AFACERI DE TIP CARTEL: "Samsung", amendată cu 300 de milioane de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 octombrie 2005

Printre victime se numără "Dell", "Compaq", HP, "Apple" şi IBM

Compania sud-coreeană "Samsung Electronics" Co., cel mai mare producător de semiconductori şi telefoane mobile din Asia, a acceptat să plătească o amendă de 300 de milioane de dolari pentru că a fost implicată într-o schemă internaţională de fixare a preţurilor pentru memoriile DRAM. Amenda este a doua ca valoare din istoria Statelor Unite şi cea mai mare de după 1999. Oficialii "Samsung" au recunoscut că sînt vinovaţi de faptul că, în perioada 1 aprilie 1999 - 15 iunie 2002, compania-mamă şi subsidiara sa din Statele Unite ale Americii ("Samsung Semiconductor"), au fost complici cu alţi fabricanţi de memorii DRAM în stabilirea preţurilor acestui produs.

Potrivit acuzaţiilor, "Samsung", compania germană "Infineon" şi "Hynix" din Coreea de Sud s-au înţeles să stabilească un anume preţ pentru aceste memorii, pentru anumiţi clienţi. Cele trei societăţi au făcut totodată schimb de informaţii privind vînzările către aceşti clienţi, astfel încît fiecare să poată monitoriza şi să impună preţuri. Şi celelalte companii implicate în cartel şi-au recunoscut vina. În mai 2005, "Hynix" a fost amendată cu 185 de milioane de dolari, după ce, în octombrie 2004, "Infineon" a primit o amendă de 160 de milioane de dolari.

Companiile "victime" ale cartelului, sînt nume mari de pe teritoriul SUA, printre care "Dell", "Compaq", "Hewlett-Packard" (HP), "Apple Computer", IBM şi "Gateway". Memoriile DRAM sînt instalate în aproape toate dispozitivele high tech - de la camere digitale pînă la calculatoare personale. În Statele Unite, vînzările de memorii DRAM au totalizat 7,7 miliarde de dolari în 2004.

Pe de altă parte, "Samsung" şi-a făcut publice rezultatele financiare aferente celui de-al treilea trimestru. În intervalul de raportare, profitul net al companiei a scăzut cu 30% faţă de anul trecut, la 1.900 miliarde de woni (1,8 miliarde de dolari). Cifra publicată la finele săptămînii trecute este conformă estimărilor. Profitul operaţional al companiei s-a diminuat cu 22%, la 2.100 miliarde de woni, în vreme ce vînzările au crescut cu 1,4%, la 14.500 miliarde de woni.

În schimb, conducerea companiei "Samsung" anticipează că, în ultimele trei luni din acest an, profiturile vor creşte pentru prima oară în ultimele cinci trimestre, ca urmare a redresării preţurilor la monitoarele cu cristale lichide şi handset-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb