Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aprobă ofensiva ucraineană din regiunea Kursk din Rusia, invocând dreptul Ucrainei de a se apăra, într-un interviu acordat ziarului german Die Welt, citat de AFP.
"Soldaţii, tancurile şi bazele militare ruseşti sunt ţinte legitime în conformitate cu dreptul internaţional", a justificat şeful Alianţei Nord-Atlantice.
Dreptul la autoapărare al Ucrainei, care a fost invadată de Rusia în urmă cu mai bine de 900 de zile, "nu se opreşte la graniţă", a spus Jens Stoltenberg.
Începută în august, spre surprinderea tuturor, această contraofensivă "nu a fost planificată cu NATO, iar Alianţa nu a jucat niciun rol", a adăugat el.
Dar organizaţia va continua să sprijine Ucraina cu livrări de arme şi echipamente, "vitale" pentru a contracara invazia rusă, a mai precizat el.
Jens Stoltenberg a salutat, de asemenea, "angajamentul clar al Germaniei de a rămâne cel mai mare donator militar al Ucrainei în Europa şi al doilea la nivel mondial".
Săptămâna trecută, guvernul german a fost criticat puternic pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, care va fi redus în 2025.
Cancelarul Olaf Scholz a negat orice dezangajare a ţării sale, care are a doua cea mai mare contribuţie după Statele Unite, dând asigurări că Kievul va continua să primească echipamentele militare de care are nevoie armata sa.
În ciuda acestei ofensive în regiunea Kursk, Moscova continuă să câştige teren constant în regiunea ucraineană Doneţk, care rămâne epicentrul luptelor.
Armata rusă a revendicat vineri capturarea a trei noi sate: Novojelan şi Kostiantinivka, în regiunea Doneţk, şi Sinkivka, în regiunea Harkov.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri o situaţie "extrem de dificilă" pentru armata sa în apropiere de Pokrovsk, un important centru logistic de care soldaţii ruşi se află acum la mai puţin de zece kilometri distanţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2024, 19:45)
Sigur, asta pleacă acasă, îl doare în cur ca de altfel cum a fost tot timpul - este ușor să dai din gură. Cu tot ajutorul dat de occident ucrainienii vor simți pe pielea lor, pentru mult timp de aici în colo, efectele acestui război .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2024, 11:11)
Și dacă nu erau ajutați ce simțeau ucrainenii pe pielea lor? Hai spune-ne, nu ne ține în suspans! :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2024, 07:14)
Ca actiune militara, daca a fost conceputa, planificata si pregatita de Ucraina a fost o reusita. Actiunea a mai fost parte din programul "razboi la televizor" precum contraofensiva celebra. Si este si bine desfasurata pana acum. Insa ca scop, aceasta actiune daca nu este exploatata la maximum de vestici, va fi o catastrofa. Rusia nu poate sa opreasca razboiul in conditiile in care are teritorii ocupate si nu se va mai opri la limita celor trei regiuni pe care le revendica, pana cand nu distruge " fascismul Ucrainean".
Si dupa cate se vede ca Rusiei ii merge bine si va lupta mult timp.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2024, 08:39)
Pana la ultimul mujic:-)
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2024, 10:04)
atat de bine a fost planuita ca acum trebe sa se retraga
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2024, 11:12)
Rusia ta are economie de război, exact ca Germania nazistă a lui Hitler. Economia de război merge bine până nu mai merge deloc.