• UPDATE 9.30: Precizări AIPC
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital ne-a transmis următoarea precizare:
"Referitor la speculaţiile făcute de jurnalista Adina Ardeleanu în ziarul de astăzi, AIPC face următoarea precizare: demisia solicitată, luni, Consiliului BVB s-a făcut exclusiv datorită încercării ilegale de a restrânge abuziv drepturile investitorilor pe piaţa Rasdaq şi datorită nepublicării acestor demersuri care sunt în măsură să afecteze semnificativ preţul de tranzacţionare al acţiunilor listate pe această piaţă".
---
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital şi Bursa de Valori Bucureşti se află, de două săptămâni, în conflict deschis, pe tema modificării statutului pieţei "Rasdaq".
Aparent, cele două instituţii vorbesc despre acelaşi lucru - protejarea intereselor investitorilor. Însă din înverşunarea atacurilor AIPC şi din răspunsurile, mai calme, ale BVB reiese că, pur şi simplu, nu reuşesc să priceapă unul ce vorbeşte celălalt.
"Concilierea" care era programată pentru ieri între reprezentanţii celor două instituţii a fost anulată.
Statutul pieţei Rasdaq a fost în dis-cuţie de nenumărate ori în anii trecuţi, însă este pentru prima dată când dezbaterile pe subiect stârnesc atacuri atât de puternice în piaţa de capital.
Astfel, agresivitatea şi frecvenţa lor ar putea avea şi o altă miză, exprimată, de altfel, public, în comunicatul AIPC de luni: demisia Consiliului BVB.
Este de notorietate faptul că actualul consiliu BVB, condus de Lucian Anghel, dar şi directorul general Victor Cionga, nu sunt pe placul unora dintre actorii din piaţa de capital.
Pentru aceştia, pretextul Rasdaq nici că putea pica mai bine.
AIPC a catalogat drept "ocultă şi nelegală" iniţiativa BVB de trans-formare a Rasdaq în sistem alternativ de tranzacţionare şi a cerut demisia conducerii Bursei de Valori Bucureşti.
În replică, Bursa a transmis, ieri, că a făcut propunerea în contextul consultărilor publice iniţiate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), referitoare la "dizolvarea Rasdaq", şi al discuţiilor care au urmat acestei iniţiative.
BVB precizează că a solicitat CNVM menţinerea tuturor regulilor de transparenţă şi tranzacţionare incidente companiilor listate pe piaţa Rasdaq, inclusiv menţinerea obligaţiilor de raportare şi a regimului curent de listare, precum şi a altor prevederi care vizează protejarea acţionarilor minoritari.
Răspunsul AIPC nu s-a lăsat aşteptat. Ieri, Asociaţia a considerat declaraţiile BVB drept "o manipulare grosolană a faptelor".
Reprezentanţii AIPC susţin că BVB nu a comunicat regulile noului sistem alternativ de tranzacţionare, contractul standard dintre emitenţi şi BVB ca operator de sistem, respectiv tarifele şi comisioanele avute în vedere pentru noul sistem alternativ de tranzacţionare, care, potrivit Asociaţiei, au fost adoptate de Consiliul Bursei, la finalul anului trecut.
BVB mai precizase în comunicatul său că modificarea statutului Rasdaq nu este în sfera atribuţiilor sale, ci ale CNVM.
Săptămâna trecută, Lucian Anghel, preşedintele BVB, a susţinut că problema Rasdaq nu mai poate fi amânată: "Milităm pentru emiterea unei legi care să reglementeze o problemă care trenează de foarte mult timp şi cu cât o amânăm mai mult, cu atât ea se va agrava".
De altfel, şi Laviniu Beze, preşedintele AIPC, ne-a declarat, ieri, că soluţia corectă (n.r. pentru clarificarea statutului Rasdaq) este adoptarea unui act normativ de către Guvern sau Parlament, cu o anterioară dezbatere publică a oricărui astfel de proiect.
• "Lobby" la Finanţe pentru o iniţiativă legislativă?
Potrivit surselor noastre, ideea unui proiect de lege pentru Rasdaq nu este străină, ba chiar este agreată, de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Deşi, prin Ministerul Finanţelor nu se auzise, încă, despre o asemenea idee, se pare că CNVM doreşte ajutorul MFP, pentru iniţierea proiectului.
1. Cine?
(mesaj trimis de radu în data de 30.01.2013, 11:11)
Hai sa fim seriosi, cine este APIC? O gluma de asociatie, facuta de cativa bloggeri! Nu are nici o reprezntativitate, habar nu au ce vorbesc, se baga si ei in seama.
1.1. Pe surse (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Pe surse în data de 30.01.2013, 13:30)
Problema nu e cine e AIPC, ci ce spune ea. Daca e cineva care sa o contrazica in mod coerent si cu argumente, pai s-o faca. Pana atunci, AIPC are reprezentativitate maxima. Iar BVB face numai fandari, pe ascuns, ce-i drept.. .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2013, 14:27)
AIPC, BVB, CNVM = zero barat!!!!!!!!!
Degeaba se bat ei in declaratii, degeaba se contreaza, degeaba se cearta, nu au facut chestiuni elementare pentru credibilizarea pietei de capital romanesti. O voi spune intotdeauna....atata timp cat grobianul ala de Chelu este lasat sa nu respecte legea, restul e vax!!!!! Daca pe C.C. nu au fost in stare sa-l convinga sa se supana legii, ce naiba de pretentii sa mai ai de la aceste institutii? Era o chestiune simplisima, nu le cerea nimeni sa trimita rachete pe luna. Daca ei nici macar atata lucru nu au reusit, ce dracu' ne mai inflamam cu Rsdaq, ATS si alte vrajeli din astea. Oamenii astia habar nu au despre ce e vorba, prind si ei din zbor 2-3 cuvinte si le mesteca pana ii baga cineva in seama. E varza bursa romaneasca, sa-i fie tarana usoara!!!!
2.1. Perfecta dreptate la anonimul de mai sus (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Vasile b. în data de 30.01.2013, 14:51)
De ce oare numai in ROMANIA asta nu merge nimic. E un dezastru pe toata linia... Am crezut ca vine acest Lucian Anghel si se "zbate" pentru aceasta bursa..si mai face ceva. N-am facut alceva decat am schimbat o MARIA cu alta palarie. Pur si simplu inebunesti cand vezi ca in alte tari cum ar fi POLONIA,UNGARIA ,CEHIA etc te uiti pe bursa lor si tie mai mare dragul sa vezi,nunumai valoarea de tranzactii zilnice ,dar si noi emitenti aparuti intr-un an...Bursa noastra e la pamant..,mici speculatii si alceva nimic ..Am ajuns deja si cu acest sistem de tranzactionare sa ne mutam pe alte burse din alte tari..Nu este o rusine.?? Rusine pentru tot staful indiferent ca e BVB,CNVM, politic... Iti vine sa te muti in alta tara