ADVERTORIAL Statul român doreşte să reglementeze accesul la internet fix, stabilind standard minim de calitate

Media-Advertising / 14 decembrie 2022

Statul român doreşte să reglementeze accesul la internet fix, stabilind standard minim de calitate

În condiţiile în care Uniunea Europeană şi-a propus creşterea accelerată a acoperirii serviciilor de internet fix de mare viteză, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a iniţiat un proiect de ordin cu privire la standardul minim de calitate al conexiunilor. Astfel, accesul funcţional la internet fix va însemna o viteză maximă de transfer a datelor de cel puţin 100 Mbps. Este vorba aşadar despre viteza promovată în ofertele furnizorilor, nu neapărat viteza efectivă de transfer a datelor, care de obicei este semnificativ mai scăzută, mai ales atunci când sunt folosite routere pentru internet WiFi.

Potrivit aceluiaşi proiect legislativ, autorităţile publice vor fi obligate să sprijine accesul la astfel de servicii, prin emiterea cu celeritate a autorizaţiilor de construcţii sau acces gratuit pe proprietatea publică sau privată pe care o administrează pentru instalarea de reţele. Proiectul de ordin completează Legea 175/2022, statul având ca obiectiv dezvoltarea mai rapidă a reţelelor de internet fix de 100 Mbps în zonele neacoperite sau slab acoperite cu servicii de internet din România.

La nivelul Uniunii Europene, există un obiectiv ambiţios în materie de conectivitate a cetăţenilor din statele membre: acces la reţelele de 100 Mbps pentru toate gospodăriile europene până în anul 2025 plus modernizarea reţelelor existente pentru a se obţine viteze mult mai mari. Astfel, accesul funcţional la internet fix va însemna o viteză maximă de descărcare de cel puţin 100 Mbps - noul standard de calitate în domeniu.

Ce viteze de internet propun marii furnizori din România

În România, principalii furnizori oferă deja abonamente de servicii de internet fix la viteze cu mult peste cea de 100 Mbps. Potrivit ofertelor comerciale disponibile pe website-urile companiilor, Digi şi Vodafone oferă abonamente de internet fix la viteze de până la 1000 Mbps, iar Orange ajunge chiar la viteze de până la 1800 Mbps viteză download pentru serviciul său de internet fix Fibră 2000.

Desigur, aceste viteze sunt cele maxime potenţial de atins şi sunt valabile doar pentru conexiunile de internet instalate la adrese unde există reţea de fibră optică. Reţelele moderne de internet fix sunt în plină dezvoltare, dar mai este destul de mult timp până se va ajunge la o acoperire satisfăcătoare la nivel naţional.

Conţinutul digital de înaltă calitate solicită viteze de internet tot mai mari

De ce ar dori utilizatorii viteze mari de acces la internet? Calitatea conţinutului digital creşte, programele oferite în diverse domenii, mai ales în sectorul de divertisment, solicită viteze mare ale conexiunilor la internet. Cel mai bun exemplu este accesul la platforme de video streaming: pentru a vedea filme şi seriale online sau pentru a le descărca pe dispozitivele proprii în timp scurt, ai nevoie de internet de mare viteză.

Un alt exemplu este cel al jocurilor video online. La acest capitol, putem menţiona jocurile video în care se evoluează alături de alţi utilizatori reali (ca adversari sau / şi în echipă) şi jocurile de noroc online, de exemplu cele de masă de cazino, precum ruletă, poker sau blackjack. Cazinourile live şi platforme cu sloturi online sunt de asemenea în top printre căutările românilor pe internet, iar jocul în bune condiţii necesită conexiuni de internet de foarte bună calitate, cu transfer rapid de date.

România, în pas cu dezvoltarea digitală europeană

În proiectul de ordin al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării se stabileşte viteza de transfer a datelor necesară pentru descărcare (download) la 100 megabiţi/secundă (Mbps), pentru serviciile de acces la internet în bandă largă prin intermediul unei conexiuni la un punct fix. Viteza de transfer reprezintă viteza maximă de transfer al datelor, aşa cum este aceasta prevăzută în Regulamentul (UE) 2015/2120 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2015 de stabilire a unor măsuri privind accesul la internetul deschis. Mai exact, viteza maximă de transfer al datelor reprezintă rata de transmitere a datelor pe care un utilizator final o poate experimenta cel puţin o dată într-un interval de timp definit.

La finalul anului 2021, potrivit datelor prezentate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, 85% dintre conexiunile de internet fix permiteau viteze maxime de transfer al datelor de 100 Mbps. Creşterea calităţii serviciilor şi a acoperirii populaţiei este evidentă în fiecare perioadă nouă de raportare.

Pe parcursul anului trecut, vitezele medii de download pentru cei mai mari 5 furnizori de internet fix, ce cumulează o cotă de piaţă de aproximativ 97%, au înregistrat valori între 242,7 şi 854 Mbps, iar vitezele medii de upload pentru aceşti furnizori au consemnat valori între 27,8 şi 402,3 Mbps pentru conexiuni pe cablu.

Licenţa nr. L1160651W000195

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb