Alan Greenspan dă un impuls dolarului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 ianuarie 2004

Oficialii europeni continuă "să sperie" moneda unică

Moneda americană a înregistrat, ieri, cea mai mare creş-tere din noiembrie pînă în prezent, în raport cu euro. Aceasta a fost atît urmarea declaraţiilor fă-cute, cu o zi înainte, de Alan Greenspan, preşedintele băncii centrale a SUA (Rezerva Federa-lă - Fed), cît şi a afirmaţiilor lansate ieri de către Christian Noyer, unul dintre oficialii Băncii Centrale Europene (BCE). În plus, ieri au fost publicate cifrele privind deficitul de cont curent al SUA, care nu este atît de mare pe cît se aştepta. În noiembrie, el a ajuns la 38 mi-liarde de dolari, în vreme ce estimările se ridicau la 42 de mi-liarde. Euro a pierdut mai mult de un cent, ajungînd la o cotaţie de 1,2632 dolari pe piaţa din New York, faţă de cotaţia de 1,2773 dolari, înregistrată la închiderea zilei precedente.

Alan Greenspan a afirmat marţi, în cadrul unui seminar organizat de instituţia germană "Bundesbank" la Berlin, că deprecierea cunoscută de dolar în 2003 (peste 20%) nu afectează nici economia SUA, nici economia mondială. În schimb, Greenspan a spus că zona euro, îndeosebi exportatorii din regiu-ne, sînt supuşi unor presi-uni considerabile din cauza aprecierii euro. Greenspan mai susţine că nu va exista o criză a dolarului, iar finanţarea deficitului de cont curent al SUA nu reprezintă o problemă extrem de dificilă.

La rîndul său, Christian Noyer - guvernator al Băncii Franţei şi oficial al BCE, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de consecinţele aprecierii monedei unice. Astfel, el a devenit al treilea reprezentant al BCE care, în numai cîteva zile, şi-a exprimat temerile legate de impactul creşterii euro asupra redresării economiei regiunii. Noyer a sugerat că BCE ar trebui să intervină prin vînzarea de euro pe piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb