"Alcatel" şi "Lucent" pun bazele unui nou gigant al telecomunicaţiilor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie 2006

Fuziunea celor două companii va duce la disponibilizarea a 8.800 de salariaţi

Pe scena internaţională a echipamentelor de telecomunicaţii va apărea un nou gigant, ca urmare a achiziţiei "Lucent Tech-n-ologies" Inc. din SUA de către compania franceză "Alcatel" SA - cel mai mare producător mondial de echipament pentru Internetul de mare viteză. Tranzacţia are o valoare de 13,4 miliarde de dolari şi va avea loc printr-un schimb de acţiuni. Acţionarii "Alcatel" vor controla 60% din noua companie, iar investitorii "Lucent" res-tul. Aceştia din urmă vor primi 0,1952 titluri ADR "Alcatel" pentru fiecare acţiune comună "Lucent", adică echivalentul a 3,01 dolari/acţiune. În urma fuziunii, vor fi eliminate 8.800 de locuri de muncă, adică 10% din forţa de muncă a noii entităţi. Disponibilizările urmăresc reducerea cheltuielilor.

Anunţul privind fuziunea vine la numai o săptămînă după ce companiile "Alcatel" şi "Lucent" au confirmat că poartă discuţii în acest sens. Noua companie va avea sediul în Paris şi va realiza vînzări anuale de 25 de miliarde de dolari, aproape cît raportează anual "Cisco Systems" Inc., cel mai mare producător mondial de echipamente de reţea. Enitatea nou-creată va fabrica echipamente de telecomunicaţii. De menţionat că "Lucent" este cel mai mare producător mondial în materie.

"Prin această fuziune urmărim să generăm o creştere semnificativă a vînzărilor şi cîştigurilor, în baza oportunităţilor de pe piaţă privind reţelele, serviciile şi aplicaţiile", spun oficialii "Alcatel" şi cei ai "Lucent".

Prin preluarea "Lucent", "Alcatel" va avea un acces sporit la clienţii din Statele Unite, triplîndu-şi practic livrările pe această piaţă. Noua companie va avea clienţi importanţi, printre care AT&T Inc., "Bell Canada", "Vodafone Group" PLC, "Deutsche Telekom" AG, şi "China Telecom" Corp. Afacerea a fost aprobată de consiliile de administraţie ale ambelor companii, însă mai trebuie să obţină avizul guvernelor din SUA şi Europa, dar şi pe cel al acţionarilor celor două societăţi.

Menţionăm că "Lucent" a raportat pierderi de 278 milioane de dolari pentru primul trimes-tru fiscal, în condiţiile în care vînzările sale s-au diminuat cu 21 de milioane de dolari, la 2,05 miliarde de dolari. În schimb, "Alcatel" a revenit la profit în 2004, după pierderi în perioada 2001-2003. În februarie, oficialii "Alcatel" au anunţat un profit de 344 milioa-ne de euro (414 milioane de dolari) pentru ultimul trimestru din 2005, comparativ cu 7 milioane de euro în trimestrul al patrulea din 2004. "Alcatel" plăteşte primul dividend din ultimii patru ani.

Preluarea "Lucent" de către "Alcatel" reprezintă cea mai mare achiziţie făcută vreodată de o companie franceză.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb