Manchester City s-a calificat în finala Ligii Campionilor după ce a zdrobit-o cu 5-1 pe Real Madrid în semifinalele competiţiei. Campioana Angliei luptă pentru trofeu, pe 10 iunie, cu Inter Milano.
Diferenţa de valoare pe hârtie este uriaşă. Potrivit transfermarkt.com, Pep Guardiola antrenează un lot în valoare de 1,05 miliarde de euro, în timp ce Simone Inzaghi are la dispoziţie fotbalişti cotaţi la 534,45 milioane de euro.
"Cetăţenii" îl plătesc pe Kevin de Bruyne cu 25 de milioane de euro pe sezon, iar pe Erling Haaland cu 23,5 milioane. De partea cealaltă, cel mai bine plătiţi interişti sunt Lautaro Martinez şi Marcelo Brozovic, ambii cu 11,1 milioane de euro.
Aceste cifre vorbesc de la sine despre diferenţa de putere financiară dintre fotbalul britanic şi cel italian. Premier League le depăşeşte clar la acest capitol şi pe celelalte trei ligi majore, Bundesliga, LaLiga şi Ligue 1. Consecinţa: în 4 din ultimele 5 finale ale Ligii Campionilor au fost calificate formaţii din Premier League. Mai mult decât atât, în 2021 şi 2019 ambele echipe au fost din Anglia.
• 2021-2022: Liverpool vs Real Madrid 0-1
• 2020-2021: Manchester City vs Chelsea 0-1
• 2019-2020: PSG vs Bayern Munchen 0-1
• 2018-2019: Tottenham vs Liverpool 0-2
• 2017-2018: Real Madrid vs Liverpool 3-1
O parte importantă a resurselor financiare este asigurată de veniturile din drepturile tv. Datorită comercializării la nivel internaţional, EPL (English Premier League) a ajuns să încaseze 6 miliarde de lire sterline pe an. În premieră, în acest sezon veniturile din drepturile tv internaţionale le-au depăşit pe cele interne, în mare parte datorită noului contract pe şase ani, în valoare de 2,7 miliarde de dolari, cu NBC (SUA).
Bundesliga încearcă să cucerească piaţa din SUA
De cealaltă parte, se estimează că veniturile LaLiga (Spania) sunt de aproximativ 3,7 miliarde de euro, în timp ce Bundesliga (Germania) primeşte 3,6 miliarde de euro din drepturile TV. Serie A ajunge la 2,4 miliarde de euro pe sezon, iar Ligue 1 (Franţa) este liga majoră cu cele mai mici încasări din această sursă (1,8 miliarde).
Directorul executiv al Bayern Munchen, Oliver Kahn, a declarat recent pentru Financial Times că Bundesliga încearcă să capteze atenţia publicului din Statele Unite ale Americii, tocmai pentru a câştiga mai mulţi bani din drepturile tv.
Bayern a fost unul dintre cluburile europene mari care au întreprins un turneu în SUA, vara trecută.
"Există un sentiment la nivelul ligilor europene majore că se poate face mai mult la nivel internaţional. Ele simt că pot prinde din urmă Premier League, dar realitatea este că Anglia este cu mult înaintea competiţiei", a opinat Tim Bridge, partener principal al grupului Deloitte.
Care este situaţia în campionatul României
Pentru SuperLiga României, drepturile tv internaţionale ies din discuţie, întrucât nu este interesat nimeni din afara ţării de un meci între UTA şi FC Botoşani. Nici măcar de un Steaua vs Dinamo. Banii provin doar din surse interne, iar cluburile au primit recent o veste bună.
Liga Profesionistă de Fotbal şi deţinătorul drepturilor tv, firma EAD, au prelungit contractul scadent în vara lui 2024. Noul contract prevede mărirea sumei pe care o vor încasa LPF şi cluburile. De la 28 de milioane, se va ajunge la 30 de milioane de euro, indexarea de 7% fiind valabilă din sezonul 2024-2025. Pentru campionatul României, rezultă un total de 118 milioane de euro, în perioada 2023-2027, exclusiv din drepturile de televizare.
O altă sursă de venit pentru cluburile din primul eşalon este reprezentat de sponsorizări. Aproape jumătate dintre echipe sunt sponsorizate de companii de jocuri de noroc, care operează agenţii de pariuri sportive şi cazinouri online care includ secţiunile ultra-populare de Live Casino şi Live RTP.
"Banii vorbesc" în fotbal, ca în orice alt domeniu. Premier League câştigă aproape dublu faţă de LaLiga, principala competitoare, din drepturi de televizare. Nici nu are sens să facem o comparaţie între campionatul Angliei şi cel al României.
Decizie ONJN nr 807 / 27.05.2021