AIPC: Există suspiciuni legate de tranzacţii ale insiderilor la SIF-uri

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 septembrie 2011

Tudor Dumitru, administrator provizoriu SIF5: "Nu am avut niciun fel de informaţie privilegiată!"

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut arbitrului pieţei de capital să analizeze tranzacţiile cu SIF-uri încheiate înainte şi după ce Erste a anunţat că a încheiat un acord de principiu cu patru societăţi de investiţii financiare pentru preluarea a 24,12% din BCR, potrivit unui comunicat transmis ieri. Cele patru SIF-uri menţionate în acord sunt "Banat Crişana" (SIF1), SIF "Transilvania" (SIF3), SIF "Muntenia" (SIF4) şi SIF "Oltenia" (SIF5).

"Există suspiciuni privind efectuarea unor tranzacţii de către persoane care au avut acces la informaţii privilegiate", şi-au motivat solicitarea reprezentanţii Asociaţiei.

Comunicatul AIPC nu precizează care sunt tranzacţiile asupra cărora planează suspiciuni, iar perioada avută în vedere este destul de ambiguă. Unii au indicat că ar fi vorba despre schimburi cu titluri SIF5.

Printre cei care au tranzacţionat titluri SIF5 în perioada menţionată de AIPC se numără Tudor Dumitru şi societatea "Vidraru", unde domnul Dumitru deţine circa 80% din acţiuni. Tudor Dumitru a fost cooptat ca administrator provizoriu al SIF "Oltenia", pe 12 august.

Societatea "Vidraru" a fost raportată că a cumpărat 48.000 de acţiuni SIF5, la preţul de 1,0084 lei/titlu, pe 9 septembrie, iar pe 15 septembrie a vândut 30.000 de titluri SIF5, la preţul de 1,05 lei, iar Tudor Dumitru a fost achiziţionat circa 230.000 titluri SIF "Oltenia" pe 13 şi 14 sep-tembrie.

Contactat de ziarul BURSA, domnul Dumitru a precizat că este exclus să fi tranzacţionat acţiuni SIF5 pe bază de informaţii privilegiate, precizând că şi-a început activitatea la SIF "Oltenia" abia pe 15 septembrie.

Administratorul SIF5 ne-a menţionat:

"Nu am avut niciun fel de informaţie privilegiată, ci doar informaţii relatate de către presă. Era un lucru cunoscut de toată lumea că SIF-urile şi Erste negociază. În plus, sunt un acţionar care face tranzacţii curente, şi cu acţiunile celorlaltor SIF-uri, şi în lunile anterioare. Activitatea mea la SIF Oltenia a început abia joia trecută (nr. 15 septembrie), când detaliile Acordului dintre SIF-uri şi Erste erau deja publice. Nu se pune problema unor informaţii privilegiate".

În spijinul solicitării lor, reprezentanţii AIPC au citat prevederile articolului 245 din Legea 297/2004 conform cărora se interzice oricărei persoane care deţine informaţii privilegiate să utilizeze respectivele informaţii pentru dobândirea sau înstrăinarea [...] pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă.

Erste a anunţat, miercurea trecută, că a încheiat acordul cu cele patru SIF-uri, dar zvonuri privind negocierile dintre preşedinţii societăţilor de investiţii financiare şi oficialii austrieci pentru listarea sau vânzarea BCR circulau de luni bune în piaţă.

În acord, Erste a propus celor patru SIF-uri să le preia participaţiile la BCR contra sumei de 435 de milioane de euro, în bani şi acţiuni EBS.

SIF "Moldova" nu a semnat Acordul, însă conducerea SIF2 a anunţat că a inclus Scrisoarea Erste privind condiţiile generale pentru retragrea SIF-urilor din BCR printre materialele ce urmează să fie discutate la AGA de săptămâna aceasta.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. daca facea asta in state oare unde era d-ul dumitru acum ? si tot ceilalti actori aipietei de capital din Romania... va spun eu faceau un bvb dupa gratii si pariau pe dow jones acolo. dar asta nu se poate intampla intr-o tara bananiera , culmea ca tot acesti actori ai pietei de capital se plang ca nu au retail ...

    Pai si ce vreti sa faca CNVM ? Sa faca ordine in piata si sa dea sanctiuni. Ei vor doar salarii nesimtite si sa nu faca nimic, adica asa sa nu se schimbe nimic sa ramana asa nereglementat, nebuloase peste tot etc.etc etc....

    Coruptie mare,mare, mare de tot acolo . DNA montati camere vizavi, microfoane in cladire si supravegheti locul. Cocaie de coruptie .  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb