Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă prelungirea perioadei de depunere a cererilor de finanţare pentru sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile destinate autoconsumului în sectorul agricol şi industria alimentară, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Termenul limită a fost extins până la 31 martie 2025, în urma solicitărilor primite din partea beneficiarilor.
Sesiunea de depunere a cererilor a fost deschisă iniţial pe 24 decembrie 2024, cu termenul de închidere stabilit pentru 28 februarie 2025. Prelungirea perioadei de finanţare are ca scop asigurarea unei implementări optime din punct de vedere tehnic şi financiar.
Fondurile disponibile pentru această sesiune se ridică la 150 de milioane de euro, fiind repartizate în funcţie de capacitatea instalată şi sursa de producere a energiei regenerabile. Pentru capacităţile de producţie sub 1 MW, sunt alocate 90 de milioane de euro pentru energia solară şi 2 milioane de euro pentru energia eoliană. Pentru capacităţile mai mari de 1 MW, sumele alocate sunt de 40 de milioane de euro pentru energia solară şi 18 milioane de euro pentru energia eoliană.
Valoarea ajutorului de stat poate acoperi până la 100% din costurile eligibile. Pentru proiectele de energie eoliană, finanţarea este de 700.000 euro/MW, indiferent de capacitatea instalată. În cazul energiei solare, sprijinul financiar ajunge la 650.000 euro/MW pentru capacităţi mai mici de 1 MW şi la 550.000 euro/MW pentru capacităţi mai mari de 1 MW, potrivit comunicatului.
Beneficiarii eligibili în cadrul acestei scheme sunt întreprinderile din sectorul agricol şi industria alimentară, care sunt legal constituite şi înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. De asemenea, pot aplica şi organizaţiile şi federaţiile din domeniul îmbunătăţirilor funciare (OUAI/FOUAI).
Schema de sprijin vizează realizarea unor capacităţi noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile, atât sub 1 MW, cât şi peste 1 MW, cu sau fără opţiuni de stocare. Acestea pot fi realizate fie din surse solare, fie din surse eoliene.
Finanţarea este asigurată din Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei. Administratorul schemei de ajutor de stat este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
Opinia Cititorului