Israelul şi-a intensificat joi raidurile aeriene în Fâşia Gaza, în ciuda semnelor de nerăbdare ale aliatului său american, care şi-a trimis consilierul pentru securitate naţională la Ierusalim, potrivit AFP.
Joi, Ministerul Sănătăţii al administraţiei Hamas a anunţat moartea în total a încă 19 palestinieni în atacuri israeliene în Gaza City (nord), Nuseirat (centru) şi Rafah (sud), după o zi de raiduri aeriene şi lupte de stradă intense.
Un raid israelian a ucis două persoane şi a rănit altele în Jenin, un bastion al facţiunilor armate din Cisiordania ocupată, a anunţat Ministerul Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene.
Armata israeliană a anunţat marţi moartea a zece dintre soldaţii săi în sectorul Chajaya (nord), cel mai grav bilanţ într-o singură zi de la începutul ofensivei sale terestre în Gaza, care a costat viaţa a 115 dintre membrii săi.
"Orice aranjament în Gaza sau privind cauza palestiniană fără Hamas sau mişcările de rezistenţă este o iluzie", a declarat Ismail Haniyeh, liderul Hamas, cu sediul în Qatar, într-un discurs televizat, afirmând că este pregătit pentru discuţii pe "o cale politică care să asigure dreptul palestinienilor la un stat independent cu Ierusalimul drept capitală".
Potrivit unui sondaj, publicat miercuri de Centrul palestinian pentru cercetări politice şi sondaje (PCPSR), un institut independent din Ramallah, Ismail Haniyeh întruneşte 78% din intenţiile de vot, faţă de 58% înainte de război, în teritoriile palestiniene. Şi aproape două treimi dintre respondenţi (64%) cred că Hamas va păstra controlul asupra Gaza după lupte.
Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua lupta împotriva Hamas "până la victorie". "Nimic nu ne va opri. Vom merge până la capăt", în pofida "marii suferinţe" provocate de pierderile militare şi a "presiunilor" pentru o încetare a focului, a declarat el.
Israelul a jurat să "distrugă" Hamas după atacul fără precedent comis la 7 octombrie de comandouri ale mişcării islamiste infiltrate din Gaza în sudul Israelului, care s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor. De asemenea, aproximativ 240 de persoane au fost răpite şi duse în Gaza de către Hamas şi alte grupări aliate.
După mai bine de două luni de război, aproximativ 18.600 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, în principal femei şi minori, potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas.
Fără a-şi pune în discuţie sprijinul pentru operaţiunea israeliană, Statele Unite devin exasperate de numărul de morţi din Fâşia Gaza, preşedintele Joe Biden vorbind despre "bombardamente nediscriminatorii" şi despre o posibilă "erodare" a sprijinului occidental pentru Israel.
"Vrem să vedem sfârşitul acestui conflict (...) dar, de asemenea, nu credem că ar fi oportun să oprim operaţiunea acum (...) pentru că atacurile teroriste împotriva Israelului ar continua, ceea ce pe termen lung nu este în interesul securităţii nimănui din regiune", a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.
Fără a opri atacurile în Gaza, Israelul trebuie să găsească o modalitate de a reduce intensitatea tirurilor, a sugerat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, care este aşteptat joi şi vineri la Ierusalim pentru discuţii cu premierul Netanyahu.
"Acest lucru înseamnă pur şi simplu că trebuie să ne îndreptăm spre o fază diferită de tipul de intensitate ridicată pe care îl experimentăm astăzi", a declarat el săptămâna aceasta la un forum organizat de Wall Street Journal.
Potrivit unui raport al biroului care coordonează toate agenţiile de informaţii americane (ODNI), aproximativ 40 à 45% din cele 29.000 de muniţii aer-sol folosite de armata israeliană de la începutul loviturilor în Gaza sunt "neghidate", deci mai puţin precise, ceea ce creşte riscul pentru civili, subliniază CNN pe baza a trei surse care au avut acces la acest document.
"Discuţiile (la Ierusalim, n.r.) sunt extrem de serioase", a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, adăugând că Sullivan ar fi evocat necesitatea unor "lovituri mai chirurgicale şi mai precise pentru a reduce numărul victimelor civile".
În Fâşia Gaza, supusă unei blocade israeliene de 16 ani şi unui asediu total din 9 octombrie, condiţiile de viaţă se înrăutăţesc pentru populaţia civilă.
Aproximativ 85% din cei 2,4 milioane de locuitori ai teritoriului au fost strămutaţi, mulţi de mai multe ori, de la începutul ofensivei israeliene, iar cartiere întregi au fost distruse de bombardamentele israeliene.
"Confruntaţi cu bombardamente, privaţiuni şi boli, într-un spaţiu din ce în ce mai strâmt, (palestinienii) se confruntă cu cel mai negru capitol din istoria lor din 1948 încoace", a insistat şeful UNRWA, Philippe Lazzarini, referindu-se la crearea statului Israel şi la exodul palestinienilor.
Chiar în sudul Fâşiei Gaza, oraşul Rafah s-a transformat într-o uriaşă tabără improvizată, cu adăposturi fragile ridicate în grabă, multe dintre ele fiind spălate de torenţii de ploaie care au căzut în ultimele zile. "Unde ar trebui să mergem?", întreabă Bilal al-Qassas, în vârstă de 41 de ani, din Khan Yunis.
Doarme afară de cinci zile, iar cortul său este complet inundat. Pare să se scufunde în disperare. "Acum ne dorim doar să murim. Nu mai vrem mâncare sau apă".
Banii sunt de puţin ajutor pentru cei mai norocoşi atunci când totul lipseşte. Mohammed al-Mahdun a reuşit să găsească haine de iarnă la un preţ de trei ori mai mare decât cel normal, dar descrie o "călătorie de o suferinţă şi umilinţă de nedescris".