Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a solicitat Tribunalului Bacău să respingă cererea de înregistrare la Registrul Comerţului a deciziilor acţionarilor SIF Moldova, din 13 ianuarie, printre care consolidarea valorii nominale a acţiunii SIF2, de la 0,1 lei, la 2,5 lei/unitate.
AIPC precizează în cererea de intervenţie că deţine o acţiune SIF2.
SIF Moldova a anunţat, luni, că un acţionar a contestat înregistrarea deciziilor AGA din 13 ianuarie, însă nu i-a dezvăluit numele, deşi toată lumea a bănuit că este vorba despre AIPC, care a criticat public propunerea SIF2 de consolidare, spunând că încalcă în mod flagrant un principiu de bază al guvernanţei corporative, şi anume protecţia proprietăţii asupra acţiunilor.
Şi în cererea de intervenţie transmisă Registrului Comerţului, AIPC precizează că hotărârea AGEA este afectată de o serie de elemente de nelegalitate, care îi atrag nulitatea absolută. "Pe scurt, prin Hotărârea AGEA se realizează, fără nici un temei legal, o lipsire a acţionarilor de dreptul lor de proprietate, fără ca aceştia să îşi manifeste în mod expres o asemenea voinţă şi fără a fi despăgubiţi în mod just", apreciază AIPC.
Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, s-a declarat uimit de contestaţia primită.
"Suntem un pic surprinşi de utilizarea unei tehnici avocăţeşti pentru întârzierea implementării unei decizii exprimate în mod legal", ne-a spus domnia sa.
Domnul Ceocea consideră că hotărârile AGA trebuie publicate în Monitorul Oficial, pentru ca toţi acţionarii să ia act de ele în mod oficial şi să poată acţiona în consencinţă.
"Există un termen în care toţi acţionarii pot să exprime o poziţie, chiar să conteste o hotărâre sau mai multe", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Nu înţeleg de ce s-a făcut această contestaţie de înregistrare a tuturor hotărârilor, în condiţiile în care ele sunt decizii distincte. Trebuie să se ţină cont de opţiunea acţionarilor, care au susţinut hotărârile AGA, în contextul unui cvorum de aproape 31%, la prima convocare, stabilit prin lege tocmai pentru a da posibilitatea acţionarilor să se pronunţe asupra problemelor societăţii.
Trebuie să fim lăsaţi să publicăm deciziile Adunării Generale în Monitorul Oficial. După aceea, oricine poate să subscrie la decizii sau să nu fie de acord.
Dar să blocheze totul mi se pare un demers care nu se cade din partea unei Asociaţii care îşi arogă reprezentativitatea investitorilor din piaţă.
Am crezut că, parcurgând o comunicare oficială, profesionistă, motivând toate recomandările noastre, am clarificat problemele puse de AIPC".
Preşedintele SIF2 a precizat că a discutat cu avocaţi şi cu specialişti din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) toate recomandările făcute de AIPC, prin declaraţiile publice ale preşedintelui Asociaţiei, Dumitru Beze. Domnul Ceocea a spus: "Nu am ezitat să discutăm, chiar am identificat unele situaţii care trebuiau mai bine clarificate şi din punct de vedere interpretativ, şi din punct de vedere tehnic.
Am încercat să clarificăm aspectele, prin completarea comunicării noastre, pentru a ajunge cât mai aproape de toţi acţionarii. În plus, am negociat posibilitatea de a folosi orice punct al Poştei Române, pentru a acoperi dispersia mare a acţionarilor.
Am răspuns tuturor acţionarilor individual şi colectiv, prin materialele publicate şi în română, şi în engleză.
Am completat ordinea de zi cu documente complementare solicitate de Autoritatea de Supraveghere, pentru ca procedura să fie similară cu altele care au mai fost făcute. Nu suntem singurii din piaţă care fac consolidarea acţiunilor.
În plus, am introdus aspecte care nu sunt incluse în cadrul legal actual, precum prospectul".
Se pare că AIPC nu a fost mulţumită de aceste măsuri luate de SIF Moldova.
Conform deciziei AGA SIF2, în cadrul procedurii de consolidare, un acţionar are opţiunea să aleagă între efectuarea unui Aport în Numerar sau primirea Restituirii de Aport în/din capitalul social, în situaţia în care este necesară exercitarea acestei opţiuni pentru a deţine un număr întreg de acţiuni. Operaţiunea se adresează doar acţionarilor care nu deţin multiplu de 25 de acţiuni.
Restituirea aportului la capitalul social ar urma să se facă la valoarea de 0,1 lei/titlu, în timp ce preţul din piaţă este de aproximativ şase ori mai mare.
"Propunerea SIF Moldova ca acţionarilor să le fie returnate aporturile presupune, în realitate, o dobândire a acţiunilor acestora de către SIF Moldova", se arată în motivarea AIPC către Registrul Comerţului, unde se mai precizează: "Practic, acţionarii respectivi îşi pierd automat acţiunile în favoarea SIF 2 Moldova, fără să consimtă la aceasta, şi primesc în contrapartidă o sumă de bani.
Dorim să arătăm că, exceptând procedura de «squeeze-out» (n.r. retragerea obligatorie a acţionarilor) reglementată de art. 206 din Legea pieţei de capital nr. 297/2004, nu există în legislaţia din România un alt mecanism prin care acţionarilor să le fie extrase din proprietate, fără voinţa lor, acţiunile deţinute la o societate listată. Prin urmare, procedura propusă de SIF Moldova, ce are ca efect lipsirea acţionarilor de proprietatea asupra acţiunilor lor, este profund ilegală. Se încalcă astfel însuşi unul din elementele constitutive ale dreptului de proprietate, dreptul de dispoziţie, consacrat de art. 555 din Codul civil, potrivit căruia «proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu»".
În opinia AIPC, publicarea şi aprobarea unui prospect nu înlătură problemele de nelegalitate.
SIF2 Moldova a anunţat, marţi, că a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară prospectul privind consolidarea valorii nominale a acţiunilor, după decizia acţionarilor din 13 ianuarie.
"Într-o interpretare preliminară, un prospect de ofertă aprobat de ASF include o ofertă realizată de o anumită persoană (în acest caz, însuşi emitentul) către terţe persoane (în acest caz, acţionarii) pentru a realiza o anumită operaţiune de transfer de drept de proprietate asupra unor valori mobiliare (în acest caz, acţiuni)", consideră AIPC, care adaugă: "Prospectul include însă numai o parte a mecanismului contractual, şi anume oferta. Pentru ca prospectul să producă efecte (şi să se formeze un contract) trebuie să existe şi o operaţiune de acceptare (expresă şi neechivocă) din partea destinatarilor prospectului. Astfel, simpla publicare şi aprobare a unui prospect nu înseamnă că acesta îşi şi produce efectele.
Mai mult, acceptarea ofertei dintr-un asemenea prospect nu poate fi tacită. Astfel, în cazul operaţiunii propuse de SIF Moldova, faptul că acţionarii nu plătesc suma necesară pentru a deţine o acţiune de 2,5 lei nu poate fi interpretat în sensul că aceştia acceptă să piardă acţiunile deţinute şi să primească valoarea nominală a acestora. Aşa cum arată art. 1196 (2) din noul Cod civil, «tăcerea sau inacţiunea destinatarului nu valorează acceptare decât atunci când aceasta rezultă din lege, din acordul părţilor, din practicile statornicite între acestea, din uzanţe sau din alte împrejurări»".
La AGA din 13 ianuarie, Costel Ceocea a explicat, că preţul propus pentru această operaţiune - valoarea nominală - presupune minimizarea efortului financiar, atât pentru cei care vor să-şi exercite opţiunea de aport, cât şi pentru societate, în avantajul acţionarilor companiei, valoarea aportului sau a restituirii fiind între 0,1 şi 2,4 lei / acţionar.
Potrivit reprezentanţilor SIF Moldova, participaţiile foarte mici ale unor acţionari au devenit o povară pentru aceştia, întrucât venitul pe care îl aduc este considerabil mai mic comparativ cu obligaţiile fiscale pe care le generează.
Conducerea SIF2 a arătat, anterior, că această operaţiune face parte dintre măsurile de reducere a discountului dintre preţul de pe bursă şi activul net.
"În condiţiile în care activele au crescut cu 40%, ceea ce reprezintă un rezultat al managementului, discountul între preţ şi active a crescut, în ultimii ani, la 50-51%", ne-a declarat preşedintele SIF2.
Domnia sa a precizat că sumele restituite acţionarilor nu se vor prescrie, ci vor rămâne la dispoziţia acţionarilor, într-un cont care nu va fi administrat de SIF.
Costel Ceocea a mai adăugat: "Principalul nostru obiectiv, care a fost îndeplinit, a fost punerea în dezbatere a câteva subiecte pe care le considerăm foarte importante (n.r. printre care consolidarea valorii nominale a acţiunilor)". Domnia sa a amintit că se apropie momentul în care AOPC-urile/SIF-urile trebuie să-şi definească foarte clar structura procedurilor interne, pentru a se analiza reînregistrarea lor, potrivit reglementărilor fondurilor de investiţii alternative.
Conform domnului Ceocea, dacă speţa se judecă într-un termen rezonabil de scurt, compania s-ar putea încadra în calendarul stabilit, potrivit căruia restituirea banilor acţionarilor care nu doresc să îşi întregească numărul de acţiuni să se facă pe 15 aprilie.
1. Rusine AIPC
(mesaj trimis de George în data de 21.01.2016, 00:26)
Va prezentati ca reprezentanti ai investitorilor...nu va e ma rusine sa veniti cu mizeria asta? O actiune, ca sa blocati vointa actionarilor unei companii listate? Va mai laudati ca "protejati interesele investitorilor"?Ar trebui sa fiti voi actionati in judecata si pusi sa plateasca despagubiri, nesimtitilor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 08:51)
Eliminarea acționarilor nu are temei legal. Nu exista niciunde în lumea civilizata o diferențiere intre acționari activi și inactivi. Nu exista o o umilință mai mare decât sa i spui acționarului fondator ești prea sărac, pleacă! Rușine domnului ceocea care crede ca management performant înseamnă ce se întâmplă azi la SIF2
1.2. neica nimeni (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de costantin în data de 21.01.2016, 09:52)
de 20 de ani sunt pe piata de capital si pana acum nu am auzit de acesti indivizi reuniti sub denumirea de AIPIC care vezi doamne ma reprezinta pe mine ca investitor.La munca mai flacailor ca suntem satui de structuri cu care va bagati in seama.Eu am votat in aga pentru si nu am nevoie sa ma reprezentati voi ca nu a-ti voi banii pentru acumularea de actiuni!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 12:57)
Nu te reprezinta pe tine. Sunt un ONG care ii reprezinta pe actionarii care, in calitatea lor de consumatori de produse financiare sunt abuzati de catre vanzatorii de astfel de produse. Ar trebui sa se activeze si celelalte organizarii specializate de protectie a consumatorilor pentru ca este clar ca sunt clauze abuzive impuse actionarilor minoritari.
Prin 93-94 FPP II Moldova (actualul SIF2) prin Iacobov (inainte de a fuga in SUA) lansa tot felul de spoturi pe tv. legate de avantajele subscrierii la FPP. Acum alti tovi. ne exclud din SIF pe considerentul ca suntem prea mici. Sunt curios cine si unde o sa fuga dupa ce trece valul asta si cum or sa explice acesti tovi ca mi-au luat actiunile pe care le-am primit prin LEGE de la Statul Roman.
1.4. S I F (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de BROKER în data de 21.01.2016, 13:04)
BEZE este de fapt JURAVLE , doi golani in piata de capital, doar ca beze e si fara capital.
1.5. Dumul si actionarul (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Tudor în data de 21.01.2016, 18:14)
Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia. Ce il f...pe Beze de actionarul care are 3 sau 5 actiuni? Daca este o problema de principiu ii recomand sa se ocupe de FP unde de 5 ani nu au administrator legal si societatea este lichidata in mod profesionist.
1.6. bail-in model bancii (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 19:16)
Exista
2. AIPC actioneaza anti-investitori.
(mesaj trimis de VLAD în data de 21.01.2016, 09:00)
Vorbim de investitori, nu de captivi independenti de vointa lor.
Vorbim de piata de capital si aici AIPC nu o reprezinta.
Daca AIPC era consegvent actiona si la majorarea valorii nominale la 100000lei/actiune la Raiffeesen, unde erau captivi 15 000 actionari.
Hotararea AGA SIF2 respecta pe fond si forma legea, deci incluisv in sensul ca acorda o justa despagubire.
Sa faca AIPC piata de capital cu 5 000 000 de captivi, independenti de ei, batrani, si pentru care chestia asta e o pacoste.
Sa aiba AIPC o problema personala cu SIF2, cu toate SIFurile de fapt, sau sa fie refulari ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 10:02)
Stimate dombule Vlad George... compari 15.000 cu 9 milioane? compari o societate inchisa cu una listata? compari o societate care a facut un raport de evaluare pentru actiuni si a distribuit valoarea din evaluare catre actionari cu furtul de la SIF unde se da valoarea nominala in confditiile in care valoarea recunoscuta de piata e de cateva ori mai mare decat valoarea nominala...ce fel de comparatii faci....sau esti unul din actionarii care urmeaza sa beneficieze de furtul major si sa-si imparta dividendele actionarilor reziduali exclusi in lipsa unui profit real???
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de rasdaq în data de 21.01.2016, 13:15)
La raif. te -ai putut retrage la VUAN si ai putu subscrie la VN;E O diferenta totusi.
2.3. diferenta (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de nicusor în data de 21.01.2016, 15:25)
Cum sau inmultit la tine actionarii de au ajuns la 9000000 peste noapte?
TOTAL Actionari:5.775.759 la SIF2 iar la ora actuala s-ar putea sa fie si mai putini dupa rascumpararea facuta de societate de 1% din capital adica(10381791 actiuni)
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 16:20)
OK! 5 milioane sunt putini! s-a prezentat actionarilor sau ASF o analiza cu impactul masurii asupra actionariatului? Stie actionariatul ca dupa aceasta masura raman actionari ceva mai mult de 100.000 de actionari iari din cei care raman mai mult de 60.000 sunt actionari care vor detine pana in 50 de actiuni noi adica un numar infim care sa justifice inca o consolidare anul viitor pentru a scapa si de acesti actionari.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 17:39)
De unde ai scos toate calculele astea,ne poti da date concrete sau ne dam cu presupusul numai sa avem activitate de partid........
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 17:44)
Ce traba are ASF cu actionariatul unei societati?A ba da doar in cazul in care depasesti pragul legal de 5% te obliga sa vinzi ce este peste 5%.Ai perceput domnule.
3. AIPC
(mesaj trimis de raducu în data de 21.01.2016, 09:43)
Unde a fost AIPC in 2008 la consolidarea actiunii TLV?
Se pare ca vrea publicitate gratuita.
Cati membri cotizanti aveti la AIPC si ce interese aparati ca vad ca sunteti impotriva investitorilor?
Halal asociatie.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 10:04)
SIF2 este membru fondator la AIPC.
3.2. sif 3 (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de JURAVLE în data de 21.01.2016, 13:07)
Bai smecherilor dar cand FERCALA arefuzat convocarea la SIF3 unde p..........erati ?
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 16:12)
Daca a refuzat sa convoace AGA e penala treaba...si-l executa fluerasul.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 17:46)
Arbitrul este mai penal decat Fercala.
4. fără titlu
(mesaj trimis de aplaudacu în data de 21.01.2016, 09:54)
Da' de dividendele rezidualilor de ce nu l-ati intrebat?
Pt administrarea contului cu sumele "restituite" se va organiza licitatie?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 10:05)
Nu ca de asta se ocupa BT.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 10:27)
Adica BT va folosi banii moca si va incasa comisioane de la sif pana la sfarsitul lumii/bancii/sif. Am gresit. Va inventa un comision care se va scadea din sumele din conturi pana la epuizare.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 10:15)
Aipc= beze=sluga lui juravle. Nu face nimic decat la ordinul lui bogdanel.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 11:33)
Blocarea este o prostie. Toate sifurile se c-am impiedica in actiuni reziduale.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 11:51)
Actiunile puteau fi rascumparate de SIF-uri fiindca legea ii obliga sa faca asta dar nu au vrut. Niciun SIF nu a dorit sa rascumpare actiunile la valoarea reala sau la valoarea de piata. Daca SIF2 a rascumparat actiuni pentru administratori de ce nu a rascumparat de la actionarii reziduali.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 11:37)
Interesant,consolidarea actiunii va determine can dividendele annului 2015 sa fie insusite doar de cei mari,cei mici nu mai pot constitui us scut pentru conducere,desfintati-i.Discoun tul se reduce prin performante nu prin siretlicuri .Felicitari aipc.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 13:03)
SIF2 noul FNI...deja sunt avocati care se pregatesc de noi procese colective contra SIF2.
8. fără titlu
(mesaj trimis de Ics în data de 21.01.2016, 11:47)
Ceocea are dreptate. Multi din actionari nu mai sunt in viata , asa ca sloganul ca vezi doamne fiecare SIF are cate 9.000.000 actionari este o gogorita, ajutandu-i pe ceilalti presedinti de la S.I.F. uri sa blocheze ridicarea pragului de detinere. Poate ca gresesc, dar eu il felicit pe Ciocea: am mai spus si o spun, este un Presedinte deschis.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2016, 11:54)
De unde sti ca actionarii sunt marti? ai vazut o informatie publica in acest sens? A publicat SIF2 o structura a actionarilor in care sa spuna care sunt actionarii motri. Si daca actionarii sunt morti, trebuie sa le fie furate actiunile...nu au mostenitori?
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de Ygrec în data de 21.01.2016, 13:05)
daca 32 persoane detin peste 30% din CS SIF2 e clar ca nu mai vor sa se incurce cu restul si ii vor morti!
8.3. AGEA (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de nicusor în data de 21.01.2016, 14:37)
Daca nu stiti de ce induceti lumea in eroare.
La AGEA au fost prezente 76 de persoane care au votat.
Eu unul am fost in sala si vorbesc in cunostinta de cauza.
Actionari la 30.11.2015
Rezidenti persoane fizice:5.773.719 (CS-43,90 %)
Nerezidenti:1.735(0,40 %)
Rezidenti persoane juridice:256(CS-37,40 %)
Nerezidenti:49(CS-18,30 %)
TOTAL Actionari Rezidenti:5.773.975(CS-81,30 %)
TOTAL Actionari Nerezidenti:1.784(CS-18,70 %)
*CS-capital social%
TOTAL
5.775.454 Persoane fizice Actionari
44,30 % Persoane fizice(% CS)
305 Persoane juridice Actionari
55,70 % Persoane juridice( % CS)
5.775.759 Actionari
1.038.179.176 Actiuni
100 %(% CS)
8.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.3)
(mesaj trimis de Zet în data de 21.01.2016, 15:23)
Nicusor postacul de serviciu... ne omoara cu cifre ca sa ascunda realitatea. Evident a fost in sala, chiar daca nu are actiuni fiindca a fost ordin de serviciu pentru a umple sala. Interesant ar fi sa ne spui unde putem gasi informatiile pe care le-ai publicat si cine le confirma. Daca tot esti tare-n cifre si informatii poate ne spui si cat detine BT impreuna cu fondurile, administratorii si societatile satelit la care ei sau oamenii lori sunt administratori, detinerile pe care le au celelalte SIF-uri. Si nu uita sa faci legatura si cu nerezidentii afiliati celor de la BT. Asteptam cu interes raspunsul tau Nicusor...
8.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.4)
(mesaj trimis de nicusor în data de 21.01.2016, 16:09)
Domnule Zet nu sunt angajatul nimanui,sunt pe cont propriu si imi vad interesul personal iar datele sunt publice pe pagina de internet a societatii.Sa stiti ca am calitatea de actionar si putem vorbi in privat daca vrei.
8.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.5)
(mesaj trimis de Zet în data de 21.01.2016, 16:25)
Ai gasit pe internet cat detin principalii actionari de la SIF2...fa publica adresa...cat despre cont...depinzi de cel care-l alimenteaza.
8.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.6)
(mesaj trimis de nicusor în data de 21.01.2016, 16:50)
Contul il administrez singur si il alimentez singur.
Nu am gasit pe internet cat detin principalii actionari de la sif 2.
Mi-ar fi de ajutor daca stii ceva.
Sedintele se transmit si video in ziua AGA pe pagina lor de internet.
9. Aipc - un ong de kkao
(mesaj trimis de Ady în data de 21.01.2016, 23:51)
AIPC este un ONG obscur care nu a facut nimic pt piata de capital si s-a trezit acum din amortire sa blocheze o decizie aga corecta. Rusine sa va fie!