AIG şi-a umflat cîştigurile vreme de 14 ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 aprilie 2005

American International Group (AIG), cea mai mare companie de asigurare din lume, a recunoscut că a recurs la operaţiuni contabile false, care au putut umfla, vreme de 14 ani, cîştigurile nete ale acesteia. Este vorba de umflarea cu 2%, respectiv 1,7 miliarde de dolari, a veniturilor companiei.

AIG a realizat tranzacţii cu societăţile de reasigurare, printre care "Berkshire Hathaway", aparţinînd miliardarului american Warren Buffett, cu scopul de a manipula evidenţele contabile. Contractele de reasigurare încheiate cu societatea lui Buffett sînt "necorespunzătoare", arată specialiştii, menţionînd că un astfel de document trebuie să facă referiri la transferul riscului, ceea ce nu apare în cazul AIG. Totodată, AIG s-a folosit de anumite societăţi de reasigurare offshore, ca să umfle beneficiile.

AIG a întîrziat în publicarea rezultatelor sale financiare anuale (pentru 2004), lucru care nu reprezintă o premieră pentru societate. Pe de altă parte, oficialii AIG anunţă că este posibil să publice, din nou, cîştigurile aferente ultimului trimestru din 2004, din cauza erorilor. Cifrele nu vor fi anunţate mai devreme de 30 aprilie.

"Nivelul la care au ajuns problemele la AIG şi lipsa evidentă a controlului contabil la această companie sînt alarmante", declară analistul William Wilt, de la "Morgan Stanley".

Amintim că AIG se află în plină anchetă privind practicile contabile ale companiei. Procurorul general al SUA, Eliot Spitzer, şi reprezentanţii SEC (Securities and Exchange Commission - Comisia pentru operaţiuni bursiere) şi-au extins investigaţia privind contractele de reasigurare ale AIG, prin care au fost manipulate cîştigurile companiei. Sînt vizaţi 12 directori din cadrul asiguratorului. În ultimele şase săptămîni, de cînd a fost extinsă ancheta la AIG, acţiunile asiguratorului au pierdut 22% la New York Stock Exchange (NYSE).

În situaţia dată, agenţia de rating "Standard & Poor's" a diminuat calificativul acordat AIG, de la AAA (pe care îl deţine din 1983) la AA+. Un calificativ redus înseamnă că AIG, care datorează deţinătorilor de obligaţiuni 88 miliarde de dolari, va fi nevoită, pe viitor, să plătească mai mult ca să se împrumute.

De menţionat că, în această săptămînă, preşedintele "American International Group", Maurice Greenberg, şi-a anunţat, printr-o scrisoare, demisia din funcţie. Greenberg (79 de ani) părăseşte compania după mai bine de 40 de ani, însă după ce a stat numai două săptămîni în funcţia de preşedinte. Anterior, Greenberg fusese director executiv al AIG. Funcţia de preşedinte va fi preluată de Frank Zarb, 70 de ani, director general al firmei de investiţii "Hellman & Friedman LLC".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb