ADVERTORIAL Cum investim pe burse: totul despre tranzacţionare, de la deschidere de cont până la tipuri de investiţii

Media-Advertising / 28 iunie 2023

Cum investim pe burse: totul despre tranzacţionare, de la deschidere de cont până la tipuri de investiţii

Orice persoană care nu a investit pe burse îşi pune o serie de întrebări: Este tranzacţionarea pentru mine? Pot accesa bursele şi cu sume mai mici? Este greu sa înţeleg şi să învăţ să tranzacţionez? Cum îmi deschid cont? Cum dau ordine de cumpărare? Cât timp îmi consumă o astfel de activitate? Ce costuri sunt? Dacă pierd bani şi nu câştig?

Întrebările fireşti pentru un începător îi fac pe mulţi să ezite în a se apropia de bursă. Dar ele au răspunsuri destul de simple: în prezent, bursele pot fi accesate online foarte uşor şi de către oricine, cu sume oricât de mici.

Conturile la bursă se deschid online, în doar câteva minute, iar accesul la pieţe se realizează prin aplicaţii electronice (platforme de tranzacţionare) accesibile pe orice dispozitiv mobil.

Astfel, dacă te hotărăşti să accesezi pieţele de capital, în doar câteva minute poţi avea acces la mii de instrumente financiare din toată lumea, la doar câteva click-uri distanţă. Direct de pe telefonul mobil, chiar din confortul fotoliului tău de acasă.

Majoritatea platformelor de tranzacţionare sunt foarte intuitive şi uşor de folosit. Ele pun la dispoziţie instrumente şi scannere care să ajute la analiza pieţelor şi la luarea deciziilor de tranzacţionare. Totodată, multe platforme oferă şi tutoriale, şi materiale educative, care să ajute învăţarea şi înţelegerea întregului fenomen bursier.

Şi totuşi, să fie bursele la îndemâna oricui?

Orice întrebare referitoare la bursă se declină în dorinţa de a face profit. Şi, da, oricine poate investi pe burse. Dar cât de uşor este să faci profit? "Aici este important de înţeles care sunt regulile jocului. Trebuie să conştientizăm că tranzacţionarea la bursă implică riscuri. Şi că deciziile de tranzacţionare nu se pot lua la întâmplare. Bursele nu sunt jocuri de noroc", arată Irina Cristescu, General Manager XTB Romania.

Aceasta mai spune că, pentru a lua o decizie eficientă de tranzacţionare, orice investitor trebuie să se asigure că a înţeles cum funcţionează instrumentul financiar şi piaţa pe care doreşte să tranzacţioneze. De asemenea, el trebuie să aibă confortul că a analizat bine graficele şi evoluţia preţurilor şi că a luat în calcul întreg contextul macroeconomic, dar şi factorii care ar putea influenţa preţul unui instrument.

"Asta necesită documentare, învăţare, înţelegere, deci o investiţie de timp. Partea bună este că, în prezent, brokerii buni oferă acces la o multitudine de resurse de calitate, analize, dar şi la programe educaţionale care să ne ajute în luarea unor decizii de tranzacţionare cât mai fundamentate şi eficiente", subliniază Irina Cristescu.

Care sunt paşii pentru a investi la bursă?

Alegerea unui broker este primul pas în luarea deciziei de a investi la bursă. Apoi, un aspect esenţial este siguranţa contului. Este vital pentru investitori să ştie că fondurile lor sunt în siguranţă, iar de aceea este important să ne asigurăm că brokerul la care apelăm este reglementat şi autorizat.

Acest lucru se face uşor, prin verificarea listelor disponibile pe site-urile autorităţilor de reglementare. Apoi este important să ne documentăm cu privire la reputaţia acelui broker: putem verifica evaluările altor clienţi, opiniile din comunităţile de investitori, articole de presă despre brokerul respectiv etc.

Cum deschidem un cont de investiţii pe bursele internaţionale?

Dacă în trecut deschiderea unui cont era un proces mai greu, necesitând multe documente de semnat, în ziua de azi, brokerii mari pun la dispoziţie metode online de deschidere rapidă de cont. La XTB, de pildă, poţi deschide online un cont de tranzacţionare, rapid şi uşor, în aproximativ 15 minute. În plus, ai la dispoziţie şi un cont demo gratuit, unde poţi exersa diverse strategii de tranzacţionare cu bani virtuali înainte de începe efectiv investiţiile în contul real. Mai mult decât atât, pentru un investitor activ, deschiderea, închiderea şi mentenanţa contului de tranzacţionare la XTB sunt gratuite.

Ce costuri şi comisioane de tranzacţionare există?

Este foarte important ca atunci când tranzacţionezi să analizezi foarte bine lista de comisioane a tuturor brokerilor. Pot exista comisioane de transfer, de mentenanţă, de conversie, de tranzacţionare, însă toti brokerii sunt obligaţi prin lege să prezinte toate aceste costuri în mod transparent şi accesibil către toţi clienţii.

Vestea bună este că în prezent majoritatea brokerilor se aliniază trendului de a impune comisioane cat mai mici, şi chiar 0% pentru tranzacţii cu sume mai mici pe anumite categorii de instrumente, ceea ce face bursele mult mai accesibile pentru investitorii mici şi mai puţin experimentaţi.

Spre exemplu, în România, XTB a fost primul broker cu prezenţă locală care, pentru a veni în sprijinul investitorilor care dispun de sume mici, a hotărât să elimine comisionul la tranzacţionarea cu acţiuni cu deţinere şi ETF-uri cu deţinere pe pieţele externe, pentru un rulaj lunar de până la 100.000 de euro care se resetează lunar.

Cum tranzacţionezi efectiv? Cum dai ordine în piaţă?

Răspunsul este simplu: ONLINE! Printr-un simplu click, direct de pe telefon. Sau de pe orice alt dispozitiv, mobil sau fix (tabletă, smartwatch, laptop, desktop). O platformă de tranzacţionare modernă, precum xStation5 de la XTB, nu este doar o simplă aplicaţie de plasare de ordine, ci un adevărat instrument de analiză care oferă multe alte facilităţi pentru a ne sprijini în a lua deciziile de tranzacţionare.

Intuitivă, practică şi uşor de folosit, platforma XTB este disponibilă pe orice suport, fiind utilă atât investitorilor aflaţi la început de drum, cât şi traderilor cu multă experienţă. Un bun exemplu în acest sens este Stock Scanner-ul de pe platforma xStation5, care oferă informaţii importante despre fiecare companie disponibilă în ofertă.

Siguranţa fondurilor şi reducerea riscurilor

Investiţiile la bursă presupun riscuri. Ele pot fi însă reduse respectând câteva reguli, prima dintre ele fiind diversificarea: nu tranzacţionezi tot banii în acelaşi tip de activ. Putem diversifica investind în instrumente cu grade diferite de risc, o parte din capital pe termen scurt, alta pe termen mediu sau lung, în diverse industrii sau în instrumente din mai multe ţări, chiar continente. Dacă ceva nu merge bine într-o anumită industrie, zonă geografică sau piaţă, nu va fi afectat întregul nostru capital.

Pentru asta, brokerul trebuie să pună la dispoziţia investitorului o gamă largă de instrumente financiare, cu grade diferite de risc şi orizonturi temporale diferite, dintr-o varietate de pieţe, industrii şi regiuni ale globului.

Spre exemplu, XTB oferă acces la peste 5.800 de instrumente financiare, extrem de variate, care ar putea fi împărţite în două categorii principale. Prima dintre ele este cea a acţiunilor cu deţinere, listate pe mai mult de 16 din cele mai mari burse ale lumii, inclusiv WSE, NYSE, EURONEXT, precum şi ETF-uri cu deţinere. A doua categorie vizează Contractele pentru Diferenţă (CFD) cu activ suport pe Forex, Indici bursieri, Mărfuri, Criptomonede, Acţiuni şi ETF-uri din întreaga lume.

Importanţa autorizării şi a reputaţiei verificate în timp

Tot la siguranţa fondurilor intră şi alegerea brokerului potrivit: să fie autorizat, reglementat, să fie recunoscut pentru practici oneste, să aibă o reputaţie bună în piaţă. De asemenea, el trebuie: să nu aibă tehnici de vânzare agresive, să urmărească cel mai bun interes al clientului, să aibă o ofertă diversificată şi competitivă, să investească în educaţie.

Din acest punct de vedere, în România, XTB, unul dintre cei mai mari brokeri pe pieţele internaţionale, este recunoscut pentru una dintre cele mai competitive oferte, pentru credibilitate şi practicile oneste. De asemenea, XTB este recunoscut pentru siguranţa fondurilor, prezenţa sa fizică pe teritoriul României, suport de calitate în limba română, o platformă de tranzacţionare performantă şi intuitivă, dar şi implicarea în proiecte educaţionale de anvergură împreună cu cei mai mari educatori financiari din România.

Listată la Bursa de la Varşovia începând cu anul 2016, XTB a atras peste 720.000 de investitori la nivel global. Compania activează în 13 pieţe importante din America Latină, Asia şi Europa, inclusiv România, Marea Britanie, Polonia, Germania, Franţa. XTB a obţinut de-a lungul anilor numeroase premii, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni brokeri pe pieţele internaţionale.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb