Reţele Electrice România a implementat o platformă informatică modernă care pune la dispoziţia tuturor furnizorilor de energie electrică datele de consum ale clienţilor din cele 11 judeţe aflate în aria sa de responsabilitate, astfel încât furnizorii să îşi poată eficientiza activitatea prin accesul la date de măsură actualizate.
Platforma preia datele a peste 1,6 milioane de contoare inteligente şi le pune zilnic la dispoziţia furnizorilor, pentru clienţii pe care aceştia îi au în portofoliu, pe măsură ce acestea devin accesibile în baza de date a Reţele Electrice. Furnizorii au astfel acces direct la datele măsurate de către contoarele de energie electrică, în format primar ce poate fi cu uşurinţă prelucrat, beneficiind de flexibilitate în analiza, gestionarea şi procesarea informaţiilor.
În consecinţă, furnizorii de energie electrică beneficiază de acces constant la date de măsură actualizate, precum şi la curbe de sarcină, ceea ce permite realizarea unor prognoze mai exacte şi mai rapide privind consumul sau producţia de energie. Accesul continuu la aceste date facilitează reacţia promptă la fluctuaţiile pieţei, optimizarea proceselor interne şi luarea de decizii informate, bazate pe date actuale, cu un grad mai ridicat de granularitate.
În plus, datele de măsură permit detectarea mai eficientă a anomaliilor în consum, personalizarea ofertelor în funcţie de profilul clienţilor şi îmbunătăţirea gradului de acurateţe a facturării, reducând discrepanţele şi erorile. Aceste beneficii contribuie la o gestionare mai eficientă a resurselor şi la creşterea satisfacţiei clienţilor.
Platforma foloseşte tehnologii de ultimă generaţie în zona de data streaming, compatibile cu soluţiile cloud, permiţând gestionarea unui volum mare de date într-un mod flexibil şi scalabil. Sistemul beneficiază de un nivel înalt de protecţie a datelor, prin tehnologii avansate care garantează confidenţialitatea şi integritatea informaţiilor. De asemenea, utilizarea unui software de tip open source şi a unor solutii avansate pentru colectarea datelor asigură nu numai transparenţa tehnologică faţă de toţi furnizorii, ci şi compatibilitatea pe termen lung şi adaptabilitatea la eventuale schimbări în viitor.
Echipa Reţele Electrice România a transmis furnizorilor informaţiile privind acest serviciu, specificaţia tehnică detaliată, precum şi modalităţile de asigurare a accesului doar de către persoane autorizate pentru a respecta confidenţialitatea, integritatea şi disponibilitatea datelor. În continuare, echipele de specialitate ale Reţele Electrice România vor răspunde la cererile de informaţii tehnice suplimentare, astfel încât beneficiile utilizării platformei să fie disponibile tuturor furnizorilor care doresc să îşi eficientizeze activitatea.
Companiile de distribuţie a energiei electrice, parte a grupului PPC în România, au fuzionat sub numele Reţele Electrice România. Noua societate asigură în continuare serviciul de distribuţie a energiei electrice în Bucureşti şi judetele Ilfov, Giurgiu, Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi Arad. Clienţii vor continua să beneficieze de servicii pe care le vom îmbunătăţi continuu, de tehnologii avansate în distribuţia de energie electrică şi de soluţii digitale tehnice şi pentru interacţiunea cu compania.
Reţele Electrice România operează reţele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie, şi dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor şi implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Reţelele electrice operate de compania Reţele Electrice România numără 289 de staţii de transformare şi peste 25.000 de posturi de transformare.