Al doilea incendiu, în mai puţin de un an, la Green WEEE Buzău

ANA FELEA
Miscellanea / 20 ianuarie 2021

Al doilea incendiu, în mai puţin de un an, la Green WEEE Buzău

Actualizare - Green Weee informează printr-un comunicat de presă:

"Focul a pornit pe platforma pentru depozitarea carcaselor de frigidere provenite din deşeu tehnologic, activitatea de depozitare desfăşurându-se în deplină conformitate cu legislaţia în vigoare. Cauza probabilă a incendiului o reprezintă apariţia unor scântei mecanice izbucnite în timpul operării unui utilaj. Alături de investigaţia autorităţilor, am demarat şi noi o anchetă internă pentru a înţelege cu exactitate contextul şi cauzele producerii incidentului, astfel încât să luăm măsurile necesare pentru a împiedica pe viitor astfel de situaţii. La declanşarea incendiului, toate procedurile de siguranţă au fost respectate în mod corespunzător şi nicio persoană prezentă pe platformă nu a fost rănită. Ca urmare a incendiului, a fost afectată o cantitate de aproximativ 300 de tone de carcase de frigidere provenite din deşeu tehnologic, întinse pe o suprafaţă de 6000 de metri pătraţi. Suntem recunoscători echipelor de intervenţie prezente la faţa locului, care au acţionat cu maximă promptitudine şi responsabilitate pentru a stinge focul, cât şi celor care s-au implicat şi au oferit ajutorul în această situaţie. Vom face tot ceea ce este necesar a preveni pe viitor astfel de situaţii. În continuare suntem în dialog cu autorităţile locale şi ne oferim sprijinul pentru finalizarea investigaţiilor în curs".

---

Actualizare - Ieri, 19.01.2021, ora 10:48, forţe şi mijloace din inspectorat au intervenit pentru localizarea şi stingerea unui incendiu la un depozit de materiale reciclabile situat în şoseaua Pogonele, municipiul Buzău, judeţul Buzău.

Având în vedere fumul dens şi cantitatea mare de gaze toxice emise a fost transmis mesaj prin sistemul RO-ALERT.

Cantitatea mare de materiale combustibile, complexitatea intervenţiei a determinat ridicarea capacităţii operative a inspectoratului şi solicitarea în sprijin de autospeciale de intervenţie cu apa şi spumă de la inspectoratele învecinate ( Brăila, Prahova, Vrancea, Ialomiţa) şi a serviciilor private /voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Incendiul a fost stins astazi, ora 15:00.

Pentru stabilirea cauzei de incendiu s-au luat în calcul mai multe variante de lucru dar cel mai probabil incendiul a izbucnit ca urmare a scânteilor mecanice produse de un utilaj.

---

Actualizare - In urma incediului produs ieri pe amplasamentul SC ROMRECYCLING, A.P.M. Buzău a solicitat Laboratorului din cadrul A.P.M. Prahova să realizeze determinări în vederea stabilirii nivelului calităţii aerului în zona afectată.

Au fost realizate 3 determinări cu analizorul mobil, indicatorii monitorizaţi fiind cei specifici incendiilor şi anume: monoxid de carbon (CO), amoniu (NH3), benzen (C6H6), formaldehidă(HCHO), metanol(CH4O), fenol (C6H6O). Măsurătorile au fost realizate în imediata apropiere a zonei în care s-a produs incendiul, în Şoseaua Pogonele, nr. 12, mun. Buzău, precum şi în zona locuită din apropiere, Şoseaua Industriei şi pe strada Panait Moşoiu, nr. 71, mun. Buzău.

După prelucrarea datelor, a reieşit că valoarea înregistrată la indicatorul monoxid de carbon, în punctul din imediata apropiere a locului în care s-a produs incendiul, depăşeşte cu puţin concentraţia maximă admisibilă (s-a înregistrat valoarea 6,347 mg/mc, faţă de concentraţia maximă admisibilă de 6,000 mg/mc). Concentraţiile celorlalţi indicatori monitorizaţi s-au situat mult sub valorile admisibile.

De asemenea, nu au fost înregistrate creşteri ale concentraţiilor indicatorilor măsuraţi continuu la staţia fixă de monitorizare a calităţii aerului, situată în centru municipiului Buzău BZ-1, cauzate de acest incendiu.

---

Incendiul de pe strada Pogonele din Buzău, care a cuprins ieri un depozit de deşeuri, nu a fost stins nici până la această oră. După 24 de ore de la primirea apelului în dispeceratul 112, pompierii luptă cu ultimele focare după care vor începe cercetările pentru a stabili cauza care a provocat dezastrul.

Vasile Prahoveanu, purtătorul de cuvânt ISU Buzău, a declarant: "Un echipaj este în continuare la faţa locului pentru a stinge şi ultimele focare. Sunt deja 24 de ore de când intervenim. A fost o intervenţie cu o complexitate mare dat fiind şi condiţiile meteo deosebite, bătaia vântuluo amplificând flăcăra".

Apar însă primele date oficiale din partea firmei care deţinea deşeurile depozitate în spaţiul curpins de flăcări.

"Toata suprafaţa a fost afectată, inclusiv hala care se afla lângă zona de depozitare. În total vorbim de 6000 de metri pătraţi pe care aveam depozitate 300 de tone de carcase de frigidere provenite din deşeu tehnologic", informează reprezentanţii firmei de reciclare.

Acum la faţa locului mai este doar un echipaj cu o singură autospecială de lucru cu apă şi spumă, însă în cele 24 de ore de intervenţie acolo au ajuns 70 de pompieri, jumătate fiind chemaţi de acasă , din turele libere. Aceştia au intervenit cu 11 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o maşină de descarcerare mare şi două autoscări. De asemenea au venit acolo şi cisterne de la RER Buzău, dar şi maşini de la alte servicii de pompieri din judeţ.

Imediat ce incendiul va fi lichidat, pompierii vor putea stabili cauza probabilă care a provocat focul. Deocamdată, reprezentanţii ISU au mai multe scenarii după care se ghidează.

"Pentru stabilirea cauzei de incendiu se vor lua în calcul mai multe scenarii de lucru. Poate să fie cauză de natură electrică, poate să fie cauză de natură umană. Dacă există camere de supraveghere la faţa locului noi ne vom folosi de toate aceste mijloace astfel încât să putem să stabilim cauza cât mai bine. Poate fi şi o cauză tehnică. Deocamdată nu mă pronunţ cu exactitate. Colegii mei încă sunt la faţa locului. Încă nu s-a lichidat incendiul. Ei vor stabili cauza probabilă de încendiu", a spus locotenent Vasile Prahoveanu, purtătorul de cuvânt ISU Buzău

Până acum au venit şi primele declaraţii din partea specialiştilor de mediu. La faţa locului a fost trimis un laborator mobil de la Prahova.Aceştia au făcut trei măsurători, dintre care două în cartierul Mihai Viteazu şi una la faţa locului. Deocamdată, măsurătorile au arătat că au fost depăşiri doar la locul incendiului, în timp ce în zona de case din apropiere sau în municipiul Buzău nu a fost poluare. Datele finale vor fi comunicate în cursul acestei zile.

Garda de Mediu va aplica o amendă

Deşi nu au adunat toate datele privind respectarea legislaţia de mediu, constatările făcute încă de ieri la faţa locului determină Garda de Mediu să anunţe că acolo clar va fi aplicată o sanţiune.

"Garda de Mediu la acest moment nu a făcut constatatere întrucât aşteaptă raportul ISU cu privire la cauza izbugnirii incendiului pentru a putea faceverificările în teren, în ceea ce priveşte respectarea legislaţie de mediu, a actului de reglementare ( autorizaţia de emediu), cât şi a condiţiilor prevăzute în aceasta. Sigur a fost o poluare, o modificare a indicatorilor de calitate ai aerului, s-a constat vizual de comisarii gărzii de mediu, prin prezenţa norului de fum dens şi negeru, dar aşteptăm şi buletinele de analizele emise de laboratorul mobil APM Prahova . E clar că a fost poluare, e clar că se va aplica o sancţiune pe Legea 104 din 2011 privind calitatea aerului înconjurător. Nu putem spune nimic încă de zona locuită şi din cauza asta ne trebuie buletinele de analiză, adică dacă a fost pusă în pericol sănătatea oamnilor", a spus pentru sansanews Carmen Ichim, comisar şef al Gărzii de Mediu Buzău.

Incendiul a cuprins marţi un depozit de colectare a deşeurilor electrice şi electrocasnice. În scurt timp focul s-a extins pe o suprafaţă de 6000 de metri pătraţi. Zeci de oameni au fost evacuaţi, iar circulaţia pe drumul judeţean 203D Buzău-Maxenu-Smeeni a fost deviată pe rute ocolitoare şi sigure. Întreaga zonă a fost acoperită de un fum dens şi gros care putea fi observat de la zeci de kilometri distanţă. Specialiştii de mediu vorbesc despre poluare, iar la faţa locului a fost adus un laborator mobil de la Prahova pentru a fi măsuraţi principalii indicatori de mediu. Autorităţile au emis un mesaj de atenţioanre a populaţiei prin Ro alert.

Focul a cuprins tot depozitul

Alarma s-a dat în jurul orei 10.30. Depozitul este situat pe şoseaua Pogonele, la ieşire din municipiu spre Ţinteşti a fost cuprins de flăcări. Acolo erau depozitate carcase de frigidere colectate pentru reciclare de către Green Weee, firmă care în vara anului 2020 a mai trecut printr-un eveniment similar când un alt depozit de deşeuri a ars.

"A luat foc o parte din carcasele de frigidere amplasate pe platforma betonată a societăţii Romrecycling din Buzău, societate care deţine autorizaţie de mediu să colecteze deşeuri periculoase, nepericuloase, inclusiv de DEEE-uri. Aceste deşeuri aparţin altei societăţi din Buzău, un alt colector şi tratator. Este vorba despre Green Weee", a spus Carmen Ichim, comisar şef al Gărzii de Mediu Buzău.

Focul s-a extins imediat, fiind favorizat de vântul care bătea cu putere la acel moment, îndreptând fumul gros şi dens către oraş. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a emis un mesaj prin RO alert. Buzoienii au fost sfătuiţi să evite zona, să închidă uşile locuinţelor şi să astupe gurile de aerisire.

Într-o primă fază, patru maşini de pompieri au fost mobilizate spre locul incendiului. Pompierii au început lupta cu vâlvătaia şi cu fumul înecăcios şi de atunci încearcă să stingă focul. Misiunea lor a fost îngreunată şi de vântul care a suflat cu putere. În puţin timp, tot personalul ISU Buzău a fost alertat. Pentru că incendiul a fost unul de proporţii, comanda ISU Buzău a cerut deja sprijinul altor inspecorate din judeţele limitrofe. Şase ore s-a intervenit cu 11 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, fiind mobilizate forţe din 3 judeţe.

De asemenea, pe toata perioadă intervenţiei circulaţia din zonă a fost restricţionată. Poliţiştii au format filtre, iar traficul pe drumul judeţean 203DBuzău-Maxenu-Smeeni a fost deviat pe DN 2C şi DN2E85 sau pe DN2B.

De asemenea, pe măsură ce flăcările s-au extins, iar fumul a acoperit şi clădirile din jur, angajaţii din mai multe societăţi care îşi au sediul în apropierea depozitului au fost evacuaţi.

După câteva ore în care s-au luptat singuri cu flăcările, pompierii au primit sprijin şi de la societăţile comerciale din Buzau.

Ilie Popa, inspector în Primăria Buzău a declarant: "Am adus la faţa locului trei cisterne cu 24 de tone de apă şi am oferit pompierilor posibilitatea de a folosi hidranţi de la Transbus, societatea de transport public local din municipiu Buzău pentru a face alimentarea din apropiere".

La faţa locului au ajuns şi inspectori de la garda de mediu pentru a vedea ce urmări are incendiul asupra mediului. Prima constatare a fost că societatea are autorizaţie de mediu pentru depozitarea deşeurilor de tip DEEE.

Carmen Ichim, comisar şef la Garda de Mediu Buzău, a precizat: "Aceste deşeuri, în cantitate de 350 de tone, aparţin unui alt reciclator, respectiv Green Wee. Nu se ştie care este cauza producerii acestui incendiu, din păcate atmosfera este poluată şi am impus Agenţiei pentru Protecţia Mediului să efectueze determinări privind calitatea aerului până la eliminarea acestei poluări. Ca şi data trecută, societatea va fi amendată pentru că nu s-au luat măsuri pentru a nu se ajunge aici. Aşteptăm cauza producerii şi în funcţie de asta vom face şi noi constatările să ştim care sunt cantităţile care au ars şi care a fost problema pentru că sigur vom avea depăşiri pe indicatorii de calitate a aerului".

Totuşi, directorul Agenţiei Judeţene pentru protecţia Mediului Buzău spune că la staţia meteo amenjată chiar în faţa instituţiei nu s-au înregistrat depşiri la principalii indicatori monitorizaţi zilnic.

Forin Diaconu, directorul executiv al APM Buzău, a declarat pentru şansanews.ro: "Nu s-a înregistrat absolut nimic la staţia din centrul oraşului şi nici nu avea cum să se înregistreze, deoarece direcţia vântului nu a favorizat pana de dispersie spre oraş. După cum aţi văzut, şi ANM a prognozat că nu o să bată vântul spre oraş. În orice caz, am solicitat preşedintelui Agenţiei Naţionale, ni s-a aprobat şi se deplasează către Buzău, laboratorul din Prahova care să monitorizeze tot timpul care este calitatea aerului în zona locuită. În funcţie de evoluţia evenimentelor vom lua măsuri, dacă este cazul. Ei vor veni să monitorizeze dacă este sau nu influenţată atmosfera în zona locuită".

În schimb, un laborator mobil de la Prahova a fost trimis la locul incendiului. Specialiştii de mediu au ajuns la faţa locului în jurul orei 15.30 şi au verificat dacă fumul dens şi negru degajat în timpul incendiului de proporţii care a izbucnit la depozitul de deşeuri electrice şi electronice din Buzău a afectat calitatea aerului.

Oana Neagu, şef serviciu monitorizare şi laboratoare APM, a declarat la Focus Tv: "Principala noastră grijă este să protejăm sănătatea populaţiei. Am realizat 3 măsurători. Prima chiar la locul incendiului unde am detectat valori crescute la monoxid de carbon. Colegii mei vor prelucra datele şi mâine vom avea rezultatele. Am realizat încă două măsurători în zona populată, în cartierul Mihai Viteazu, unde sunt valori normale. Deci zona rezidenţială nu ar fi afectată. Dar mâine vom avea rezultatele finale. Locuitorii municipiului nu au fost puşi niciun moment în pericol, deoarece am fost favorizaţi de viteza vântului care nu a purtat norul spre oraş. Am văzut încă o dată locul unde s-a declanşat incendiul, dar vom monitoriza în continuare şi datele de calitate a aerului de la Staţia Buzău 1".

Green Weee, lovită pentru a doua oară

Deşeurile distruse în incendiul de marţi aparţin celui mai mare reciclator din Buzău, firmă care a mai trecut printr-un eveniment similar în vara anului 2020 când 300 de tone deşeuri au ars.

Reprezentanţii Green Weee au informat marţi: "Astăzi, (n.r marţi,19 ianuarie) a avut loc un incendiu la unul din spaţiile de depozitare ale GreenWEEE, aflat la ieşirea din municipiul Buzău. La momentul producerii incendiului, în această locaţie erau depozitate carcase de frigidere provenite din deşeuri tehnologice, activitatea de depozitare fiind desfăşurată în concordanţă cu toate legile în vigoare. La faţa incidentului se află echipele de intervenţie ISU Buzău pentru monitorizare. Detaliile exacte legate de cauza incendiului nu sunt confirmate, dar toate procedurile de siguranţă au fost respectate conform reglementărilor interne de securitate şi sănătate la locul de muncă şi nicio persoană prezentă pe platformă nu a fost rănită.

Echipa noastră lucrează în prezent în strânsă colaborare cu autorităţile locale pentru a se asigura că toate procedurile sunt respectate şi nu există niciun alt pericol determinat de incendiu. Suntem în proces de investigare a incidentului şi vom reveni cu detalii suplimentare".

Astăzi, 20 ianuarie, reprezentanţii firmei de la Buzău au venit cu precizarea că incendiul a cuprins tot spaţiul pe care îl aveau închiriat pentru depozitarea deşeurilor, inclusiv hala din apropiere. În total a fost vorba despre 6000 de metri pătraţi. Cantitatea de deşeuri depozitată, spun reprezentanţii Green Weee, a fost de 300 de tone. Este vorba despre carcase de frigidere provenite din deşeu tehnologic.

Ca urmare a incendiului din august 2020, firma de reciclare a fost sancţionată de Garda de Mediu cu suma de 15.000 de lei. Atunci cauza incendiului a fost scurtcircuit la bateriile pe care le aveau depozitate în vederea reciclării.

Compania Green WEEE este lider de piaţă în tratarea şi reciclarea DEEE-urilor (deşeuri de echipamente electrice şi electronice). Green WEEE face parte din parcul integrat de reciclare Green Group, prezent de 18 ani pe piaţa din România, alături de: GreenTech (cel mai mare procesator european pentru deşeuri PET), GreenFiber International (lider european in producţia de fibră sintetică), GreenGlass Recycling (cea mai mare fabrică de procesare a deşeurilor de sticlă), Eltex Recycling (furnizor integrat de servicii de management al deşeurilor).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb