ADVERTORIAL Reacţia unui artist revoluţionar

Media-Advertising / 23 iunie 2020

Reacţia unui artist revoluţionar

Unul dintre iniţiatorii mişcării artistice internaţionale de avangardă, românul Marcel Iancu, care a revoluţionat normele artei, contribuind la naşterea acestui fenomen la Cabaret Voltaire din Zurich în 1916, semnează 33 de lucrări de grafică şi pictură, din care câteva, aferente chiar perioadei DADA - (1916-1920), rarisime la nivel mondial, care vor fi scoase la vânzare în Licitaţia unei Colecţii de Avangardă, joi, 25 iunie.

Astfel "Nouvelle trophee" este una dintre aceste lucrări excepţionale ale lui Iancu, ce datează din chiar anul DADA, 1916, realizată într-o abordare cubist-constructivistă, printre primele lucrări nefigurative realizate de un artist român, ilustrând dorinţa de ruptură cu tradiţia, ale cărei valori permiseseră izbucnirea unei conflagraţii precum Primul Război Mondial în 1914. Lucrarea pleacă în licitaţie de la un preţ de pornire de 400 de euro.

O altă lucrare a reputatei perioade, de data aceasta înfăţişând o eboşă de arhitectură cubistă, undeva între o fantezie constructivistă şi o prelucrare "a la Corbusier" a prototipului casei balcanice, interese ce au preocupat arhitectura lui Marcel Iancu în perioada interbelică, "Maison avec Observatoire", datează din ultimul an al războiului, 1918, şi are un preţ de pornire în licitaţie de 600 de euro.

Pionul principal din istoria modernităţii româneşti şi europene, Marcel Iancu, semnează în licitaţie şi lucrările de referinţă: "Dada 54", "Blanc sur Blanc" sau portretele Miliţei Petraşcu şi al lui Felix Aderca care pornesc în licitaţie de la un preţ de pornire de 600 de euro. O altă operă expresivă din licitaţie, cu tentă erotică, datând din anul de debut DADA

1916 şi care poartă semnătura artistului idealist este "Dansatoarea", cu un preţ de pornire de 900 de euro.

Cea mai mare colecţie de avangardă scoasă vreodată la vânzare în România cuprinde aproape 300 de piese. Între acestea se regăsesc lucrări rare semnate de pictorul suprarealist Victor Brauner, fotografii din colecţii prestigioase, ilustrându-l pe Constantin Brâncuşi, lucrări de grafică ale avangardei internaţionale precum Man Ray, Lajos Kassak, Francis Picaba ori Moholy-Nagy, Haring sau Michel. Piesele de excepţie pot fi vizionate pe site-ul artmark.ro sau în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă, iar joi, 25 iunie, licitate exclusiv online pe platforma Artmark Live.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb