• Cancelarul german susţine că nu vrea să desfiinţeze lanţurile globale de aprovizionare
Statele Unite încă mai are tarife pentru China chiar şi după ce a ajuns la un acord comercial preliminar, deoarece încearcă încearcă să stimuleze deschiderea celei de-a doua economii din lume ca mărime şi să contracareze atât spionajul industrial, cât şi cel de stat.
Cancelarul german Angela Merkel nu are de gând să se alăture preşedintelui Donald Trump în campania de presiune împotriva Chinei. Într-un interviu acordat Financial Times (link), Merkel a comparat succesul Chinei cu cel al Germaniei - "aşa cum a fost cazul în Germania, creşterea [Chinei] se bazează în mare parte pe munca asiduă, creativitate şi abilităţi tehnice."
Merkel a declarat ziarului că nu vrea să desfiinţeze lanţurile globale de aprovizionare din cauza a ceea ce ea a numit o "competiţie economică".
Întrebată despre cumpărarea de echipamente de telecomunicaţii de la Huawei, SUA exercitând presiuni în acest sens pe o serie de ţări să nu o facă, Merkel a răspuns că, deşi ţara nu ar trebui să depindă de o singură firmă, "cred că este greşit să excludem pur şi simplu pe cineva per se."
Germania a fost o victimă a războiului comercial dintre SUA şi China, război care a afectat comerţul mondial. Economia Germaniei a crescut cu doar 0,6% anul trecut, potrivit datelor publicate în această săptămână, cea mai proastă creştere a acesteia din ultimii şase ani, întrucât producţia industrială din afara construcţiilor a scăzut cu 3,6%.
În ceea ce priveşte relaţia ei tensionată cu Trump, Merkel spune că există "cauze structurale" şi a remarcat că preşedintele Barack Obama a discutat despre un secol asiatic. "Concentraţia SUA asupra Europei scade - aşa se va întâmpla oricine ar fi preşedinte", a declarat aceasta.