AFP, DUPĂ PUBLICAREA DECLARAŢIEI FINALE A SUMMITULUI DE LA HAMBURG: Liderii G-20 i-au făcut concesii lui Trump privind climatul şi comerţul

Andrei Stan
Internaţional / 9 iulie 2017

Liderii G-20 la summitul de la Hamburg (Sursa foto: captură Youtube)

Liderii G-20 la summitul de la Hamburg (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 10:45 Angela Merkel: "Putem realiza mai mult împreună decât acţionând de unul singur"

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat ieri că summitul G-20 de la Hamburg arată necesitatea cooperării internaţionale, relatează agenţia DPA.

''Putem realiza mai mult împreună decât acţionând de unul singur'', a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă la încheierea summitului G-20, potrivit Agerpres. Cu această ocazie, şefa guvernului german şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că un număr de nouăsprezece lideri din G-20 au căzut de acord asupra aplicării rapide a Acordului de la Paris privind climatul, în pofida deciziei SUA de a se retrage din acord. Ea s-a declarat mulţumită şi de faptul că cei nouăsprezece lideri cred că Acordul de la Paris este ireversibil.

În cadrul conferinţei sale de presă, Merkel a condamnat protestele violente care au avut loc în timpul desfăşurării summitului, precizând că nu există ''nici cea mai mică justificare'' pentru astfel de manifestări.

Potrivit declaraţiilor sale, guvernul german ia în considerare posibilitatea de a le acorda asistenţă, cât mai rapid şi cu cât mai puţină birocraţie, celor care au avut de suferit din cauza violenţelor.

Angela Merkel a apărat decizia guvernului său de a organiza summitul G-20 la Hamburg, spunând că oraşul a fost ales datorită capacităţilor sale de cazare hotelieră.

Conform poliţiei, aproximativ 56.000 de protestatari au ieşit din nou ieri pe străzile oraşului Hamburg.

-------------

Liderii marilor puteri mondiale i-au făcut concesii preşedintelui american Donald Trump în legătură cu subiectele foarte sensibile referitoare la climat şi comerţ, în speranţa de a-l menţine în cadrul G-20, informează AFP.

Declaraţia finală adoptată după două zile de summit, desfăşurat în condiţii de puternice tensiuni în oraşul german Hamburg, confruntat în permanenţă cu manifestaţii adesea violente, poartă marca unor controverse între noua administraţie americană şi restul lumii, potrivit Agerpres.

În domeniul climei, G-20 a luat act de retragerea SUA din Acordul de la Paris privind combaterea încălzirii climatice şi de izolarea ţării în această chestiune: toate celelalte ţări consideră, în textul declaraţiei, că acest acord este ''ireversibil''.

În acelaşi timp, SUA lui Donald Trump obţin un cec în alb din partea G-20 pentru a duce o politică divergentă, notează AFP. În textul declaraţiei, spun că vor ajuta alte ţări din lume ''să aibă acces şi să utilizeze energii fosile''.

Aceasta este o politică larg contrară obiectivului ONU privind o economie cu mai puţin carbon, chiar dacă este precizat de către G-20 că aceste energii fosile vor fi utilizate într-un mod ''mai curat'', adaugă agenţia citată.

Concret, este vorba mai ales pentru SUA de a-şi vinde gazele de şist, notează AFP. SUA au încercat îndeosebi să atragă ţări din Europa de Est, care caută să-şi reducă dependenţa energetică de Rusia, cu vânzarea de gaz lichefiat american.

Potrivit unui diplomat, acest punct al compromisului a făcut obiectul unor dezbateri aprinse, deoarece multe ţări de tem în legătură cu ''un efect de contagiere''.

În domeniul comercial, Trump provoacă de luni de zile preocupare în rândul principalilor săi parteneri în legătură cu veleităţile sale protecţioniste, cu sloganul său permanent ''America mai întâi'' şi cu ameninţările sale privind taxele vamale împotriva Chinei sau a Europei în domeniul oţelului sau al construcţiei de automobile.

La summitul G-20, SUA au acceptat în cele din urmă să adere, în declaraţia finală, la condamnarea ''protecţionismului''. Rolul de ''supraveghetor'' al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, deseori criticat în trecut de către administraţia americană, este de asemenea acceptat, potrivit sursei citate.

Dar, în schimb, forumul celor douăzeci de mari puteri economice mondiale recunoaşte, pentru prima dată, dreptul ţărilor victime ale practicilor de dumping să recurgă la ''instrumente legitime de apărare comercială'', mai scrie AFP.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb