AGENŢIILE DE PRESĂ: Abordarea suedeză, contestată pe măsură ce creşte numărul victimelor

F.F.
Internaţional / 3 aprilie 2020

Abordarea suedeză, contestată pe măsură ce creşte numărul victimelor

Creşterea semnificativă a numărului infectărilor cu noul coronavirus în Suedia şi a celui al deceselor ridică semne de întrebare asupra alegerii acestei ţări de a combate epidemia fără să recurgă la măsurile severe de izolare care au blocat mare parte din Europa, scrie vineri agenţia Reuters.

Spre deosebire de cetăţenii din multe state europene, suedezii pot de exemplu să meargă la restaurant sau la frizer şi încă îşi pot trimite copiii mici la şcoală, inclusiv în capitala Stockholm, unde s-au înregistrat circa jumătate din decesele provocate în Suedia de COVID-19.

În cazul vârstnicilor, această ţară a optat mai degrabă pentru o strategie de izolare şi tratare a lor în locul unor decizii generale de izolare şi distanţare socială, acestea din urmă limitându-se la măsuri precum interzicerea adunărilor cu mai mult de 50 de persoane, recomandarea evitării călătoriilor sau încurajarea liceelor şi universităţilor (închise de la jumătatea lunii martie) să apeleze la cursurile la distanţă.

Prin urmare, o analiză a datelor de localizare pentru telefoanele mobile arată că în timp ce în majoritatea statelor europene deplasările în spaţiile publice au scăzut abrupt, Suedia se disociază de acest trend.

Trăsătura generală a abordării suedeze în această epidemie este apelul la responsabilitatea individuală. ''Fiecare este responsabil pentru propria sa sănătate, pentru cea a vecinilor săi şi a propriei sale comunităţi locale. Acest lucru este valabil atât în vremuri normale, cât şi în cele de criză'', explică ministrul suedez de externe, Ann Linde, potrivit France Presse.

Dar această abordare liberală, menită să diminueze cât mai mult perturbarea activităţilor economice şi sociale, este tot mai criticată pe măsură ce epidemia se extinde la Stockholm, iar pe ansamblul Suediei, ţară cu circa 10 milioane de locuitori, vineri erau confirmate 6.078 de cazuri de COVID-19 şi 333 de decese, aceasta în condiţiile în care această ţară testează pentru coronavirus numai cazurile grave şi cadrele medicale.

''Trebuie să avem un control asupra situaţiei, nu putem merge către o situaţie în care să ajungem la un haos total. Nimeni nu a încercat această cale, aşadar de ce să o testăm noi primii în Suedia, fără un consimţământ informat ?'', spune Cecilia Soderberg-Naucler, profesor de patogeneză microbiană şi semnatară a unei scrisori deschise prin care circa 2.300 de cadre universitare cer guvernului măsuri mai ferme pentru protejarea sistemului sanitar, în timp ce cadrele medicale şi personalul căminelor de bătrâni au avertizat public asupra insuficienţei materialelor de protecţie.

Vorbind săptămâna aceasta la o conferinţă de presă la care a fost întrebat dacă nu cumva numărul în creştere al cazurilor de coronavirus în căminele de bătrâni nu sugerează un eşec al strategiei sale, premierul Stefan Lofven a răspuns: ''Nu cred că este un astfel de semn. Lucrurile arată la fel peste tot în Europa. Am spus mereu că lucrurile se vor înrăutăţi înainte să se îmbunătăţească''.

La rândul său, epidemiologul şef al Agenţiei de Sănătate suedeze, Anders Tegnell, un oficial puţin vizibil până recent, dar care acum rivalizează cu şeful guvernului în apariţii publice, pune la îndoială eficacitatea măsurilor de izolare într-un orizont mai mare de timp. ''Este important să avem o politică sustenabilă pentru o perioadă mai îndelungată, adică să stăm acasă dacă suntem bolnavi, ceea ce este şi mesajul nostru (...) Închiderea oamenilor în case nu va funcţiona pe termen mai lung. Mai devreme sau mai târziu oamenii oricum vor ieşi'', atenţionează el.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Am respect fata de Suedia in general, dar in situatia de fapta am mari rezerve ca e bine ce face dl prim ministru. Ma gandesc ca si pe el tot niste doctori il consiliaza, ca atare este o suma de doctori care considera A si o alta suma de doctori care considera B, prin vocea prim ministrului. Sunt foarte curios sa vad cum evolueaza. Foarte.

    1. Tot respectul pentru Suedia anilo 90 tot dispretul pentru Suedia de azi. Suedia este exemplul pentru restul omenirii exemplu despre consecintele prostiei, ingamfarii si incompetentei. Este bine sa ne uitam la ei sa vedem unde duce liberalismul prostesc. Suedezii de azi nu mai au nici o legatura cu cei din anii 80-90 . Macar sa invete tinerii nostri liberi ceva.

    va fi teribil ce se va intampla in suedia!

    e pedeapsa de sus pentru ei  

    acum cativa ani isi afirmau explicit superioritatea fata de bulgari si romani si fata de est-europeni in general 

    intai a fost trimis valul de migranti asupra lor 

    apoi bolile 

    urmeaza foamea  

    urmeaza moartea 

    nimeni nu se ridica asupra romanilor!  

    sau moare!

    e doar o chestiune de timp pana se indeplinesc acestea!  

    1. Esti Moise ?

      Nu-i Moise.Cre'cai Zamolxe.

    Evident ca in Suedia nr cazurilor de COVID-19 va creste. Dar ei au ales o cale sustenabila si vom vedea peste cateva luni care abordare (a lor versus a noastra de exemplu) a fost cea corecta.

    Prin comparatie, arestul la domiciliu din Romania se bazeaza pe speranta (!) ca vremea mai calda va atenua propagarea virusului si ca intre timp se vor gasi solutii terapeutice, desi un vaccin nu se intrevede mai devreme de un an.

    Prin urmare, cat de sustenabile sunt masurile draconice din Romania si ce faci daca ipotezele pe care se bazeaza aceasta abordare nu se confirma?  

    1. In primul rand,exista declaratii ale cercetatorilor care spun ca vaccinul va fi gata in aceasta toamna! Paralel,au inceput sa foloseasca medicamente deja existente pt salvarea de vieti omenesti! Poate ca unele sunt norocoase ca nu au avut pana acum o raspandire f. mare! Noi avem milioane de romani in state deja afectate! Izolarea este cea mai eficienta dar trebuie respectata cu strictete!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb