AFP: Preţurile din China au înregistrat cea mai gravă cădere din ultimii 14 ani

A.F.
Internaţional / 8 februarie

AFP: Preţurile din China au înregistrat cea mai gravă cădere din ultimii 14 ani

Preţurile din China au continuat să scadă în luna ianuarie, când au înregistrat cea mai gravă cădere din ultimii 14 ani, potrivit datelor oficiale publicate joi, într-un moment în care Guvernul de la Beijing încearcă să relanseze consumul gospodăriilor, transmite AFP.

Această deflaţie cu care se confruntă gigantul asiatic este la polul opus faţă de situaţia din principalele economii ale lumii, în special cele occidentale, care se luptă cu o inflaţie ridicată şi o scădere a puterii de cumpărare a locuitorilor lor.

Biroul naţional de statistică din China (BNS) a informat joi că indicele preţurilor de consum a scăzut în luna ianuarie cu 0,8% în ritm anual, cel mai grav declin înregistrat după 2009, în plină criză financiară mondială. Potrivit BNS, această scădere se explică, în parte, prin "baza de comparaţie ridicată" de la începutul lui 2023.

Anul trecut, Anul Nou chinezesc, principala reuniune anuală a familiilor din China şi un moment de consum intens, a fost sărbătorit în luna ianuarie. Anul acesta, sărbătoarea cade în luna februarie, ceea ce influenţează comparaţia de la un an la altul.

China a intrat în deflaţie în luna iulie 2023, pentru prima dată după 2021. După o uşoară revenire în luna august, preţurile au scăzut constant începând din luna septembrie.

"Principala frână asupra inflaţiei rămân preţurile la alimente, care în luna ianuarie au scăzut cu 5,9% în ritm anual, adică cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată", subliniază Lynn Song, economist specializat pe China la banca ING. "Cu toate acestea, cifrele nu arată că China este blocată într-o spirală deflaţionistă", a adăugat economistul, menţionând faptul că indicele preţurilor de consum a crescut în luna ianuarie cu 0,3% comparativ cu luna decembrie.

Chiar dacă, la prima vedere, scăderea preţurilor pare o veste bună pentru puterea de cumpărare, deflaţia este o ameninţare pentru economie deoarece consumatorii au tendinţa de a amâna achiziţiile în speranţa unor noi scăderi de preţuri. Din lipsă de cerere, companiile sunt la rândul lor constrânse să îşi reducă producţia şi acceptă noi reduceri de preţuri pentru a scăpa de stocurile nevândute. Această situaţie, care afectează rentabilitatea companiilor, le determină să îngheţe angajările şi chiar să recurgă la concedieri. Economiştii vorbesc în această situaţie de o spirală nefastă deoarece acest fenomen este o frână suplimentară la adresa consumului.

Pe ansamblul anului 2023, inflaţia în China a crescut cu 0,2% în medie, departe de ritmurile înregistrate în principalele economii ale lumii, cum este Franţa, unde inflaţia a atins 4,9%.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu cumparati nimic made in China!!

    1. altele de unde? ca din mouse nu se produce nimic

      EU

    ...

    care se luptă cu o inflaţie ridicată şi o scădere a puterii de cumpărare a locuitorilor lor - nu se lupta cu inflatia..ci cu formele artificiale sau nu de squeze... restrangero ori caderi artificiale sau nu de capacitati ... oferte...bunuri la vanzare... onstransi de dobanda balon...

    s c c r e t 

    Scaderea preturilor in China e grava,

    cresterea preturilor in UE nu este grava ?  

    1. iar semnal de ciclu "deglobalizare" in fata.

      Repetat prin anii 30-40 si cv parca... iar la final de 45-50 deja eram iar "deglobalizati" cu maxim "Razboi rece" in 80 si deglobalizare... cu iar reglobalizare din spre 90 spre 2000 si actual pe platouri... cu multa multa depresie economica prin unele parti ... in timp ce altele s-au bucurat de expansiuni... ceva cu China 50-60 depresiva si Ro in boom...pana in 70... ruba Ro se duce la China cum sa invete sa stranga cureaua ... si cade ro din 80 spre 90 ca medie... si china din 90 spre actual era pregatita de long boom...  

      A primit si ro un short boom in specula in 2000 spre 2007... dar s-a dovedit ca nu producem si am intrat in crash iar... noroc ca am exportat milioane care sa ne plateasca din specula.. . cu chinurile aferente de dupa. 

      s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb