AIE ANTICIPEAZĂ:  Cererea mondială de petrol, la nivel record anul acesta

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 aprilie 2010

Cererea mondială de petrol, la nivel record anul acesta

Cererea globală de petrol va atinge un nivel record în acest an, datorită relansării economice, anticipează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), modificându-şi în sens pozitiv estimările pentru 2010. Conform AIE, cererea de ţiţei va spori cu 1,67 milioane de barili pe zi în 2010, la 86,6 milioane de barili, estimarea fiind revizuită cu 100.000 de barili/zi. AIE arată că, anul acesta, cererea globală de petrol va creşte la 86,6 milioane barili pe zi de la 84,93 milioane în 2009.

Consumul de energie va spori mai mult decât preconiza AIE anterior, în condiţiile în care economia mondială îşi revine după recesiune.

Regiunile cu cel mai ridicat potenţial sunt America de Nord, Pacificul, Asia şi Orientul Mijlociu, în timp ce Europa "este slabă", potrivit reprezentanţilor AIE, citaţi de agenţia Reuters.

AIE anticipează că surplusul de cerere va fi acoperit, în cea mai mare parte, de producătorii din afara Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Conform AIE, ţările din afara OPEC vor produce aproximativ 52 de milioane de barili de ţiţei pe zi anul acesta, cu 500.000 de barili/zi mai mult decât în 2009. Estimarea AIE a fost modificată în creştere cu 220.000 de barili/zi.

Drept urmare, AIE anticipează că cererea pentru ţiţeiul OPEC şi stocurile cartelului vor scădea cu 200.000 de barili/zi, la 29,1 milioane de barili zilnic.

AIE consideră că preţul barilului de petrol, care a atins, săptămâna trecută, 87 de dolari - maximul ultimelor 18 luni, a depăşit intervalul de 60-80 dolari considerat de OPEC şi multe state cu economii dezvoltate ca fiind ideal atât pentru producători, cât şi pentru consumatori.

AIE avertizează că economia globală ar avea de suferit dacă preţul petrolului va creşte din nou, în mod necontrolat, aşa cum s-a întâmplat în 2008, când a urcat la nivelul maxim al tuturor timpurilor: peste 147 de dolari barilul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb