Jocurile de noroc reprezintă o afacere cât se poate de profitabilă, atât pentru companiile private cât şi pentru stat. Ba mai mult: jocurile de noroc operate de instituţiile statului - loteriile naţionale - sunt adesea incredibil de profitabile: Loteria Română a realizat venituri de peste 810 miliarde lei până în septembrie 2021, conform bugetului publicat pe pagina instituţiei.
Conform unui comunicat de anul trecut, Loteria Română plănuieşte să se extindă: are intenţia de a-şi înfiinţa propria casă de pariuri cu cotă fixă. Nu e vorba de monopol, mai degrabă un alt competitor - unul cu o bază materială enormă - pe piaţă.
Loteria Română nu e singura firmă de stat care oferă şi alte servicii decât jocuri de loterie şi unele aparate de jocuri de noroc în agenţii - există exemple din Vest care funcţionează deja de ani de zile cu mai mult sau mai puţin succes, în paralel sau chiar în concurenţă cu serviciile private care oferă jucătorilor servicii de jocuri de cazinou online gratis sau pe bani reali.
• Canada - Monopol cu găuri cât internetul
Piaţa canadiană de jocuri de noroc online este una destul de controversată. Singurele companii care pot opera jocuri de noroc sunt firmele de loterie deţinute de guvernele provinciilor. Acestea erau, însă, în urma cerinţelor jucătorilor când vine vorba de oferte online, ceea ce a dus la dezvoltarea unei pieţe "gri" de cazinouri online care ofereau servicii de jocuri de noroc online şi pe bani reali rezidenţilor fără să plătească taxe în Canada.
Operatorii de loterie regionale din ţară s-au decis acum câţiva ani să schimbe situaţia: câteva dintre ele şi-au lansat propriile cazinouri online. Deşi aceştia nu sunt cele mai bine dotate şi nici cele mai atractive pentru jucători, ele reprezintă, totuşi, o alternativă legală la operatorii offshore ceea ce le face, cât de cât, profitabile.
Legiuitorii canadieni au propus în repetate rânduri blocarea tuturor operatorilor de cazinou online offshore în ţară, dar aceste iniţiative au fost întâmpinate de rezistenţă acerbă din partea comunităţii locale de intelectuali care sunt împotriva oricărei forme de cenzură. Astfel, piaţa canadiană de jocuri de noroc online rămâne una fragmentată şi plină de găuri cât tot internetul.
• Insulele Åland - Monopol adevărat
Tot ce înseamnă jocuri de noroc din Insulele Åland - atât în lumea reală cât şi pe internet - este operată de o singură firmă, Ålands Penningautomatförening sau Paf, o companie deţinută de guvernul regiunii autonome. Dar banii astfel obţinuţi nu sunt turnaţi fără număr în bugetul regiunii! Tot profitul obţinut de Paf în decursul anului este împărţit între ONG-uri, organizaţii şi indivizi care susţin comunitatea locală, iar împărţirea este făcută de un consiliu independent de alocare.
Paf a fost înfiinţată în 1966 de către mai mulţi ONG-uri locali împreună cu guvernul regiunii autonome. Deoarece foloseşte banii obţinuţi din jocurile de noroc pentru a susţine diferite cauze, una dintre cele mai importante aspecte pentru companie este responsabilitatea socială - astfel, Paf are printre cele mai stricte reglementări în ceea ce priveşte reducerea riscului de dependenţă şi evitarea oricăror probleme cauzate de jocuri de noroc.
În 2020, Paf a avut venituri de 17,4 milioane de euro şi profit de 15 milioane pe care i-a distribuit până la ultimul eurocent.
Licenţă ONJN nr. L1213854VW001295 din 1 iunie 2021. Interzis utilizatorilor sub 18 ani.