cu active variate, care includ instrumente financiare din diferite industrii şi regiuni ale lumii. Cu un portofoliu bine diversificat, reducem riscurile, profitând de fluctuaţiile pieţei.

Brokerii autorizaţi oferă o gamă generoasă de instrumente financiare din care investitorii să aleagă, în funcţie de profilul de risc.

De exemplu, XTB, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale, are în portofoliu peste 6.300 de instrumente financiare disponibile pe principalele pieţe de capital din Europa şi Statele Unite.

Dintre acestea, peste 3.400 reprezintă acţiuni listate la 16 dintre cele mai mari burse de valori din lume şi peste 300 sunt ETF-uri din toată lumea.

În acelaşi timp, XTB oferă peste 2.300 de tipuri de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) cu activ suport pe mărfuri, indici, acţiuni, perechi valutare, monede virtuale şi altele.

Spre deosebire de investiţiile tradiţionale, CFD-urile permit aplicarea mecanismului numit Short Selling sau "vânzare în lipsă", ideal în perioadele de scădere a burselor.

Câştigul este posibil, chiar şi în perioadele când bursele scad

CFD-urile sunt instrumente derivate ce implică un efect de "levier financiar". Acesta te ajută să deschizi o poziţie cu o sumă mult mai mică decât valoarea nominală a instrumentului în cauză.

Atunci când cumpărăm sau vindem un CFD, nu deţinem instrumentul de bază (activul suport), ci doar tranzacţionăm "preţul" acestuia, mizând pe creşterea sau scăderea cotaţiei în viitor.

În cazul scăderii preţurilor, folosind acest mecanism, noi am putea vinde (adică deschide tranzacţia) în prezent ceea ce nu deţinem şi răscumpăra ulterior (adică închide tranzacţia), marcând diferenţa de preţ dintre momentul prezent şi cel viitor. Cu alte cuvinte, vindem scump şi cumpărăm ieftin.

În felul acesta, diferenţa dintre preţul la care am intrat în tranzacţia short selling şi preţul la care am ieşit din tranzacţie se va înregistra ca profit în contul nostru de investiţii, dacă preţul a evoluat aşa cum am preconizat.

Vânzarea în lipsă ne oferă şi posibilitatea de a îngheţa tranzacţiile deja existente, prin mecanismul numit hedging, "lacăt" sau "acoperire".

Această strategie complexă de tranzacţionare este implementată, de obicei, doar după ce a avut loc deja o investiţie.

Hedging-ul are rolul de a atenua pierderile potenţiale ale unei tranzacţii existente, în cazul în care aceasta se mişcă în direcţia opusă faţă de ceea ce anticipasem.

Practic, hedging-ul ne ajută să "îngheţăm" provizoriu rezultatul unei tranzacţii. Acest lucru este realizat prin deschiderea unei poziţii de vânzare sau de cumpărare (în funcţie de caz), având aceeaşi dimensiune ca cea deja existentă

Cele două poziţii se vor menţine deschise până când perioada de instabilitate va trece. Astfel, atunci când pierdem pe o parte, câştigăm pe cealaltă şi, practic, portofoliul este menţinut la acelaşi nivel.

Deşi hedging-ul nu poate elimina în totalitate riscul de pierdere asociat unei anumite investiţii, îl poate limita substanţial.

Educaţia - criteriu de bază al succesului în investiţii

Informarea şi învăţarea continuă sunt esenţiale atât pentru cei care sunt la început de drum, cât şi pentru investitorii cu experienţă.

Înţelegerea pieţelor financiare, cunoaşterea strategiilor eficiente şi luarea deciziilor bazate pe documentare sunt aspecte care fac diferenţa între succes şi eşec.

XTB oferă o gamă variată de resurse educative, menite să ajute investitorii să devină mai informaţi şi mai pregătiţi.

Programul de educaţie financiară de la XTB înglobează atât noţiuni de bază, tutoriale video, webinare, manuale, ebook-uri, precum şi module întregi de cursuri pentru traderii cu nivel avansat.

În plus, compania de investiţii XTB pune la dispoziţia celor dornici să fie la curent cu cele mai noi informaţii de pe piaţa de capital, materiale video şi webinare realizate de analişti financiari. Acestea pot fi accesate fie direct din platforma de tranzacţionare XTB, xStation, fie sunt disponibile, gratuit, pe canalul de YouTube al XTB România.

De asemenea, specialiştii XTB realizează săptămânal analize de piaţă ale celor mai recente evenimente şi date de interes pentru investitori.

Pentru cei care nu s-au hotărât încă sau nu se simt pregătiţi să investească, XTB oferă opţiunea de a deschide un cont de training gratuit. Acest cont permite efectuarea de tranzacţii fără a folosi bani reali, oferind astfel investitorilor începători şansa de a se familiariza cu piaţa fără riscuri financiare.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb