AIE: Revenirea preţului petrolului este puţin probabilă pe termen scurt

Ziarul BURSA #Materii Prime / 23 februarie 2016

Revenirea preţului petrolului pe termen scurt este puţin probabilă, întrucât excesul de petrol de pe piaţa globală va persista şi anul următor, din cauza timpului mai lung decât se estima pentru eliminarea din piaţă a surplusului, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

Statele membre OPEC îşi vor majora cota de piaţă în acest deceniu, iar Iran va lua locul Irakului şi va deveni principalul generator de creştere a producţiei.

"Abia în 2017 vom vedea o aliniere a producţiei cu cererea, dar stocurile imense acumulate vor atenua ritmul de recuperare a preţului petrolului. Este greu de prevăzut o recuperare semnificativă a preţurilor pe termen scurt", potrivit AIE, anunţă Mediafax.

Agenţia a admis că estimările industriei petrolului, inclusiv ale AIE, că preţul îşi va reveni în 2015 au fost "foarte departe de realitate".

Potrivit raportului AIE, agenţia va reuşi să-şi apere cota de piaţă, dar va avea de suportat venituri mai reduse din petrol pentru o perioadă mai lungă de timp.

Contractele futures pe preţul petrolului au scăzut cu 42% anul trecut, în contextul creşterii producţiei la nivel global, alimentată de dezvoltarea producţiei de petrol de şist în SUA. Barilul de petrol Brent se tranzacţiona luni aproape de 34 de dolari, după ce în ianuarie a coborât aproape de 27 de dolari, minimul a 12 ani.

Producţia din afara OPEC va scădea anul acesta, iar în 2017 va rămâne stabilă, urmând ca din 2018 să-şi revină, avansând cu 2 milioane de barili pe zi în următorii şase ani, la 59,7 milioane de barili pe zi. Creşterea producţiei de petrol în alte ţări decât cele din OPEC nu necesită o revenire a preţului în jurul a 100 de dolari pe baril, potrivit agenţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb