Alcoolul, tutunul, cafeaua şi energia, mai scumpe de la anul

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 octombrie 2012

Accizele vor fi calculate anul viitor la cursul de 4,5223 lei/euro, anunţat, ieri, de Banca Centrală Europeană (BCE), rata de schimb fiind cu 5,2% mai mare, faţă de cea utilizată pentru stabilirea nivelului accizelor din acest an.

Creşterea taxelor se va simţi considerabil în preţurile plătite de consumatori, ne-a declarat Sorana Manth, director Corporate Affairs România şi Bulgaria la "Philip Morris Trading".

Domnia sa a adăugat: "Aproximativ 80% din preţul ţigaretelor este încasat la bugetul de stat sub formă de accize şi TVA. Deoarece un procentaj atât de mare din preţul de raft este compus din taxe, orice creştere a acestora are un efect considerabil reflectat în preţurile pe care consumatorul trebuie să le plătească."

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, la "JTI" România este de părere că cel mai probabil va exista un impact al cursului în preţuri, dar sunt şi alte elemente care pot influenţa preţurile, precum inflaţia.

"Valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene", se arată în Codul Fiscal.

Produsele cărora li se aplică acciză sunt băuturile alcoolice, tutunul prelucrat, cafeaua şi produsele energetice, conform legislaţiei în vigoare.

Încasările din accize la bugetul general consolidat au urcat, în primele opt luni, cu 9,5%, la 13,65 miliarde lei. Ponderea accizelor în total venituri este de peste 10,9%.

La rectificarea bugetară efectuată în luna august, Guvernul a revizuit în scădere estimările de încasări din accize cu 918,6 milioane lei, adică 0,2% din Produsul Intern Brut, acestea fiind anticipate să ajungă la 19,04 miliarde lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb