Organizatorii de evenimente se ocupă de o mare varietate de ocazii: petreceri, ceremonii de orice fel şi întâlniri de afaceri sau nu neapărat. Ei gestionează bugetele, identifică locaţiile potrivite, propun şi dezbat tematici pentru fiecare eveniment şi se ocupă şi de partea fonetică asigurând testarea sunetelor - desigur, alături de propria echipă - pentru ca muzica sau microfoanele să meargă perfect în ziua evenimentului.
Sunt profesionişti care pot lucra atât într-o firmă care se ocupă cu organizarea evenimentelor, dar pot avea şi propria firmă privată de consultanţă pentru evenimente.
Să urmezi o carieră în organizarea de evenimente este ceva ce îţi aduce satisfacţie, dar trebuie să faci faţă şi provocărilor care vin odată cu aceasta. Informarea despre beneficiile şi provocările organizatorului de evenimente te va ajuta să decizi dacă această carieră este sau nu potrivită pentru tine.
Avantajele organizatorului de evenimente
- Creşterea reţelei sociale. Pentru că ajunge să se ocupe de foarte multe tipuri de evenimente, în mod clar reţeaua socială se dezvoltă foarte mult. Odată cu aceasta vine şi recunoaşterea pentru munca şi efortul depus. Deşi slujba lui este să lucreze în culise, în spatele cortinei, obţinerea recunoaşterii nu înseamnă doar o cerere crescută pentru serviciile lui, pe viitor, dar îi oferă şi oportunitatea de a se întâlni cu lideri din industrii diferite şi şefi de organizaţii, ceea ce este un aspect crucial al dezvoltării carierei profesionale.
- Muncă în echipă. În multe profesii găseşti ideea de muncă în echipă, dar nu există atât de multe locuri de muncă în care întreaga echipă îşi acoperă spatele cu adevărat şi cu atâta frecvenţă. Munca în echipă joacă un rol important în cadrul organizării unui eveniment, lucru care, în sine, este extrem de plin de satisfacţii. Totodată, poate face din acel mediu unul cu adevărat distractiv în care să se lucreze. În plus, are o întreagă echipă de oameni pe care se bazează şi care îl vor ajuta, îl vor susţine.
- Dezvoltarea abilităţii de a lucra cu oameni cu personalităţi şi caractere diferite. Organizatorii de evenimente se confruntă adesea cu provocări pentru a satisface toate cerinţele clienţilor lor. De exemplu, o companie poate contracta un organizator de evenimente într-un termen foarte scurt pentru a organiza o conferinţă. Mai mult, se aşteaptă ca acea conferinţă să fie perfect organizată. Acesta este momentul în care organizatorul trebuie să-şi mobilizeze personalul ca niciodată. Uneori este nevoit să angajeze oameni în plus pentru a respecta termenul limită. Alteori este nevoie să lucreze ore suplimentare pentru a se ocupa de operaţiuni logistice. Toate acestea, însă, îl ajută să se dezvolte pe parte socială, dar nu numai. Mai multe provocări înseamnă mai multă răbdare şi mai multă nevoie de a rămâne calm pentru a le putea rezolva.
Dezavantajele organizatorului de evenimente
- Timpul. Nu întotdeauna au timpul pe care şi-l doresc să-l acorde familiei. Fiind mereu prinşi cu rezolvarea detaliilor - mai ales dacă apar modificări pe ultima sută de metri - se poate să rămână la birou până la ore târzii sau să plece foarte devreme. Dar în aceste cazuri este binevenită o bonă. Pentru a se asigura că totul este în regulă cu copiii, se poate angaja o bonă.
- Servicii incomplete. Un organizator de evenimente trebui să ia contact cu multe persoane, firme de la care să caute cele mai bune produse. Uneori, însă, poate avea surpriza neplăcută să nu găsească toate serviciile la aceeaşi firmă (deşi ar fi mai uşor să facă un pachet) şi trebuie să se intereseze în mai multe locuri. Spre exemplu, videograful pe care ar vrea mirii să-l angajeze nu oferă şi servicii de fotografie. Firma pentru decoraţiuni nu poate oferi şi flori şi baloane pentru aranjamente de la majorat. Şi pot fi mai multe astfel de situaţii. Iar a căuta dintr-un loc în altul înseamnă resurse în plus. Mai ales de timp.
- Perioade mari de pauză. Nefiind un job la program, zi de zi, organizatorul de evenimente se poate regăsi în situaţia în care are multe săptămâni sau luni de pauză. Spre exemplu, perioada din postul Crăciunului sau al Paştelui, momente în care nu se organizează nunţi, plus alte câteva posturi de peste an.
În concluzie, la fel ca în orice fel de job, există avantaje şi dezavantaje şi în cazul unui organizator de evenimente. Însă pentru alegerea unei cariere în domeniul event planning trebuie să ştii ce anume ţi-ai dori să obţii şi la ce eşti dispus să faci compromisuri. Care sunt nevoile tale şi cât timp crezi că merită să acorzi acestui job. Odată clarificate aspectele acestea, vei ştii dacă jobul este sau nu unul potrivit pentru tine.