Uniunea Europeană şi mai multe ţări din Africa, Pacific şi Caraibe au semnat miercuri un nou acord de cooperare pentru a-şi reglementa relaţiile pentru următorii 20 de ani, relatează AFP.
Acest nou acord, semnat în Samoa, va servi drept bază juridică pentru relaţiile dintre cele 27 de state membre ale UE şi 79 de ţări din Africa, Pacific şi Caraibe (ţările OACPS). Împreună, aceste ţări reprezintă jumătate din statele care alcătuiesc Organizaţia Naţiunilor Unite şi peste două miliarde de locuitori.
Înţelegerea urmează Acordului de la Cotonou semnat în 2000 şi stabileşte o serie de "principii comune" în ceea ce priveşte dezvoltarea, imigraţia, respectarea drepturilor omului şi lupta împotriva schimbărilor climatice.
"Într-un moment în care multilateralismul este în pericol, faptul că atât de multe ţări îşi pot uni forţele pentru a face faţă provocărilor lumii este un semn de optimism", a declarat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
Negocierile au început în 2018, dar un acord final a fost blocat de Ungaria, care se temea că noul acord-cadru va duce la o creştere a numărului de migranţi care sosesc în Europa.
Budapesta şi-a retras apoi vetoul în aprilie, după ce a obţinut garanţii. Polonia şi-a exprimat, de asemenea, reticenţa, dar ulterior a acceptat să semneze acordul.
Acesta din urmă urmează să intre în vigoare la începutul anului viitor.