AIE şi-a revizuit în creştere estimările privind cererea mondială de petrol în 2008

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 decembrie 2007

AIE şi-a revizuit în creştere estimările privind cererea mondială de petrol în 2008

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a revizuit în creştere, la finele săptămânii trecute, estimările privind cererea mondială de petrol în 2008. Acum, AIE anticipează că, anul viitor, această cerere va fi de 87,8 milioane barili pe zi, cu 115.000 barili pe zi mai mult decât în estimarea anterioară, respectiv în creştere cu 2,5% faţă de 2007, datorită cererii mari din ţările emergente, în special din Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu.

AIE a redus, însă, uşor previziunile pentru acest an, în principal din cauza unui consum de păcură inferior aşteptărilor în America de Nord şi Europa, din cauza preţului mare al ţiţeiului. Autorii raportului au precizat că, în cazul reducerii cotaţiei barilului de petrol, cererea s-ar putea redresa.

Aşadar, AIE crede că, anul acesta, cererea se ridică la 85,7 milioane de barili/zi, cu 60.000 de barili pe zi mai puţin decât în estimarea precedentă, dar cu 1,1% mai mult faţă de 2006.

Pentru 2008, AIE estimează un consum de 16,3 milioane barili pe zi în Europa, faţă de 16,6 milioane în 2007. Atât în America de Nord, cât şi în Japonia şi Coreea de Sud, cererea se va menţine practic nemodificată anul următor, spun specialiştii AIE.

În ce priveşte reducerea recentă a preţului ţiţeiului sub nivelul de 99 de dolari/baril, AIE arată că motivul real al declinului este modificarea în sens pozitiv a estimărilor privind producţia membrilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

AIE notează că recenta decizie a OPEC de a păstra neschimbate cotele de producţie, decizie care a surprins piaţa, ar trebui analizată atent şi raportată la ceea ce se întâmplă în realitate pe piaţa de profil.

Producţia celor zece ţări OPEC supuse cotelor a cres­cut cu 400.000 de barili/zi în luna septembrie, atingând nivelul ţintă de 27,3 milioane de barili pe zi în octombrie. În noiembrie, lucrările de întreţinere efectuate la câmpurile din Emiratele Arabe Unite au determinat reducerea producţiei OPEC la 27,1 milioane barili/zi. În schimb, a cres­cut producţia Irakului cu 330.000 de barili pe zi, în intervalul august-noiembrie, iar cea a Angolei - cu 70.000 de barili pe zi. Totodată, livrările mondiale de petrol au sporit cu 55.000 de barili/zi luna trecută, la 86,5 milioane de barili/zi, datorită redresării producţiei din Mexic, China şi Brazilia. Aşadar, piaţa are suficiente livrări, spune AIE, iar reducerea stocurilor pe timp de iarnă este ceva normal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb