Agricultura noastră: săracă şi uitată

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 noiembrie 2009

Agricultura noastră: săracă şi uitată

Fermierii riscă să nu primească ajutoare de stat în 2010, pentru că nu a fost notificată la timp Comisia Europeană şi nici nu o putem face cu un Guvern demis

Miza: peste 1 miliard de lei

Parlamentul s-a trezit în aceeaşi zi cu două proiecte diferite care să reglementeze acelaşi lucru, iar una din tabere o acuză pe cealaltă de plagiat

Anul viitor riscă să fie unul catastrofal pentru agricultura noastră avertizează principalele organizaţii de producători agricoli consultate de ziarul BURSA.

Peste 70% din exploataţiile agricole mici şi mijlocii riscă să se închidă din cauza crizei şi a lipsei de implicare a autorităţilor, ne-a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar.

Conform spuselor sale, circa 90% din agricultura naţională este dependentă de subvenţii, iar orice diminuare a acestora riscă să blocheze sectorul.

Agricultura a beneficiat în acest an de ajutoare de stat în valoare de peste 1 miliard de lei, potrivit datelor Ministerului Agriculturuii, remise redacţiei.

Chiar şi aşa rezultatele nu au fost pe măsură, producţia agricolă fiind, conform estimărilor producătorilor, cu 30% mai mică, banii fiind insuficienţi şi, în unele cazuri, acordaţi cu întârziere.

Ceea ce face ca o reducere a ajutoa-relor de stat pentru anul viitor să aibă efecte dramatice.

Mai mult decât atât, din 2010, actualele scheme de ajutor de stat vor fi înlocuite cu forme de sprijin noi, europene, care nu mai ţin cont neapărat de priorităţile noastre.

Numai că, noi, la jumătatea lunii noiembrie, nu avem, încă, baza legală pentru noile scheme de ajutor de stat, din cauză că Ministerul Agriculturii şi Guvernul au întârziat cu pachetul legislativ.

"România nu are, momentan, nicio bază legală să acorde ajutoare de stat în agricultură în 2010", ne-a precizat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din Româ-nia (FNPAR). Domnia sa a subliniat că "suntem singura ţară din UE care nu a făcut notificările cu privire la noile sisteme de plată".

În cel mai bun caz, primele ajutoare de stat vor putea fi acordate abia de la jumătatea anului viitor, deoarece orice ajutor de stat trebuie notificat cu cel puţin şase luni înainte Comisiei Europene.

Până acum, nu a fost făcută nicio notificare oficială către Comisie, pentru anul viitor, discuţiile fiind, în prezent, doar la nivel informal, au admis reprezentaţii Ministerului Agriculturii.

"Nu suntem pregătiţi cum ar fi trebuit la acest moment, în pregătirea ajutoarelor pentru 2010", spune şi Petru Daea, preşedintele Comisiei de agricultură din Senat.

Două tabere în Parlament

Ministerul Agriculturii a pregătit două proiecte de lege ca să reglementeze problema ajutoarelor de stat, prin armonizarea cu legislaţia europeană, însă acestea nu au ajuns pe masa Guvernului ca să fie aprobate nici până pe 1 octombrie, când s-a spart alianţa de la guvernare.

Fostul ministru al agriculturii, Ilie Sârbu, a promovat cele două proiecte, ulterior, ca senator în Parlament, pe 22 octombrie.

În aceeaşi zi, douăzeci de deputaţi au depus două proiecte de lege similare la Camera Deputaţilor.

Astfel, după zece luni, avem patru proiecte de legi, câte două în fiecare cameră, riscând ca întreg procesul de aprobare să fie blocat.

Senatorul Ilie Sârbu, fostul ministru al agriculturii, acuză cealaltă tabără din Parlament, din care fac parte chiar şi deputaţi PSD, că i-a plagiat proiectele de lege.

De cealaltă parte, deputatul PD-L Valeriu Tabără, ne-a spus că o soluţie ar fi ca una din cele două părţi să-şi retragă cele două proiecte legislative sau acestea să fie comasate într-un singur loc.

Atât Ilie Sârbu, cât şi Valeriu Tabără admit că sectorul agricol va resimţi oricum un şoc prin schimbarea formelor de intervenţie în agricultură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb