AGA "Petromin", anunţată la Bursă cu câteva ore înainte să înceapă

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 mai 2011

AGA "Petromin", anunţată la Bursă cu câteva ore înainte să înceapă

Acţionarii minoritari atrag atenţia asupra riscului ca astfel de practici să gonească investitorii şi să scadă credibilitatea Bursei

Administratorul judiciar al "Petromin" (CNMP) Constanţa, societate listată dar aflată în insolvenţă, a transmis convocatorul, pentru Adunarea Generală din 20 mai, chiar cu câteva ore înainte de începerea şedinţei. Ziarul "BURSA" a scris în urmă cu trei săptămâni că pe site-ul Bursei de Valori nu a fost pos-tat niciun convocator pentru AGA din 26 aprilie şi că unii acţionari nu au putut atunci să îşi exercite drepturile.

Pe Ordinea de zi a ambelor Adunări Generale a fost trecută, printre altele, alegerea administratorului special care are un rol cheie în conducerea societăţii.

"Pe site-ul BVB apare un convocator postat la ora 11. 09 în data de 20.05.2011 pentru o AGA care urma să se desfăşoare în aceeaşi zi la ora 14!", ne-a transmis un acţionar minoritar revoltat de comportamentul administratorului judiciar al companiei. Convocarea propriu-zisă a avut loc, însă, pe 13 mai, potrivit datei menţionate în documentul transmis BVB abia şapte zile mai târziu.

Contactaţi de ziarul "BURSA", reprezentanţii administratorului judiciar, "Dăscălescu &Co SPRL", ne-au declarat că au transmis convocatorul către BVB la "rugămintea" reprezentanţilor Bursei şi că, de altfel, nici nu erau obligaţi să facă acest lucru, dat fiind că prevederi diferite de cele ale legii societăţilor comerciale se aplică companiilor intrate în insolvenţă.

"Convocarea Adunărilor Generale trebuie publicată în Buletinul procedurilor de insolvenţă, în conformitate cu Legea insolvenţei, nu cu legea nr. 31 a societăţilor comerciale. Ce pot să vă spun este că noi am respectat legea", ne-au precizat reprezentanţii "Dăscălescu &Co SPRL".

Reprezentanţii BVB nu au dorit să comenteze situaţia, până la închiderea ediţiei.

SIF "Transilvania" a votat pentru administratorul propus de stat

Ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din 20 mai a avut patru puncte: revocarea administratorului special numit în AGA din 12 aprilie, revocarea administratorului special numit în AGA din 26 aprilie (al cărei convocator nu a fost postat pe site-ul BVB), alegerea unui administrator special şi stabilirea indemnizaţiei acestuia.

În AGA precedentă, statul, acţionarul majoritar al "Petromin" prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a obţinut alegerea reprezentantului său ca administrator special al companiei, respectiv pe Irina Grigorescu.

O parte dintre acţionarii minoritari ai companiei au protestat atunci că nu au putut să voteze în AGA pentru că nu au fost informaţi că urma să aibă loc o Adunare Generală, iar reprezentanţii SIF "Transilvania" (SIF3), care deţine 23% din societate, au reclamat comportamentul abuziv al statului la "Petromin".

Irina Grigorescu, reprezentata AVAS, a fost, practic, reconfirmată ca administrator special al companiei, la AGA din 20 mai, fiind susţinută şi de SIF3, care a votat pentru desemnarea administratorului special propus de acţionarul majoritar, după ce s-a pronunţat pentru revocarea aceluiaşi administrator.

Raportul cu deciziile AGA transmis Bursei de Valori Bucureşti lasă de înţeles că acţionarii care au votat în AGA sunt doar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi SIF "Transilvania". Totuşi, pe site-ul BVB, este menţionat că circa 6% din societate este deţinut de "alţi acţionari" în afară de AVAS şi SIF3.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb