Apar noi modificări privind impozitarea câştigurilor înregistrate din jocuri de noroc. Ce decizie a luat Guvernul României şi ce efecte vor apărea?
Cum sunt impozitate jocurile de noroc în momentul de faţă?
Până în anul 2015, mai exact până ce Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc şi-a intrat efectiv în rol, jucătorii români puteau juca şi câştiga pe orice site de pe internet, fără să plătească impozit sau orice alt tip de taxă.
Chiar dacă pare un avantaj uriaş în primă fază, toate aceste lucruri veneau la pachet şi cu un gram de nesiguranţă, având în vedere că majoritatea cazinourilor online funcţionau ilegal. Mai pe scurt, dacă un jucător era înşelat, acesta nu avea cui să se adreseze în rezolvarea problemei.
Începând cu anul 2015, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc din România a impus o serie de reguli foarte clare atât pentru organizatori, cât şi pentru jucători. În această categorie intră taxele şi impozitele pe care fiecare jucător trebuie să le plătească.
Există o taxă de viciu (2%), care se percepe la fiecare depunere. Vestea bună este că există şi operatori care suportă această taxă în locul jucătorilor.
În momentul de faţă, impozitarea pe veniturile realizate din jocuri de noroc este aceasta:
-Retrageri de până la 66.750 LEI;
-Retrageri între 66.751 LEI - 445.000 LEI - 16% + suma de 667,5 LEI;
-Retrageri peste 445.000 LEI - 61.187,5 LEI + 25%.
Noile schimbări privind impozitarea câştigurilor din jocuri de noroc
În urmă cu câteva săptămâni, Guvernul României a propus o majorare a impozitului pe veniturile rezultate din jocuri de noroc. Mai exact, o taxă de 40% pentru fiecare retragere efectuată, fie că vorbim de 100 LEI, 1.000 Lei sau 100.000 LEI.
Se pare că a fost o decizie mult prea drastică.
La scurt timp s-a propus o nouă variantă:
-Câştig până în suma de 3.000 LEI - 10% impozit;
-3.001 - 10.000 LEI - 20% impozit + 300 LEI;
-Câştiguri peste 10.000 LEI - 40% impozit + 1.700 LEI.
Romslot, Rombet şi Romanian Bookmakers au prezentat pe masa Guvernului o contraofertă mult mai avantajoasă pentru jucători.
Propunearea operatorilor a fost:
-Până în suma de 10.000 LEI - 3% impozit;
-Între 10.000 RON şi 66.750 LEI - 20% impozit + 300 LEI;
-Peste 66.750 - 40% impozit + 11.650 LEI.
Jucătorii se vor orienta către cazinouri fără licenţe
Până în momentul de faţă, Guvernul României nu a luat o decizie finală privind impozitarea sumelor câştigate din jocuri de noroc.
Nu ştim dacă vor accepta varianta propusă de cele 3 organizaţii sau dacă se vor întoarce la impozitul propus iniţial - 40% pentru orice retragere efectuată.
Dezavantajele care pot să apară
Un lucru este cert, o impozitare drastică va atrage de la sine şi o scădere dramatică a veniturilor pe care statul le înregistrează din acest domeniu. Jucătorii se vor orienta către zona ilegală pentru a evita impozitele mari, iar piaţa neagră, ţinută până acum sub control de Oficiul Naţional de Jocuri de Noroc din România, o să revină rapid în prim-plan.
Calea către jocuri şi pariuri sigure
Chiar dacă aceste reglementări fiscale agresive o să fie aprobate, nu se recomandă utilizarea de către jucători a cazinourilor ce nu deţin licenţe de funcţionare.
Toate aceste site-uri nu asigură o siguranţă a fondurilor sau a datelor personale, iar jucătorii se pot trezi într-o zi că au pierdut toate câştigurile înregistrate. Le recomandăm tuturor jucătorilor să consulte o listă de cazinouri online licenţiate înainte de a se înregistra şi juca şi să ia în considerare siguranţa pe care un operator reglementat o oferă.
În România, toate cazinourile care nu deţin licenţa ONJN sunt strict ilegale. Jucătorii care joacă pe astfel de site-uri riscă să primească o amendă cuprinsă între 5.000 LEI şi 10.000 Lei.
Care este contribuţia industriei jocurilor de noroc la bugetul statului?
Cu aproximativ 45.000 de angajaţi, industria jocurilor de noroc contribuie cu peste 600 de milioane de euro la bugetul statului. O sumă impresionantă, care poate să scadă dramatic dacă impozitul de 40% se va aplica.
Pe lângă industria de gambling care o să fie afectată în mod direct, există şi alte industrii ce vor avea parte de lovituri puternice - sportul şi zona media.
Industria de jocuri de noroc contribuie prin sponsorizări uriaşe în sportul românesc. Este de la sine înţeles că acestea se vor diminua sau chiar vor dispărea din încercarea de a-şi atenua pierderile.
Televiziunile şi radiourile vor avea şi ele de pierdut deoarece, cel mai probabil, reclamele pe care această industrie le plăteşte se vor reduce drastic.
Rămâne să aflăm care o să fie decizia finală a Guvernului României şi cum se va mula industria jocurilor de noroc pe noile modificări.
Decizia ONJN nr. 2116/27.09.2018